Zima je vhodnou dobou k výsevům semen skalniček, protože mnohé z nich ke klíčení vyžadují projít obdobím chladu, což můžeme simulovat postupem nazvaným stratifikace semen. Stratifikací by měla projít například semena některých prvosenek, konikleců a zvonků, dále ploštičníků, hořců, včelníku skalního, hlaváčku jarního, pryšce myrtovitého, třemdavy bílé, chudiny vždyzelené, dryádky osmiplátečné, mertensie, kuřičky, lomikameny.

Kořenové řízky

Některé druhy skalniček, například kruhovník rozprostřený (Anacyclus depressus), pumpavy a prvosenka zoubkatá (Primula denticulata), se dobře množí kořenovými řízky, a to právě na podzim a v zimě. Postupujeme při tom stejně jako když třeba množíme trvalky, ale odebíráme kratší řízky (jen asi 5 cm).

Dceřiné rostlinky

Rostliny tvořící růžice, jako jsou mnohé lomikameny nebo výše zmíněná prvosenka, můžeme množit právě s jejich pomocí. Růžice nejprve odřízneme, čímž stimulujeme vznik nových mladých rostlin. Vybíráme si proto silné, dobře narostlé růžice, odřízneme je ostrým nožem od kořene a vyhodíme je. Řez na kořeni preventivně zasypeme fungicidem. Brzy se kolem celého okraje řezné rány objeví výhonky nových rostlin, které od mateřské rostliny oddělíme ve chvíli, kdy dosáhnou velikosti 2–5 cm. Potom je nahrnkujeme (každou zvlášť) ve výsevním substrátu.

Vyséváme

Skalničky se vysévají na velmi propustný substrát, který získáme smícháním stejných objemových dílů výsevního substrátu, množárenského substrátu a perlitu (nebo plaveného písku). Substrát zalijeme raději už před výsevem, abychom později semena nevyplavili někam, kde by nemohla vyklíčit. Po výsevu postavíme květináče do studeného pařeniště. Semenáčky se někdy objeví až pár měsíců. Jakmile vytvoří dva pravé lístky, opatrně je přepícháme a s květináčem je opět uložíme do pařeniště.

Velká semena v tvrdém obalu budou klíčit ochotněji, když jim kousek osemení odštípneme nožem nebo když je necháme noc před výsevem bobtnat ve vlažné vodě.