Zdroje:

www.food.ndtv.com, www.jsmekocky.cz, www.healthline.com

Věděli jste, že barevná zelenina obsahuje živiny, které mohou udržovat lidské tělo zdravější a chránit ho před chronickými chorobami? Zelenina, která je žlutá, nabízí značné množství betakarotenu, vitaminu C, draslíku, železa a mědi. Pěstování žluté zeleniny je skvělý způsob, který vám umožní zakomponovat nejen tuto skvělou barvu, ale i super zdravé látky do svých oblíbených jídel.

Vzácnosti žluté zeleniny, které vás oblaží

Žluté plody jsou totiž totální zásobárnou vitamínu C a karotenoidů. Vitamin C je nezbytný pro posílení ochranných funkcí imunitního systému, normalizaci nervového systému, endokrinního systému a podporuje také vstřebávání železa.

Beta-karoten a beta-kryptoxanthin přispívají k posílení zraku, zlepšují trávení, posilují pokožku, dodávají jí pružnost a pozitivně ovlivňují dýchací systém. Výrazné přednosti má žlutá zelenina i pro těhotné ženy a osoby vyššího věku. Pomáhá totiž se záněty kloubů a artritidou, takže je velice prospěšná i pro všechny, kteří musejí snášet těžkou fyzickou zátěž.

Všechna žlutá zelenina obsahuje i vzácné flavonoidy, které zabraňují srdečním chorobám a rakovině. A to není všechno! Dokáže i urychlit hojení ran a pomáhá obnovit zraněnou pokožku.

Co způsobuje žlutou barvu?

Za žluté zbarvení ovoce a zeleniny, jsou zodpovědné karotenoidy. Tato barviva chrání rostlinné buňky před poškozením a UV zářením. Karotenoidy jsou kromě žluté barvy odpovědné za oranžovou a červenou barvu. Chrání tělo a darují mu svěží vzhled.

Karotenoidy jsou považovány za antioxidanty, jsou určeny ke stimulaci imunitního systému a pomáhají předcházet mnoha nemocem a stárnutí kůže. Žlutá je barvou žláz a trávicího ústrojí, posiluje naše nervy a mentální schopnosti.

Která žlutá zelenina by na vaší zahradě neměla chybět?

Fazole

Žluté fazole jsou často označovány jako voskové a mají stejně jako jiné fazole odrůdu pnoucí a keříčkovou. Mají jemnou, ale výraznější chuť, než zelené fazole a při vaření si zachovají svou barvu. Pnoucí tyčkové fazole nezaberou tolik místa, hodí se proto pro menší zahrádky a balkony, a navíc plní i okrasnou funkci. Dozrávají postupně, můžete je sklízet celé léto. Keříčkové fazole potřebují větší záhon, ale rostou i plodí rychleji a dají se sklidit všechny najednou. Pokud chceme sklízet celé léto, musíme je opakovaně vysévat ve zhruba dvoutýdenních intervalech.

Řepa

Když už někdo pěstuje řepu, většinou je to ta červená. Ale žlutá řepa, zvaná často zlatá, má sladší a jemnější chuť. Jak již název vypovídá, její kořeny jsou oranžovo-žluté barvy a bulvy se zbarvují při vaření na žluto. Její velkou výhodou je, že nebarví. Velmi chutné jsou i její mladé listy, které se dají jíst i syrové. Mladé řepy můžeme použít i syrové do salátů, zralé větší je už lepší povařit. Starší listy můžete zas uvařit na způsob špenátu. V horkém počasí vyžaduje větší zálivku a výhodou je, že ji lze uchovávat po celou zimu bez ztráty chuti a vůně.

Mrkev

Když uvažujete o mrkvi, nezapomeňte na její žlutou odrůdu. Většinou všichni pěstují jen oranžovou. Přitom žlutá mrkev je o mnoho sladší a zemitější. Obsahuje xantofyly, barviva blízké karotenoidům. Skvěle zlepšuje funkci zraku. A to tím, že zpomaluje degeneraci žluté skvrny v oku. Navíc je dokázáno, že pozitivně ovlivňuje některé formy rakovinného bujení.

Kukuřice

Přestože mnoho kukuřičných znalců tvrdí, že bílá kukuřice je sladší, není pochyb o tom, že žluté odrůdy mají vyšší obsah betakarotenu. Kukuřice je jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny, kterou můžete pěstovat ve své zahradě bez větších nároků. Kdo by nemiloval kukuřičný klas posypaný máslem? Kromě toho může být blanšírovaný i zmrazený, takže si můžete i v zimě vychutnat nejen čerstvou, ale i zdravou kukuřici ze své zahrady.

Papriky

Papriky můžete pěstovat v mnoha odrůdách. Ale vyzkoušejte i Golden Summer nebo Goliath Goldrush pro jejich jasně žluté plody. Nechte papriky dozrát tak, aby dosáhly sytě žluté barvy, protože jinak by mohly mít hořkou chuť. Takto se dočkáte velmi jemného a sladce lahodného plodu. Kromě toho jsou velmi šťavnaté a mnohem výživnější. Obsahují vysoké množství vitamínů a důležitých minerálů, jako je folát, hořčík a měď.

Brambory

Žluté odrůdy brambor, jako je Yukon Gold, mají máslovou dužinu krémové a sladké chuti. Mnoho odrůd se žlutou dužinou produkuje menší kulaté hlízy, které je možné sklízet dříve pro jejich krátkodobou úrodu. A kromě vysokého obsahu karotenoidů, které chrání před některými druhy rakoviny, mají i velmi nízký obsah kalorií a neobsahují žádný tuk.

Dýně Hokkaido

Je žlutým favoritem mezi všemi dýněmi. Její krémová dužina patří k těm chuťově nejlahodnějším. Sklízejte vyzrálé plody žluté až červené barvy s dostatečně zaschlou stopkou. Povrch by měl být pevný a hladký. Při kuchyňské přípravě není třeba Hokkaido loupat. Lze ji vařit i se slupkou, která změkne a podpoří barvu výsledného produktu.