Jak často potřebujete své nože nabrousit, záleží na tom, jak často daný nůž používáte - co a na jakém povrchu krájíte. Brousek by tedy v domácnosti neměl chybět. Pokud nejste šéfkuchař nebo si nechcete pořizovat diamantové brusné kameny, nejjednodušší variantou je koupit si takový brousek, jehož brusné plochy vytvářejí písmeno V. Ty vám zaručí, že nůž nebo nůžky nabrousíte ve správném úhlu a bleskovou rychlostí. Další výhodou je jejich nízká cena a drobná konstrukce. Dokáží nabrousit jak měkkou, tak tvrdou ocel a jsou vhodné pro praváky i leváky.

Protahovací brousky mají však i svá negativa. Fungují totiž na principu odřezávání materiálu. Několika protaženími dochází k velkým odběrům materiálu na čepeli, což někteří nožíři kritizují. Nůž je pak nutné důkladně očistit, aby se miniaturní kousky čepele nedostaly do potravin.

Brousit jako profesionál

Jelikož u brousků ve tvaru V odpadá náročné studium, pod jakým úhlem nůž nabrousit, broušení vám zabere jen pár minut.

  • Položte si brousek na rovnou plochu. Většina moderních produktů má již protiskluzové zabezpečení, buďte však opatrní. Jednou rukou brousek podržte, aby se nehýbal, a druhou vložte nůž mezi čepele s označením „hrubé“ až k rukojeti.
  • Jemnou silou zatlačte čepel nože dolů a potáhněte směrem k tělu. Nůž se posune ke špičce. Pokud neslyšíte zvuk broušení nebo necítíte odpor kotouče, je možné, že se nůž dostatečně nebrousí. Zkuste rukojeť směrem k tělu mírně nadzvednout. Toto opakujte 3 až 6krát.
  • Celý proces dokončete na brousku s označením „jemné“. Nůž jím stejným pohybem projeďte 1-2krát.
  • Poté nůž důkladně opláchněte a očistěte hadříkem. (Zdroj: www.wikihow.com)

Jak brousili naši dědové?

Možná si pamatujete, jak váš děda brousil kosu brusným kamenem namočeným ve vodě. Stejný brusný kámen používali naši předci i na broušení kuchyňských nožů. Tento typ broušení je nejsložitější, protože každý tah přes brusný kámen musí být vedený s hodinářskou přesností.

V dnešní době nabízí trh různé brusné kameny. Pro úsporu místa však zvolte typ, který se skládá ze dvou hrubostí - broušení hrubým a jemným zrnem. Poté si připravte utěrku, vodu a případně rukavice, abyste zabránili pořezání.

  • Brusný kámen položte na utěrku, kterou můžete povýšit na „nožířskou", a potřete jej důkladně vodou. Při broušení musí být vždy mokrý.
  • Poté vezměte nůž ostřím ven a pod zhruba 15 stupňovým úhlem jím projeďte po kameni od špičky k rukojeti. Můžete si ho přidržet druhou rukou. Netlačte však na něj, aby se úhel nezměnil. Opakujte 3 až 5krát. Mezi tím nůž otřete od bahýnka, které se na něm vytvořilo.
  • Kámen otočte na jemnější stranu a ostří 3 až 5krát „dohlaďte". (Zdroj: www.primanápady.cz)