Houby, které rostly v pravidelném kruhu, přitahovaly pozornost lidí odedávna. Zvlášť proto, že si lidé nedokázali příčinu takového jevu vysvětlit. V lidovém pojetí představovaly místa spojená s nadpřirozenými silami. V bájích a pohádkách bývalay prostorem spojeným s praktikami čarodějnic, ježibab, lesních víl a skřítků. V angličtině se nejčastěji označují jako fairy ring, někdy jako fairy circle, elf circle, elf ring, pixie ring, německy se jim říká Hexenringe nebo Feenringe, také ve francouzštině mají podobná označení: rond de sorcière, cercle des fées, mycélium annulaire.

Co prozrazují čarodějné kruhy

Dnes již víme, že vlákna podhoubí mnohých druhů hub rostou paprskovitě a plodnice se tvoří v jejich koncích. Právě proto s postupem let dochází ke zvětšování těchto kruhů. Díky měření ročních přírůstků poloměru čarodějného kruhu můžeme zjistit stáří podhoubí. Díky této metodě víme, že podhoubí špičky obecné a plešivky dlabané se dožívá 20-25 let, počárky polní až 76 let. Čarodějné kruhy běločechratky stepní dorůstají průměru i několik stovek metrů a stáří podhoubí se odhaduje až na několik stovek let. Například strmělka veliká se může dožívat až 700 let a tím předčí stáří našich nejstarších stromů. Zmíněné druhy hub si můžete prohlédnout ve fotogalerii u článku.

Největší a nejstarší čarodějné kruhy

Za největší u nás zaznamenaný čarodějný kruh se považuje ten, který objevil v létě 2016 v lesích u Častonína houbař z Pelhřimova. Průměr kruhu, který tvořilo 869 hub druhu penízovka splývavá, přesahoval 2 metry a vysloužil si tak zápis do České knihy rekordů.

Ve stejném roce našla houbařka na a Janské hoře nedaleko Janských Lázní ještě větší kolonii penízovek. Její průměr byl 270 cm a v kolmém směru 240 cm. Nicméně ve světovém měřítku máme ještě co dohánět. Nejstarší známý kruh má průměr 1km a je přibližně 700 let starý. Spojené kruhy plodnic špičky obecné na kopcích u anglického Stonehenge mají 100 metrů v průměru a jsou 300 let staré.