Teploty pod bodem mrazu, na rukách rukavice, na hlavě čepici – a na nohou navlhlé nebo dokonce mokré boty. Co teď? V první řadě myslete na nohy. Lékaři vám potvrdí, že většina klasických zimních nachlazení začíná právě jejich prochladnutím. Jakmile se prohřejí, je čas myslet na boty. Příliš „hrrr“ přístup není na místě, neprofesionální rychlé sušení může botu poškodit. Kožená bota zbytečně ztvrdne, u umělotin dochází k různým deformacím. A samozřejmě, uškodit můžete i designově. Velké teplo může u méně kvalitních bot kromě výše zmíněných defektů třeba i změnit barevnost. Kromě těchto vizuálních vad samozřejmě trpí funkčnost boty.

Noviny? Pořád dobré řešení…

A naopak. Boty, které se správně nevysuší, mohou v nejhorším případě začít plesnivět, v tom lepším jen zapáchat. Špatně vysušená bota také ztrácí v závislosti na materiálu tvar. Pokud uznáváte staré dobré babské rady a nacpete boty zmuchlanými novinami, neprohloupíte. Platí tu jen čtyři doporučení. První se týká teploty - žár sušení nesmí být moc velký (ano, někdo suší boty i v klasické troubě) a zároveň je lepší vyšší teplota, než pokojová. Stačí tedy boty dát například na parapet nad topení. Druhé je o nasákavosti novin. Klasické noviny jsou lepší, než livestylový časopis na drahém papíru. A za třetí – některé tiskoviny pouští ve vlhku tiskařskou barvu. Raději to předem otestujte, ať nemáte vnitřek boty plný reklam nebo odpoledních zpráv. Do čtvrtice – noviny musíte často měnit. Minimálně zpočátku.

Máte doma pytlíčky z kabelek?

Sušit nemusíte jen papírem, stejnou službu udělají i pecky, třeba z třešní nebo švestek, ale v tomto ročním období je přeci jen jednodušší zaběnout do trafiky nebo sáhnout do pytle s tříděným papírem. Pokud vám bylo líto vyhodit pytlíčky se silikagelem, které najdete při koupi nových bot a kabelek, teď nastala jejich chvíle. Podobnou službu udělají i filtry do obuvi. Nejsou ale, stejně jako silikagel, vhodné na úplné promáchané boty, pouze pro ty navlhlé. Filtr připomíná vložku do bot, ale není určen k chůzi. Aplikuje se například přes noc, z boty vytáhne vlhkost, působí zároveň antibakteriálně a na závěr botu provoní. Výhodou je, že vydrží i desítky použití.

Bota chce svůj čas, hned ji neuklízejte…

Boty můžete sušit i doma u topení, ale dbejte, ať drží tvar. Pokud není bota „nadurch“, takové sušení by mělo stačit. Pomožte jí však zevnitř. Pokud doma nemáte klasický starý dřevěný natahovák, můžete si pořídit jeho moderní plastovou obdobu, která vám doma navíc designem neudělá ostudu, i když ji necháte někde volně viset. Po dosušení nechte botu ještě větrat, rozhodně ji hned neuklízejte do krabic či igelitových pytlů.

Fén na boty? Ideálně ten speciální

Jste na horách jako doma, rádi běháte, ať je venku jakkoliv, či vaše práce znamená věčné probíhání kalužemi? Pak by možná stálo za to povýšit sušení bot o úroveň výš. Nebude to zadarmo, ale rozpočet vám to také nezruinuje. Co si pořídit třeba speciální vysoušeče bot? Na výběr je více možností, z těch základních můžete volit mezi elektrickým vysoušečem a horkovzdušnou variantou. V prvním případě zasunete do bot speciální vysoušeč s kabelem a připojíte k elektřině – pokud máte adaptér do zapalovače, sušit můžete klidně v autě cestou ze zasněžených hor. A cena? Podle firmy a provedení obvykle mezi 400 – 900 korunami. Na suché botky si počkáte kolem tří hodin. Druhá možnost připomíná fén. Cena se pohybuje kolem 100 korun a vysušit boty zvládne rychleji, než předchozí varianta. Ať se rozhodnete jakkoliv, myslete předem na prostředí, kam se chystáte a pokud je to možné, boty impregnujte.