Recept

Coca-Cola započala svoji kariéru jako francouzské víno s listy koky. Originální recept lékárníka Dr. Johna Pembertona byl několikrát inovován, takže kokain smísený s alkoholem v něm už nenajdete. Stále jde ale o chuťově odlišný nápoj, který má své konkurenty, ale milovníci jeho oblíbenou chuť bezpečně rozpoznají. Často zmiňovaný vysoký obsah cukru firma úmyslně mění v každé zemi, aby vyhověla chutím místních konzumentů.

První trpí zuby

Zuby přicházejí do kontaktu s nápojem jako první. Cola na ně neblaze působí hned dvakrát. Cukry se stanou vítanou potravou pro bakterie žijící v ústech a ty se s chutí vrhnou na tvorbu nového kazu. V nápoji je obsažena kyselina fosforečná, jež neničí sklovinu místně jako bakterie, zato v podstatě naleptává povrch zubu, snižuje kvalitu skloviny celého zubu a vše toto dělá rovnou u všech zubů najednou. Navíc cukr i kyselina neblaze působí na zuby celých 30 minut po požití.

Studie varují

Studie z roku 2016 a 2018 se zabývaly širším působením cukrem slazenou colou na organizmus. Zjistilo se, že má vliv také na mozkovou činnost, zvyšuje riziko mrtvice i demence. Pravidelná konzumace u dětí přispívá k rozvoji ADHD, u dospělých zase ovlivňuje motoriku, paměť i spánkové cykly. Sladké nápoje tohoto typu jsou také spojovány s diabetem druhého typu i chronickými onemocněními. Zdá se, že nemáme na těle místa, která by přeslazené nápoj neovlivňoval.

Co se děje s tělem

Americká verze coly obsahuje 44 g cukru na láhev, cž představuje celou desetinu jejího obsahu.

Podle britského farmaceuta Niraje Naika by tělo mělo takto sladký roztok okamžitě vyzvrátit, ale přidané kyseliny sladkou chuť nápoje zmírní a probouzejí v nás dokonce větší chuť nápoj dál konzumovat. Během 20ti minut se zvýší i krevní cukry, což dramaticky ovlivní inzulin v našem těle. Kofein doslova nakopne naše srdce zhruba 40 minut po požití. Rozproudí krev v žilách, zvýší tlak a rozšíří i zorničky.

I když chybí kokain originální receptury, vyprodukovaný dopamin jej zcela nahradí a jeho účinky jsou přirovnávány dokonce k heroinu. Ten ovlivní v mozku centrum “slasti” a vyprovokuje nás k chuti na další colu. Takový výčet zní až hrozivě, nicméně podle Naikových slov, “pravidelná konzumace těchto ingrediencí ve vysokém množství obsaženém v Coca-Cole a jiných nápojích, vede k vysokému tlaku, onemocněním srdce, diabetu i obezitě. Nicméně občasné malé množství nijak zásadně naše zdraví nepoškodí.”

Autor sám dodává, že klíčem je střídmost, což jistě neslyšíme poprvé a ani naposledy.

Zdroje:

www.bamboodental.co.uk

en.wikipedia.org

www.medicalnewstoday.com