Žluté listy rajčat jsou během vegetačního období častým problémem. Nepropadejte však hned panice a raději zjistěte možnou příčinu. Díky tomu najdete i vhodné řešení. Pokud se na vašem záhonku objeví na rostlinách jen sem tam nějaký žlutý list, opravdu se nic neděje. Ovšem v případě celoplošného žloutnutí se už může jednat o závažné potíže. Jaké jsou nejčastější důvody a jak s nimi naložit?

Zavlažujete správně?

Nejčastější příčinou žloutnutí listů bývá většinou nevhodná zálivka. Rostliny rajčat špatně reagují jak na nedostatek vody, tak i na přelití. Nadbytek vody často způsobuje různé hniloby, které jsou způsobeny nedostatkem přísunu kyslíku ke kořenům. Listy pak žloutnou, hnědnou a opadávají. Zalévejte vždy s ohledem na momentální počasí a vlhkost půdy. Pokud jsou velká vedra, je dobré dopřát rajčatům vláhu každý den. Nejlepší je vždy zalévat ráno, a to nikdy na listy, ale vždy přímo do půdy, abyste zbytečně rostlinu nevystavili případnému spálení od slunce.

Nevhodné složení půdy

Rajčata často reagují žloutnutím listům na nedostatek kyslíku, který je způsoben příliš tvrdou a hutnou zeminou. Proto byste vždy při sázení rajčat měli myslet na to, že je nejvhodnější použít půdu obohacenou o organickou hmotu. Řešením je také provzdušnění půdy, jen buďte opatrní, abyste nepoškodili rostlině kořeny.

Hnijící kořeny

V případě, že rajčata zaléváte správně, a přesto neprospívají, mohou být ohrožena kořenovou hnilobou. V tomto případě je záchrana rostliny často neúspěšná. Můžete ji však zkusit přesadit a odstranit všechny uhnilé kořeny. V případě, že je jich většina zdravá, má rostlina velkou naději se opět rozrůst.

Houbové a plísňové choroby

Jakmile si všimnete, že rostliny rajčat sužuje jakákoliv z těchto nemocí, je nutné ihned jednat. Pokud jde o napadení plísní nebo skvrnitostí listů, postačí pravidelné pečlivé odstraňování a likvidace napadených částí.

Horší variantou jsou bakteriální a virová onemocnění, která se projevují kromě žloutnutí také krabatěním listů, mozaikovým vzorem nebo hnědými pruhy na listech. Většinou se přenášejí mechanicky při vylamování výhonu a sklizni plodů. Často je rozšiřují i škůdci jako například mšice nebo třásněnky. Nejlepším řešením je infikovanou rostlinu zlikvidovat, aby se nenakazily i další.

Nedostatek živin

Žluté spodní listy rajčat vám mohou dávat najevo, že rostlina nemá dostatek potřebných živin z půdy. Nejčastěji se tato potíž vyskytuje na starších rostlinách s dozrávajícími plody. v tomto případě stačí dodat hnojivo, které obsahuje dusík.

Jak rajčata ochránit?

Rajčata byste neměli pěstovat opakovaně na stejném místě a každý rok jim poskytnout jiné stanoviště, které bude dostatečně vzdušné a slunné. Myslete i na správný výběr kvalitního substrátu s dostatečným množstvím živin. Nikdy nevysazujte rajčata hustě, naopak by rostliny měly kolem sebe mít dostatek místa pro dobrou cirkulaci vzduchu. Myslete i na pravidelné prořezávání výhonků. Rajčata vždy zalévejte přímo ke kořenům a vyhněte se zavlažování na noc, kdy dochází k orosení listů, a tudíž i tvorba plísní a hnilob.

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.homeincube.cz, www.zahrada155.cz