Již dávno není v nabídce živých plotů jen thuje. Dnes si lze vybrat s nepřeberného množství keřů, stromků a rostlin. Přemýšleli jste o zastínění pozemku od cizích očí? Popřemýšlejte o bambusu, v dnešním článku ho budeme vychvalovat.

Říkáte si, jak může bambus v našich podmínkách kvalitně růst? Úplně jednoduše, protože bambus sice z velké části pochází z tropů a subtropů, najde se ale i takový, který má za svou domovinu mírné pásmo.

Je na vaši zahradu vhodný?

Samozřejmě má výsadba bambusu určitá pravidla, kterých byste se měli držet. Patří mezi ně:

  • Na místě, kde chcete bambus zasadit, by neměl foukat příliš silný vítr.
  • Svítí na místo určení celý den slunce? Nebo naopak je místo ve stínu? Podle toho vyberte vhodný druh.
  • Jestli máte na pozemku nepropustnou a nekvalitní hlínu, nejspíš bude lepší ta zeď, protože investice do bambusu, který by vám zašel, by byla k vzteku.
  • Na internetu si dohledejte informace o výběru nejvhodnějšího druhu podle vašich nároků a požadavků.

Výhody bambusového živého plotu

Bambus má obrovskou výhodu díky svému rychlému růstu. Pokud si pořídíte malé bambusy, za dva roky z nich máte krásný plot, přes který k vám sousedé neuvidí (až 180 cm). Jestli jste se sousedy nepohodli a chcete zamezit okukování ihned, není problém! Lze si totiž koupit i vzrostlé bambusy.

Jelikož stará stébla nedorůstají, péče o bambus je jednoduchá. Stačí ho jednou ročně zastříhnout.

Další výhodou jsou listy, které jsou stálezelené i v zimním období.

Bambus nenajdete na každém rohu, budete mít zajímavý neokoukaný plot, možná jediní v širokém okolí.

Omrkněte následující video, kde vás bambusář Martin seznámí s různými druhy bambusů:

Zdroj: Youtube

Rod Fargesia

Jeden z nejlepších bambusů vzhledem k našim českým podmínkám. Jedná se o keřovitý typ, který nepotřebuje protikořenovou zábranu (ta se využívá k tomu, aby se bambus nerozrostl tam, kam nechcete). Snese slunce, polostín i stín.

Rufa – s přehledem zvládá plné slunce. Stébla olisťují v prvním roce, velmi dobře se rozrůstá, je perfektně mrazuvzdorný, dosahuje cca dvou metrů.

Viking – patří k nejodolnějším bambusům, stébla olisťují druhým rokem, dorůstá cca 3,5 metru, při špatném počasí stočí listy do ruličky.

Jiuzhaigou 1 – stébla mají žlutou, tmavě červenou a zelenou barvu, barva se odvíjí od stáří stébel, umístění a období. Olisťuje druhým rokem, dosahuje cca 3 metrů a jako Viking stáčí listy do ruliček v nepříznivém počasí.

Black Pearl – vhodný do polostínu, velikostně cca 2,5 metru, olistění druhým rokem.

Vybírat lze i ze speciálních bambusů z rodu Phyllostachys, které dosahují až 7 metrů a rozhodně k pěstování budete potřebovat protikořenový systém.

Sázení

Jestliže už máte vybraný vhodný bambus na vaši zahradu, následuje jeho vysázení, které by se mělo provádět v rozmezí od května do konec září. Bambus sázejte na výšku květináče asi jeden metr od sebe. Než vložíte bambus do jámy, nechte ho chvilku nasáknout v kýblu s vodou. Po zasazení dejte navrch mulč, který udrží u bambusu vlhkost. Na závěr mulč s bambusem zalijte vodou.

Zdroje: www.denik.cz, www.idnes.cz