Chejr vonný (Cheiranthus cheiri)

Už název chejr zní jako poezie. Jde o nenápadnou, ovšem nepřehlédnutelnou rostlinu. Už v dávných časech byl symbolem lásky a vzájemné náklonosti. Byl častým doplňkem mnoha venkovských zahrádek a dodnes je k vidění blízko zdí a v rozvalinách. Odpovídá to anglickému názvu „wallflower“, květina zdí. Přestože se jedná o krátkověkou trvalku, pěstuje se standardně i jako dvouletka. Semena se vysévají v létě a sazenice se vysazují právě teď na jaře.

Odrůd je mnoho, není lehké si vybrat

Zimních fial je opravdu nepřeberné množství a každá z nich naprosto uchvátí svým zjevem. Můžete si vybrat z různých velikostí, podle barvy i odolnosti rostliny. Třeba původní druhy skvěle odolávají suchým místům s přímým sluncem. Zvažte proto před výběrem konkrétního druhu, kam by se vám ten vybraný hodil. Nejnovější odrůdy mají takových barevných variací, že si nebudete moci vybrat. Když rozkvetou, jsou absolutní dominantou každé zahrady. Zimní fialy můžete pěstovat jak v záhonech, tak i v nádobách. Skvěle se doplňují například s tulipány, pomněnkami a violkami.

Tipy ke snadnějšímu výběru

V nabídce dnes často narazíte na chejry nabízené v různých sériích, většinou často kvetou až do pozdního léta. Když sáhnete po úzkolistém druhu Poem, dočkáte se velmi brzy bohatých květů, odrůdy ze série Rysi zas mají zářivé květy. Velkokvětá a vonná série Winter vás uchvátí svou maximální pestrostí barev. Jedna z mála, která odolává mrazu, je nízká, polštářovitě rostoucí odrůda Zwerg.

Nejatraktivnější chejr pochází z Anglie a má styl

Je to fialově purpurová odrůda Bowles Mauve. Vytrvalý polokeř dorůstá výšky přes 70 cm, oplývá šedozelenými úzkými listy a s klidem ho můžete nechat venku přezimovat. A protože nejde o dlouhověkou rostlinu, nařežte si v létě několik řízků, abyste si fialu rozmnožili.

Je libo do záhonu nebo na terasu do nádoby?

Obě varianty jsou u této rostliny možné. Fialám v květnících dopřejte běžnou zahradní zeminu doplněnou drenáží z hliněných střepů nebo keramzitu. Jednou za týden je lehce přihnojte tekutým hnojivem.

Pro rostliny v záhonu je vyhovující propustná, chudá a spíše suchá půda. V případě dost jílovité půdy ji smíchejte s kamennou drtí nebo pískem. Když chejru dopřejete místečko se sluníčkem, medově sladká vůně na jaře naláká čmeláky a hmyz.

Nezapomeňte na zástřih, pokvete déle

S prostřihem nebo občasným ručním pročištěním začněte nejlépe už v období květu. Když se odkvetlé výhony pravidelně odstřihují těsně nad zemí, dočkáte se brzy nových a rostlina vám bude kvést mnohem déle.

Nikdy nestříhejte, jestli chcete semena

V případě, že byste si chtěli z rostliny uchovat semena na příští sezónu, nikdy ji nestříhejte. Květy nechte uvadnout a počkejte na zralé plody. Při sběru buďte opatrní, neboť semena této brukvovité rostliny jsou jedovatá. Použijte raději ochranné rukavice.

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.sazenicka.cz, www.living.iprima.cz