Možná jste si všimli, že se vám na listech okurek objevují malé hnědé skvrny nebo celé listy začínají postupně žloutnout. To ohrožuje celou rostlinu, jelikož listy nedokáží zachytit dostatečné množství slunečního záření a je narušena fotosyntéza. Květy tak začnou vysychat, plody se zkroutí nebo zcela odpadnou a rostlina umírá. Co je příčinou žloutnutí listů?

Nesprávná závlaha

Horké léto a suchý vzduch způsobuje vysychání celé zahrady. U okurek se právě nedostatek vláhy nejprve projeví žlutými okraji listů. Pokud rostlinu nezalijete, list ztratí barvu a uschne. Proto okurky zalévejte každé 2-3 dny, nejlépe v podvečerních hodinách. Jsou-li velká tepla, zalévejte denně. Nezapomeňte také na pravidelné zkypření půdy, aby se voda vsákla dostatečně hluboko. Zavlažujte nejlépe odstátou vodou, která má teplotu zhruba 20 až 25 stupňů. Vodu aplikujte přímo ke kořenům.

Nedostatek živin

I během růstu potřebují okurky dostatek živin. Nechcete-li používat chemická komerční hnojiva, zkuste osvědčenou metodu našich babiček. Do odstáté vody nadrobte celý bochník chleba a přidejte 1-2 polévkové lžíce jódu. Nechte přes noc odstát a druhý den hnojivo nařeďte 10 l vody. Zálivku dopřejte okurkám dvakrát do měsíce.

Nedostatek světla a teplotní šok

Letní bouřky mohou způsobit prudké noční ochlazení. To okurkám nesvědčí. Pokud tedy meteorologové varují před chladnou nocí a ránem, okurky přikryjte netkanou textilií. Žloutnutí listů může způsobit i nedostatek slunečního světla z důvodu nevhodného místa výsadby nebo vzájemného stínění rostlin. Proto zkuste okurky protrhat. Bohužel, se špatně zvoleným místem nenaděláte nic. Mohli byste poškodit citlivý kořen rostliny, což žloutnutí listů také podněcuje.

Škůdci a plísně

Nejzávažnějším problémem je výskyt škůdců, kteří vysávají šťávu z rostlin nebo zákeřné plísně. Jejich prvním příznakem jsou nahnědlé skvrny na listech. V tu chvíli je nutná „rychlá akce" v podobě chemického nebo domácího postřiku. Počítejte však, že doma vyrobené postřiky nemusí vždy fungovat. Osvědčenými chemickými přípravky jsou například Kuprikol 50, Chamion 50 WP a Europaren 50 WP.

Zdroje: www.okhelp.cz, www.irecept.cz