Často se jim také říká „zelený hnůj“ či „živý mulč“. Krycí plodiny jsou užitečné rostliny, které se pěstují, aby zmírnily růst plevele, pomáhaly vylepšovat půdu a usměrňovat choroby a škůdce. Když je půdě dopřejete, přírodní cestou ji obohatíte o dusík a zvýšíte tak její úrodnost bez použití chemického hnojiva. Jejich kořeny zdatně pomáhají rozbít zhutněné půdy i zlepšit jejich strukturu a vrcholy zeminu značně ochrání před vodou a větrem.

Na jaře bez práce a prospěšně poslouží

O krycí plodiny se na jaře nemusíte nijak obzvlášť starat. Stačí je nechat tam, kde vyrostly, postupně se totiž rozloží na místě. Také máte další možnost, která zabere jen chvilku času. Pokoste nadzemní části krycích plodin a nechte je ležet na půdě, budou působit jako úžasný mulč.

Správný timing a jak na to

Ve chvíli, kdy sklízíte svou poslední zeleninu, můžete rozhodit semínka těchto rostlin volně po záhonu. Ale zasít je můžete i mezi řadami zbývajících plodin, které ještě máte na zahradě. Hráběmi lehce upravte půdu tak, abyste pokryli semena a potom už jenom udržujte stálou přiměřenou vlhkost. V tomto ročním období to víceméně příroda pohlídá za vás, protože už je vlhčí počasí. Čím dříve na podzim začnete krycí plodiny pěstovat, tím více vyrostou, ještě než začne opravdová zima. A bonus? Budou pro vaši půdu mnohem efektivnější.

Jaké plodiny je možné použít

V současné době poskytuje mnoho prodejců osiva krycích rostlin ve směsích, ale i jednotlivě. Nejlepší volbou jsou jednoleté rostliny, protože ukončí svůj životní cyklus před jarním obdobím. Mezi nejčastěji používané podzimní krycí rostliny patří především brukvovité pícniny a ozimé žito. Výborně také poslouží jílek mnohokvětý, tritikále, pšenice ozimá nebo směsky s ozimou vikví. Výběr následných plodin po těchto meziplodinách je ovlivněn podmínkami dané oblasti. Především je to kukuřice na siláž a na zelené krmení, řepa, mrkev, proso, hořčice, hrách na lusky, pozdní zelí, krmná kapusta a jednoleté pícniny.

Bílá ředkev

Semena nevysévejte do čerstvě pohnojené zeminy, neboť by je mohl ohrozit vznik houbových onemocnění. Naopak jsou velmi vhodné jako následná rostlina po jiných plodinách. Její velkou výhodou jsou dlouhé kruhy vzniklé tělem ředkve, protože skvěle rozdělují tvrdou půdu.

Vikev huňatá

Vikev huňatá je krycí plodina, která je velmi mrazuvzdorná v zimě a je ideální pro severní podnebí. Přidává do půdy velké množství dusíku.

Jetel

Rostlina, která také báječně fixuje v půdě dusík. Zároveň dokáže zlepšovat strukturu zeminy. Je jednou z nejčastěji používaných krycích plodin k pěstování mezi řadami zeleniny.

Žito

Skvělá krycí plodina, která se pěstuje na podzim nebo na začátku zimy. Vyniká při uvolňování zhutněné půdy a je velmi vhodná pro potlačení plevelů. Stejně jako předchozí rostliny zachycuje přebytečný dusík v půdě.

Pohanka

Bonusem pohanky je rychlý růst, který vytváří skvělý půdní kryt a zabraňuje erozi. Díky své rychle rostoucí povaze může být vysazena společně s jinými plodinami.

Zdroje:

www.gardenerspath.com, www.gardeningknowhow.com, www.growveg.com