V posledních letech se stereotypně objevovaly na zahradách živé ploty pouze z tújí. Jejich obliba stoupla pro jejich cenovou dostupnost, rychlý růst a nenáročnou péči. Nevýhodou však je, že tůje ve svém okolí způsobují překyselování půdy a v jejich blízkosti většinou nic moc neroste.

V současné době je však nabídka trhu natolik bohatá, že si můžete pořídit dřeviny, kterými túje snadno nahradíte. Které to jsou?

Populární je habr

Naprosto předurčenou rostlinou pro neprůhledný živý plot je habr obecný. Přestože mu vyhovuje jakákoliv půda, upřednostňuje úrodnější zeminy. Velice dobře odolává suchu, silným větrům a je plně mrazuvzdorný. Během vegetace je habrové listí sytě zelené, s přicházejícím podzimem listy postupně zhnědnou, ale opadají až na jaře, kdy je nahradí nové svěže zelené lístky. Habr skvěle snáší pravidelné prořezávání a dají se z něj vytvořit krásné pevné zelené stěny.

Živý plot z hlohu

Pokud chcete túje nahradit listnatou dřevinou, je další skvělou volbou nenáročný a rychle rostoucí hloh. Keře vyrůstají až do výšky 7 m a mají krásné bohaté zelené listy, které se s přicházejícím podzimem mění z červeno oranžové barvy na červenou.

Na jaře upoutají hlohové keře nádhernými bílými nebo růžovými květy, které se v létě mění v jasně červené plody. Keře se velice snadno tvarují a hloh svými trny vytváří opravdu nepropustný plot. Řez byste měli provádět i třikrát do roka, díky tomu se vám keře krásně rozvětví.

Stálezelený ptačí zob

O ptačím zobu se říká, že je králem listnatých rostlin, doporučovaných právě pro stříhané živé ploty. Nejlépe se mu daří na slunném nebo polostinném stanovišti, je mrazuvzdorný a naprosto nenáročný na půdu. Jediné, co mu nedělá dobře, je nadměrné přemokření. Ptačí zob má oválné, tmavě zelené, kožovité listy, které bývají v dekorativních odrůdách i žluté. Drobné, krémově bílé květy nádherně voní. Zob většinou dorůstá do výšky 2 až 4 m a aby si udržel svou hustou podobu, je nutné jej pravidelně prořezávat.

Pozor! Plodem ptačího zobu jsou jedovaté černé bobule!

Rychle rostoucí turkestanský jilm

Často je tento keř nazýván také jako sibiřský jilm. Jeho předností je především rychlý růst a skvělá odolnost proti mrazu, protože dokonale zvládá teploty až do -35 °C. Během jednoho roku s přehledem vyroste až o 1,8 m. Tento druh jilmu je charakteristický svými zelenými listy ve tvaru vejce, které na podzim opadávají.

Jediné, co jilm potřebuje, je vhodná zálivka. Proto keř zalévejte pravidelně, a to hlavně v období sucha. Jilm sibiřský velmi dobře snáší řez, takže ho klidně můžete tvarovat nebo regulovat jeho velikost. Pokud ho budete chtít zahustit, nemusíte se obávat i razantnějšího řezu.

Opadavý dřišťál

Dřišťál je krásný keř, který je naprosto ideální pro živé ploty. Má široké spektrum použití a jeho výška závisí na zvoleném typu kultivaru.

Snadno může být součástí keřových výsadeb, ale také se hodí mezi trvalky a jehličnany. Dřišťál je nenáročný na půdu, dokonale zvládá sucho i chudší zeminy.

Zdroje: www.nkz.cz, www.zahradkarskaporadna.cz, www.living.iprima.cz