Zubní kartáčky měníme často

Kartáček je jednou z pomůcek denní hygieny, kterou pravidelně obměňujeme. Proto se kartáčky hromadí v odpadech a jejich přirozený rozklad je díky použitému plastu nemožný. Vysloužilý zubní kartáček lze použít v kuchyni či koupelně na úklid, ale dá se využít také na zahradě. Víte, k čemu nám budou jemné štětinky kartáčku i dlouhá úzká rukojeť?

Zubní kartáček nechejte čistit i na zahradě

Kartáček je rozhodně vhodný k očištění zeleniny. Zvlášť některé plody potřebují jemné zacházení, a právě zde pomůže kartáček na zuby. Pokud máte kartáček jemný, můžete jej použít i k očistě hub. A po práci vyčistí i vaše nehty.

Rukojeť zubního kartáčku lze také využít

Dlouhá úzká rukojeť kartáčku je ideálním pomocníkem k sázení a setí. Pokud nemáte sazečku, klidě si vezměte na pomoc kartáček a pěkně s ním vyhlubte dostatek hlubokých dírek pro nové sazeničky nebo pro výsev větších semen. Takovými jsou například semena fazolí a hrášků, dýní, dosen nebo slunečnic.

Zubní kartáček využijete při opylování

Štětce se používaly k opylování rostlin už po staletí. Jemné štětiny kartáčku vám s tím také mohou pomoci, obzvláště pěstujete-li zeleninu na místě, kam se hmyz jen tak nedostane. Takovými místy jsou třeba skleníky nebo fóliovníky. Dejte si ale pozor na „zaručenou radu“ o použití starého elektrického zubního kartáčku. Kartáček funguje dobře sám o sobě, vibrací ani rotace není potřeba. Naopak si můžete květy, které se snažíte opylovat, snadno nenávratně poškodit.

Zubní kartáček dosáhne i na napadené části rostlin.

Kartáček vám může pomoci i k nanášení fungicidů či pesticidů na konkrétní místa na rostlinách. Hlava kartáčku s hustě usazenými štětinami udrží tekutinu a tu můžete jednoduše nanést na nejvíce zasažená místa na listech či stonku rostlin.

Zdroje: https://balconygardenweb.com, https://www.instructables.com