Původní evropské růže kvetly jednou ročně v odstínech od bílé, přes růžovou až po červené a fialové tóny. Žluté růže se v evropských zahradách začaly objevovat až koncem 18. století. Jejich počátek je datován do roku 1781, kdy byla dovezena žlutá růže čínská do botanické zahrady v nizozemském Leydenu. Křížením evropských růží s růží čínskou přineslo nové barvy květů od žlutých po oranžové a také schopnost opakovaného kvetení. Naštěstí již dávno neplatí, že jsou žluté růže choulostivější. Posledních padesát let šlechtění růží se nese ve znamení hledání nejen krásy květů, ale také zdraví listů.

Fotografie všech níže popsaných odrůd najdete ve fotogalerii.

Winter Sun

Tato velkokvětá růže je skutečnou hvězdou žlutých růží. Získala řadu zlatých medailích na mezinárodních soutěžích (Le Roeulx 2010, Baden-Baden 2010, Baden u Vídně 2011, St. Alban 2011).

Golden Gate

Je jednou z nejodolnějších a nejvitálnějších žlutých pnoucích růží. Počítejme s tím, že potřebuje prostor do výšky (3 m) i do šířky (1,5 m). Květy nemají tak dlouhou výdrž, zato velmi krásně voní.

Moonlight

Pnoucí růže má krásně tvarované květy a jejich žluté tóny postupně přecházejí do růžovo červených odstínů. Je to růže dobře tvárná, hodí se i k obloukům a obeliskům.

Sterntaler

Plnokvětá růže se řadí do skupiny velkokvětých růží, lze ji využít i jako solitérní keřovou růži, protože dosahuje výšky až 120 cm. Vynikne v kombinaci s modrými květy kakostu či ostrožky.

Sunny Sky

Velkokvětá růže je naprosto zdravá (má ocenění ADR), vitální (výška až 120 cm) a květy mají typický charakter velkokvěté růže. Je tedy předurčena ke střihu do vázy.

Limona

Odrůda Limona je klasickou zástupkyní nové moderní skupiny růží, které spojují ty nejlepší vlastnosti velkokvětých a mnohokvětých růží, tzv. grandiflor. Dosahuje výšky asi 80 cm.

Flaming Star

Velkokvětá růže upoutá pozornost výraznou barevnou kombinací zlatavého středu a červených okrajů. Lze ji s úspěchem pěstovat i v nádobě. Dosahuje výšky až 80 cm.

Caramella

Keřová růže má květy v medových tónech od žluté až po oranžovo růžovou. Má nádherná zavinutá poupata a vyniká množstvím květů po celou sezónu. Výška rostliny je asi 120 cm, vynikne jako solitéra.

Sonnenwelt

Vzrůstná keřová růže má poloplné rozvolněné květy v mnohačetných květenstvích. Díky krásné vůni najde uplatnění v blízkosti zahradního posezení i v živých plotech. Dosahuje výšky až 130 cm.

Lusatia

Mnohokvětá růže má štíhlejší habitus (asi 50 cm), vysoká je asi 70 cm. Výborně se kombinuje s jinými trvalkami či trávami, hodí se tedy do smíšených záhonů.

Rose der Hoffnung

Mnohokvětá růže má krásně tvarované květy s výrazným žlutým středem a růžovo červeným okrajem. Výška růže je asi 70 cm, šířka 40 cm. Lze ji střihnout i do vázy

Lemon Fizz

Mnohokvětá růže patří k těm nejsvítivějším. Květy má veliké, otevřené a krásně kontrastují se sytě zeleným lesklým a zdravým listem. Výška keříku je asi 80 cm, šířka 50 cm. Hodí se k plošným výsadbám.

Sonnenröschen

Odrůda s výškou asi 30 cm patří k těm nejmenším. Květy má otevřené, drobné, ale jejich množství je bezkonkurenční. Uplatní se na okrajích záhonů, zídek a ve skalkách.

Sunny Rose

Poléhavá růže je vysoká 30 cm a široká asi 40 cm. Má poloplné květy, postupně prokvétá po celou sezónu a oceníme ji především na okraji zídek či jako půdopokryvnou rostlinu na plném slunci.

Sunshine

O tuto mnohokvětou růže se nemusíme vůbec starat. Je odolná, stále nakvétá a dobře odolává rozmarům počasí. Květy postupně blednou, ale i při odkvětu vypadají stále svěže. Dosahuje výšky až 80 cm.

Solero

Mnohokvětá růže má smetanově citronové plné květy, výška keříku je asi 70 cm. Dobře se kombinuje s jinými mnohokvětými růžemi s plným květem nebo s nižšími trvalkami – modré zvonky, šalvěj, šanta.

Summer of Love

Mnohokvětá růže je novinkou v mnohokvětých růžích. Dorůstá výšky až 80 cm. Její květy jsou drobné, ale velmi barevně výrazné. Nevyžaduje žádnou zvláštní péči, pyšní se oceněním ADR (2018).

Firebird

Mnohokvětá růže nastavuje svoje květy slunci, které proměňuje její žluté tóny v sytě červené. Kvete opravdu neúnavně po celou sezónu. Výška keříku je 70 cm.

Concorde

Velkokvětá růže má plný květ v barvě od žluté, po růžovou až červenou. Hodí se i k řezu do vázy, neboť jednotlivé velké květy vyrůstají na výhonech většinou samostatně. Výška keře je cca 80 cm.