I takový byl, díky vám čtenářům, iReceptář v roce 2015:

O kunách

Článek Jak odradit kunu od návštěvy v domě, na chatě či půdě? dokáže v myslích některých čtenářů probudit válečnické pudy. Tím příjemněji pak znějí vyzkoušené praktické rady, jak šelmu přestěhovat a nezabít:

Luděk: Pokud se vám v domě zabydlí kuny, jako se to stalo nám, zažijete v noci hororové zvuky a řev jak z dračí sluje. Kuny se zabydlely v tzv. operku — to je část, kde se stýká střecha s půdou, ten ostrý klín, kam člověk nevleze. Noční vřískot nás pravidelně budil v době mezi půlnocí a čtvrtou ranní.

Kuny mají dokonalý čich, a tak jsem nastrouhal tři voňavá mýdla, smíchal jsem je s práškem na praní, rozházel jsem směs do míst přechodného bydliště nezvaných hostů a věřte, nebo ne, odstěhovaly se. Kam, to taky vím. K sousedům chalupářům, kteří přijíždějí jen občas. My máme klid, kuny jsou asi spokojené, jen soused se z chalupy vrací víc nevyspalý.

Jo život na vsi, to je soužití s přírodou, vždyť to chtěli. Ne nejsem škodolibý. Soused už veze mýdlo a bude strouhání. Kam půjdou kuny dál, nevím, domů je v okolí dost.

K těm příspěvkům, kde pisálci vyhrožují postřílením kunám i myslivcům, kde je zřejmé, že z přírody uznávají jen sebe: Tak proti veškerým škůdcům ve vašich vilách, autech, prostě proti všemu živému ve vašem okolí pomůže oheň, pak budete mít klid. A nezapomeňte na vysokou pojistku.

Proteron: Jedním ze způsobů, jak se zbavit kuny, který je uváděný v článku, je halogenový reflektor s čidlem. Problém je však v tom, že čidla nejsou tak citlivá, aby byla schopná reagovat na malé zvíře, jako je kuna. Kuna sice možná vypadá jako relativně velké zvíře, ale většinu jejího objemu tvoří srst a čidla reagují běžně až na zvířata velikosti kočky.

Takže obecně je vhodné nechat kolem domu rozsvícená světla celou noc, s automatem na vypnutí s denním světlem. Pokud použijete LED žárovky, tak se se spotřebou dostanete na řádově desítky korun za měsíc a k domu se vám pak nebudou stahovat nejen zvířata z širokého okolí, ale je to dobré i kvůli zlodějům. Vhodným technickým prostředkem proti kunám je i kvalitní elektronický odpuzovač kun.

Rychlá cuketová koprovka

Cuketové recepty se v iReceptáři těší obrovské oblibě. Sem tam někdo přidá ten svůj, mnohokrát vyzkoušený a osvědčený. Například pod článek Zdravá cuketa 10x jinak − osvědčené recepty:
Adriana: Použijeme 2 mladé cukety, snítek mladého čerstvého kopru, sůl, vegetu, trochu oleje, sladkou smetana a mléko.

Cuketu omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle i se slupkou. Osolíme, aby pustila šťávu, kterou vymačkáme. Na rozpáleném oleji osmahneme cuketu, přidáme kopr a chvíli pod pokličkou dusíme do měkka. Pak přidáme sladkou smetanu a zahustíme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali trochu mouky. Podáváme s knedlíkem a dušeným nebo pečeným masem, pro menší jedlíky s brambory a vařeným vejcem.

Pochvala za recept na šťávu z arónie za studena

Článek Černá jeřabina, arónie — vyzkoušené recepty obsahuje pět receptů. Do diskuze přidávají čtenáři další a další postupy na zpracování zdravých plodů. Jedním z nich je návod na přípravu sirupu z černých jeřabin bez vaření. Řada čtenářů tento recept stejně jako další vyzkoušela a sem tam někdo přidá hodnocení:

Jana Hrdličková: Chtěla bych nabídnout výborný recept, arónie si zachová veškeré vitamíny hlavně C, protože zpracování je zastudena.

Připravíme větší nádobu, do které bude šťáva stékat. Vhodný je například smaltovaný plechový kbelík. Pak rozstřihneme dámské punčochové kalhoty v sedu tak, aby vznikly dvě nohavice. Navlékneme na kbelík a obvážeme, abychom mohli jednotlivé dávky rozmixované hmoty snadno přidávat. (Po dávkách se hmota lépe zpracovává.)

Černou jeřabinu rozmixujeme v mixéru a hmotu přendáme do připravené punčochy. Když máme veškerý materiál rozmixovaný a přemístěný, okraj punčochy opatrně uvolníme z nádoby a spolu s ní odneseme tam, kde budeme šťávu lisovat. Kdo má možnost zavěsit konec punčochy na nějaké bidlo, bude šťávu přes punčochu vymačkávat snadněji. Pozor, šťáva silně barví, já proto používám chirurgické rukavice.

V punčoše zůstane jen skoro suchá hmota. Získanou šťávu necháme v nádobě a přidáme 80 dkg až 1 kg cukru krupice na 1 litr šťávy a necháme za občasného zamíchání dřevěnou vařečkou do druhého dne. Nutné je, aby byl cukr úplně rozpuštěný. Pak přidáme na 1 l malou čajovou lžičku kyseliny citrónové a opět důkladně promícháme.

Plníme do vypařených láhví a navrch dáme asi 1 ml rumu, aby byla hladinka. Sirup vydrží do příštího roku, nekazí se. Výborný je i dětem na kašičky, do jogurtu, na limonády apod.

Drahomíra: Výborné, taky ji tak dělám, i z ostatního ovoce. Super!

Linda a orchideje

Čtenářka Linda radí v diskuzi internetového Receptáře tazatelům již několik let. Se zřejmou pěstitelskou zkušeností zvládá odpovědět desítkám čtenářů ročně na otázky týkající se orchidejí. Velmi si toho vážíme a děkujeme!

Pod článkem Jak pěstovat orchideje? Kompletní průvodce. se například objevily tyto otázky a odpovědi:

Obecné zkušenosti

Václav Krejčí: Dobrý den, jsem nový fanda do orchidejí. Mám sedm rostlin druhu Phalaenopsis. Velice mě potěšilo, jak je zde již několik let živá a častá diskuse. Většinu jsem si prošel, ale nenašel jsem odpovědi na tyto otázky:

  1. Jaké máte zkušenosti s dlouholetostí orchidejí?
  2. Je rostlinka „keiki“ rovnocennou rostlinou ve srovnání s matkou?
  3. Jaké máte zkušenosti z množení orchidejí řízkováním květního stvolu?

Děkuji za odpovědi a přeji všem fandům jen samé pěstitelské úspěchy.

Linda: Pokusím se na vaše otázky odpovědět podle vlastní zkušenosti.

1. Také jsem začínala s phaly. Některé jsem tehdy z neznalosti umořila, jiné mám už 14 let a každým rokem kvetou. U této orchideje je výhodou, že je možné ji „zmladit“ pokud během let vytvoří kmínek a není už pěkná.

2. Ano, keiki má všechny vlastnosti mateřské rostliny. Aby rostlinka byla schopná samostatného života, je třeba ji oddělit od matky, až má dostatek kořenů.

3. O řízkování jsem se kdysi pokoušela, ale neúspěšně.

Ať se vašim rostlinkám daří!

Václav Krejčí: Dobrý den, Lindo, děkuji za odpovědi. Ještě bych se zeptal, lze hned zkraje poznat, zda z malých výhonků na stvolu vyrostou keiki či jen další květy?

Linda: Je možné to poznat dost brzy. Keiki se tvoří na vyzrálejší části stvolu, vyráží z některého kolínka. Začíná jako maličký lístek. Roste-li z kolínka holá větvička, bude to další větev květního stvolu.

Nehoda

Michaela: Dobrý den, včera jsem šla k výhonku orchideje připevnit tyčku na podpěru a omylem mi zůstal výhonek v ruce, je mi ho velice líto vyhodit, jelikož už jsou na něm 4 pupeny. Má tedy cenu ho dávat do vody a nějak se ho pokusit držet při životě? Měl by vůbec šanci?

Linda: Pokud jsou již poupata dost vyvinutá, mohla by ve váze vykvést.
Nová rostlinka ale z výhonu nebude.

Upadlé květy

Petra Stříbrná: Dobrý den, mám malý dotaz. S přítelem jsme si koupili orchidej Phalaenopsis před několika dny. Po zakoupení nadále krásně kvetla, dnes jsem si všimla, že jí přes noc nějak klesly květy, jako by usychaly, tak jsem se rozhodla jí zalít. Když jsem ji vyndala z květináče, tak jsem si všimla mnoha bílých kuliček v hlíně. Je to nějaká plíseň? Předem děkuji za radu.

Linda: Čistě bílé kuličky mohou být „vločky“ polystyrénu, které se přidávají kvůli provzdušnění substrátu.

Uvadání květů může mít různé příčiny. Buď rostlina odkvétá, to ale vadnou květy postupně od nejspodnějšího, který kvetl první. Další možnost je nachlazení. Píšete, že jste orchidej koupili před několika dny. Pokud jste ji dostatečně nezabalili při cestě domů, (stačí i kousek cesty z obchodu k autu) zareaguje rostlina opadáním poupat, někdy i květů.

Anebo opravdu potřebovala zalít. Máte-li doma hodně teplo, nebo je rostlina umístěna blízko topení, zalévejte jednou týdně tak, aby kůra nasákla, ale nenechávejte rostlinu stát ve vodě, aby neuhnily kořeny. Dávejte pozor, aby se voda nedostala do středu (srdíčka) rostliny.

Modrá orchidej

Dagmar: Dostala jsem modrou orchidej a na cedulce u ní je, že se má 1x za 30 dnů kápnout nějaká barva, nebo hnojivo, nikde není napsáno, co to je, poradí někdo? Pěstovali jsme kdysi hortenzie, aby kvetly modře, přidávala se skalice modrá, ale tady si nevím rady. Děkuji za odpověď.

Linda: Do kořenů nebo stonků bílých orchidejí se vpichuje modré barvivo. Když odkvetou, nově kvetou zase bíle. Protože toto není pěstování, ale mučení za komerčním účelem, a jako zahradníkovi se mi tento způsob doslova protiví, nikdy jsem se o složení takového barviva nezajímala.

Jak na slimáky

K evergreenům čtenářských diskuzí patří návody na hubení plzáka španělského. Také v roce 2015 přibyly do zahrádkářské zbrojnice další čtenářské rady. Mj. pod článkem Slimák, nepřítel zahrady

Tibor:

  1. Pravidelně sekat trávu.
  2. Slimáky sbírat ráno.
  3. Udržovat na zahradě pořádek
  4. Nezakládat kompost v blízkosti záhonů.
  5. Využívat pomocníky -- slepice a kačeny.
  6. Chránit přirozené nepřátele slimáků — ježky aj.
  7. Dát pěstovaným rostlinám prostor.

Nepoužívám žádné chemické přípravky proti slimákům ani sůl. Slimáky sbírám a dávám je slepicím z míst, kde se slepice nemohou pást. Jinde si je posbírají. Pokud je to možné, chráním rostliny tak, že na ně položím kyblík.

Kryseus: Vloni jsem vyzkoušel dát kolem záhonu prkna se dvěma měděnými drátky centimetr od sebe a na ně připojit 4,5V baterii. Žádný slimák nepřeleze. Jenom pozor na mezery mezi prkny. (Je dobré je trochu zapustit do země.) Na začátku to stojí sice víc úsilí, ale jinak je to téměř bezúdržbová metoda. Používám to v kombinaci s kelímky s pivem. Aspoň si nemusím otravovat zahradu svinstvem, jako je Vaniš.

Jan: Chtěl bych napsat něco málo o zkušenostech s bojem proti plzákům španělským chytrou hlísticí. Tuto aplikaci jsem musel zvolit, protože moje žena nesouhlasí s jakoukoli chemií na zahradě. Výsledek je s ohledem na cenu naprosto neadekvátní, dokonce jsem měl dojem, že slimáků přibývá.

Velmi spolehlivé jsou naopak pivní pasti, ale problém je, jak slimáky likvidovat.
Nejvhodnějším přípravkem jsou zelené granule Nemaslugu, po patřičném vysvětlení, že železo a fosfor jsou běžné, v přírodě se vyskytující prvky, s touto metodou souhlasila i žena.

Ke krátké exkurzi do debat čtenářů internetového Receptáře v roce 2015 patří i množství komentářů pod návody na receptářovém webu MojeDílo.cz. Máte-li aspoň pět minut času, nahlédněte například pod titulek Domácí gel na praní.

Poslední dobou se na naší zahrádce objevují ve zvýšené míře slepýši, což je jeden z přirozených nepřátel slimáků. Ještě se pokusím, inspirován výše uvedeným článkem, udělat na zahradě ráj pro broučky.

Chleba a slepice

Jak chovat slepice: rady pro začátečníky

Natálie Votrubová: Dobrý den, prosím o radu. Mohu dávat chleba slepicim. Tchyně mi tvrdí, že ne, že jenom jako strouhanku. Nesmí být namočený. Je to tak? Budu moc vděčná za radu.

Jaja Pusinová: Dobrý den, tak že by se nesměl dávat chleba, tak to slyším opravdu poprvé, a že chováme slepice odjakživa.

Malým kuřátkům se dává od mala strouhanka a větším se může dávat rohlík nebo chleba zcela běžně. Vždycky ale „starý“. Ten je však tvrdý, tak se mu vyhnou obloukem. Proto, jestli mohu radit, hoďte chleba do většího krmítka (vyřazený hluboký plech na pečení, hrnec, cokoliv), zalejte jej vodou a nechte tak. Chleba nabobtná, změkne a slepice si s ním již poradí. Možná je lepší, dát jen část chleba a až sezobou, tak dát další díl. Ať mají čerstvé. Taky dle počtu slepic. My jich máme cca 30, tak to je chlebík pryč jedna dvě. Zdravím.

Zateplování kamenného zdiva

Některé čtenářské diskuzní dotazy směřují na odborníky. V takovém případě usilujeme v redakci o to, abychom pomohli odpověď zprostředkovat. Ta obvykle poslouží řadě dalších čtenářů a to třeba za rok dva i později, až když se ocitnou před stavbou či rekonstrukcí domu. Příkladem budiž odpověď pod článkem Vybíráme tepelnou izolaci pro fasádu staršího domu.

Radek: Dobrý den, jaká je doporučená tloušťka izolace u kamenného domu? Všude čtu, že norma uvádí pro cihlu minimálně 16 cm izolace, ale u kamenného zdiva tento údaj nemohu najít. Děkuji.

Václav Šváb: Dobrý den, v případě kamenného zdiva se doporučené tloušťky izolace příliš neliší od tloušťky izolace pro cihlu 45 cm. Cca 16cm tepelné izolace se součinitelem tepelné vodivosti lambda = 0,039 je potřeba pro tloušťku zdiva 60 nebo 75 cm. V případě kamenného zdiva 90 cm je doporučená tloušťka izolace cca 15 cm, takže ty rozdíly v podstatě nemá smysl řešit.

Novinkou iReceptáře se v roce 2015 stal hojně navštěvovaný internetový obchod, v němž jsou k mání především publikace Edice Receptář, ale i další knihy pro zahrádkáře, kulináře, kutily či třeba rybáře.

Uvedenými tloušťkami izolace dosáhnete hodnot součinitele prostupu tepla doporučených normou. Je vhodné tloušťku spočítat pro konkrétní uvažovanou tepelnou izolaci („lambdy“ různých izolací se liší).

U kamenného zdiva je obvykle také třeba použít difuzně propustné řešení (tepelné izolace i vnější vrstvy). Je též potřeba počítat s velkou akumulační schopností zdiva — přerušované vytápění v průběhu dne v takovém domě nemá smysl uvažovat.