Pokud s pěstováním zeleniny teprve začínáte, pro první rok se vzdejte velikášských plánů a založte jen jeden nebo dva menší záhonky, kam zasadíte ty nejvytouženější plodiny. Budete se tak na ně lépe soustředit a naučíte se odhadovat, co od vás potřebují. Ideálním místem bude rovná nebo maximálně mírně svažitá plocha posekaného trávníku, na kterou dopadá slunce aspoň 6 až 8 hodin denně. Záhon lze umístit i na místo přistíněné, počítejte však s tím, že zde úspěšně vypěstujete jen saláty a stínomilné bylinky.

Většina druhů zeleniny vyžaduje k růstu hodně živin, takže si opatřete zahradnickou zeminu obohacenou o kvalitní kompost. Pokud máte kompost vlastní, hodně na tom ušetříte. Potřebný objem substrátu si spočítáte jednoduše podle vzorce délka x šířka x výška záhonu, počítáno v decimetrech. Výsledek se bude rovnat potřebnému počtu litrů.

Tip: Šířka každého záhonu by neměla být větší než 1 metr, abyste pohodlně dosáhli i na rostliny zaseté ve středu. Výška postačí 25 cm.

Začneme tím, že trávu posekáme na nejnižší možnou výšku a křídou si vyznačíme obrysy budoucích záhonů. Na "demarkační čáře" rýčem vyhloubíme úzké příkopy, které vysypeme štěrkem nebo vyložíme prkny, cihlami, tvárnicemi či kameny. Záhonům tak vytvoříme elegantní obrubu, která zároveň zabrání prorůstání trávy mezi zeleninu.

Růst trávy přímo v záhonech zastavíme několika vrstvami kartonu. Ano, časem se rozmočí a rozpadne, ale spolu s ním se rozpadnou i zbytečky posekané trávy. Žížaly a další půdní mikroorganismy je přemění na úrodný humus.

Štěrkem nebo pískem můžete vysypat i cestičky mezi záhony, abyste si usnadnili jejich budoucí údržbu. Jakmile pak do připravených lůžek pokladených kartonem navršíme zeminu, záhony jsou hotovy a můžeme sázet.

Na čem si letos pochutnáme?

Na slunné stanoviště je možné ještě v první polovině června vysadit sazenice rajčat, paprik a cuket. Radost vám jistě udělají nenáročné ředkvičky, jež se dají vysévat prakticky až do podzimu. V červnu se vysévají také semínka hrášku, fazolí, mrkve a kopru. Z brukvovité zeleniny ještě stihnete kedlubny, řepu salátovou nebo ředkev bílou i černou.

Na přistíněných záhonech se bude dařit kadeřávku, růžičkové a hlávkové kapustě, zimnímu zelí, špenátu a mangoldu. Salátová zelenina má tendenci vybíhat na slunci do květu, proto by měla být v létě chráněna před přímým sluncem. Z bylinek se ve stínu uchytí například pažitka nebo řeřicha.

(Zdroje: https://www.timeslive.co.za/sunday-times/lifestyle/home-and-gardening/2021-05-02-ready-steady-grow-how-to-create-a-vegetable-garden-in-one-weekend/, https://www.ceskestavby.cz/clanky/co-muzeme-v-zahrade-vysevat-jeste-v-cervnu-24615.html)