Jestli patříte k těm, komu se potí dlaně jen při pomyšlení na prořezávání stromů, a hledáte na internetu všemožné návody, abyste nepokazili strukturu větví a tím se nepřipravili o sklizeň, pak se stačí jen nadechnout a uklidnit. Nebojte se. Ovocné stromy, zejména pak jabloně, jsou velmi shovívavé. A i kdybyste náhodou něco udělali ne zrovna jako profesionál, rozhodně se z toho jabloň dostane.

Kdy je ten správný čas

Jakmile noční teploty výrazně klesnou a většinu rán nás už trápí mrazíky, i stromy jsou už v klidovém zimním režimu. Pak je tedy i ten správný čas na prořez jabloní a hrušní. Trochu jinak je to u švestek, ty se prořezávají až mnohem později.

Zimní řez u jabloní a hrušní je rozhodující pro kontrolu tvaru, jelikož se zaměřuje na křížící se větve. Právě jabloně jsou stromy, které rády košatí své větve do všech stran a směrů, proto je potřeba jim dát určitý tvar. Je dobré tedy počkat, až jabloň usne a většina listí opadá. Pro prořez je pak nejlepší vybrat si den, kdy neprší.

Co potřebujeme?

K prořezávání potřebujeme jen jednoduché nástroje, jako jsou zahradnické nůžky, které by měly být hlavně čisté a ostré. Pak je potřeba čepelová prořezávací pila, pevné zahradnické rukavice a žebřík.

Dlouhověká jabloň potřebuje prostor

U jabloní myslete na to, že se mohou dožít i 50 let a více, i když se v tomto věku často přestanou rozmnožovat. Pokud tedy uvažujete o sklizni dlouhodobě, pro začátek dopřejte stromu dostatek prostoru.

Pokud tento prostor nemáte, můžete vsadit raději na zakrslé ovocné stromy, které nedorůstají takové výšky. Polotrpasličí jabloně jsou pak zase o něco větší s delším rozsahem a standardní neboli plnohodnotné jabloně dorůstají jak do výšky, tak se i rozvětvují do šířky. U hrušní je tomu ještě trochu jinak, protože jsou ještě daleko vyšší.

Řez jabloní a hrušní

S jabloněmi i hrušněmi můžeme při ořezu zacházet podobně. Pokud je strom ještě mladý, je lepší řezat jej pomalu a uvážlivě a ne tak moc. Měli bychom myslet na to, abychom nezpomalili celkový růst tím, že odstraníme příliš mnoho větví najednou. Mladý strom potřebuje čas, aby ukázal vlastní systém větvení. V počáteční fázi stačí proto prořezat jen zlomené, nemocné nebo odumřelé větve, případně potřít špatně nasazené pupeny ještě před tím, než se rozrostou.

U dospělých stromů je pak nutný každoroční řez, také v době vegetačního klidu. Nejlepší je udělat si s prořezu každoroční rutinu.

Prořez krok za krokem

Nejprve odstraňte odumřelé, poškozené nebo nemocné větve. Poznáme je podle zaschlých pupenů, suchého dřeva, poškozené kůry. Všechny tyto příznaky bychom měli odstranit jako první. Odumřelá větev již není uvnitř zelená. Takovou je nejlepší odříznout až k nejbližší boční větvi nebo k větvičce, která roste tím správným směrem.

Ve druhé fázi je dobré prořezat příliš rozvětvené, rozkošatěné větve, zejména ty, které čnějí k nebi jako pruty, anebo visí dolů pod divným úhlem. Prohlédněte si i kmen, zda nejsou některé větve příliš blízko u země. Odřízněte i ty.

Pak je dobré odstranit všechny křížící se větve, které by se zejména za větru třely o sebe a oslabovaly strom, popřípadě se zlámaly a strom by byl více náchylný k napadení bakteriemi.

Nakonec zkraťte i větve v koruně, zejména ty, které brání přístupu světla a vzduchu.

Posledním krokem je pak odstranění mladých výhonů, které se někde náhodně objevily. Co je totiž malé, vyroste, a tyto větve by později kazily estetiku stromu. Pokud je zastřihneme včas, měli bychom řezat v úhlu těsně před pupenem, abychom zachovali celkovou strukturu stromu.

Ještě máte strach? Není třeba. S trochou zručnosti brzy prořežete klidně i dvacet stromů denně. Každoročně prořezané jabloně i hrušně jsou nadějí na bohatou úrodu.

Zdroje: www.gardenersworld.com, www.floranazahrade.cz, www.rhs.org.uk