Cukrová třtina dává nejen cukr, ale i zdravou a chutnou melasu
1. 7. 2010

Cukrová třtina dává nejen cukr, ale i zdravou a chutnou melasu

V obchodech je dnes běžně k dostání třtinový cukr, oblíbený pro svou zajímavou chuť. Koupit lze rovněž melasu, která vzniká při jejím zpracování a je rovněž výtečná na přípravu nápojů, sirupů i pečiva. Má méně kalorií než cukr a obsahuje mnoho prospěšných látek. Jak se pěstuje cukrová třtina?

Cukrová třtina (Saccharum officinarum L.) je spolu s cukrovou řepou nejvýznamnějším zdrojem cukru. Patří k vytrvalým travám z čeledi lipnicovitých, je tedy slakou a mnohem větší příbuznou našich lipnic, které běžně rostou na loukách a pěstují se v trávnících. Pochází pravděpodobně z Nové Guineje či Indie, v současné době se ale pěstuje ve všech tropických a subtropických zemích. Velkými producenty třtiny jsou především Brazílie, Kuba, Havajské ostrovy, ostrovy Karibského moře, Egypt, Čína, Filipíny, Indonésie, Austrálie a Indie.

Třtina

Jak vypadá sladká tráva?

Cukrová třtina je mohutná, dva až šest metrů vysoká, víceletá tráva. Na první pohled připomíná rákosí. Vyrůstá ze země v trsech, nebo se vysazuje do řádků. Během růstu spodní listy odpadávají, na konci vegetace zůstává na vrcholu rostliny asi jen osm listů.

Cukrová třtina kvete v latách stejně jako všechny lipnicovité trávy. Dozrálá semena (obilky) velmi rychle ztrácejí klíčivost. Proto se v praxi třtina rozmnožuje výhradně vegetativně osními řízky. Ty se vysazují na pole v období dešťů. Na plantážích není dovoleno rostlinám kvést, protože právě těsně před tvorbou květních lat obsahuje třtina nejvíce sacharidů. Po sklizni se pole zakrátko znovu zazelená výhonky z kořenů.

Sklizeň třtiny 

Třtina se sklízí mačetami

Stébla třtiny jsou rozdělena kolénky, v každé části je dřeň a v té šťáva s obsahem cukrů. Stonky se sklízejí většinou ručně. Mačetami se odsekávají od země jednotlivá mohutná stébla a vrcholy stonků (chrást) se usekávají zcela.

Po sklizni se třtinová stébla odvážejí ke zpracování do cukrovarů. Stébla se drtí a při lisování z nich vytéká sladká šťáva, ze které se vyrábí cukr. Cenným odpadem je také melasa plná minerálů a dalších, pro náš organismus důležitých a prospěšných látek.

Z čerstvě sklizené třtiny se „podomácku“ lisuje sladká šťáva, kterou milují v chlazených limonádách děti i dospělí. Čerstvá stébla třtiny v její domovině lidé žvýkají jako pochoutku.

Třtinový cukr voní

Ve stéblech je 85 % šťávy, která obsahuje sacharózu (8–22 %, malé množství fruktózy a glukózy, minerální látky). Chemicky není rozdíl mezi tzv. cukrem třtinovým a cukrem řepným, v obou případech jde o sacharózu. Složení těchto rostlin je však rozdílné, což se odráží v odlišné zpracovatelské technologii. Ze 100 tun stébel se v cukrovarech získá 9–13 tun cukru. Liší se rovněž výsledná chuť, třtinový cukr má díky přirozeným příměsím lahodnou vůni a karamelovou příchuť.

Třtinový cukr je vyráběn ve čtyřech druzích:

  • demerara – krystal
  • surový – hnědý
  • muscovado – tmavý
  • melasový – černý

Druhy třtinového cukru

Melasa pro zdraví

i

Melasa má navíc méně kalorií než cukr nebo med

Třtinová melasa se nejvíce podobá velmi tmavému medu a často je nazývaná Černým zázrakem. Má zajímavou, specifickou chuť a vůni, chutná po karamelu. Je sama o sobě napěchována prospěšnými látkami, navíc se do některých výrobků z ní přidávají ještě výtažky z léčivých rostlin (například rakytníku řešetlákového, jinanu dvoulaločného a meduňky lékařské) a biologicky účinnými látkami (beta–glukan). Melasu je možné koupit v supermarketech a v prodejnách zdravé výživy.

  • Třtinová melasa je v celém světě oblíbená k přípravě nápojů a koktejlů.
  • Výtečná je v pečivu, různých sušenkách, pernících. Jednoduše jí nahradíte cukr, zakoupit lze i třtinový cukr s melasou.
  • Milovníci exotických jídel přidávají melasu do různých marinád na grilování masa.

třtina 

Cibulovo-melasový sirup proti nachlazení

Potřebujeme

  • 2 střední cibule
  • 2–3 lžíce třtinové melasy

Jak na to

  1. Cibuli jemně nasekáme a nasypeme do misky z umělé hmoty. (Pozor: Miska nesmí být kovová!)
  2. Přidáme melasu a zamícháme.
  3. Necháme hodinu odstát. Během této doby několikrát promícháme.

Cibule díky třtinové melase pustí šťávu a vznikne sirup, který je vynikající proti nachlazení. Obsahuje vitamin C, přírodní fytoncidy (rostlinná antibiotika) z cibule a energii. Používáme vždy jen čerstvý sirup, při delším uložení by ztratil účinné látky. Používáme nejméně 3 x denně 1 lžíci. Sirup je vhodný i pro děti.

Pro Receptář Jarmila Teplíková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

třtinová melasa

(VWPsQNuRZ.mMHYY068m.Cz5a7hIjeN4sI7bMQMvaVWR), 16. 4. 2015, 13:52

Třtinová melasa nesířená mi pomohla velmi při zdravotních problémech, obsahuje řadu minerálních látek a stopových prvků, prodělala jsem operaci kolena, častá únava a opakované záněty průdušek, opar přes tvář, alergie... konzumuji ji dlouhodobě a přidávám ji do salátů, jako sojovku, na nakládání kuřete... je výborná v mléce, dále v zakysané smetaně, bílém jogurtu a tvarohu. Používám i kosmetické přípravky z ní např. sprchový gel a šampon pro regeneraci, hlavně neobsahují parabeny. Jsem s ní velmi spokojena a cítím se plna energie.

cukrová třtina

(VWPsQNuBWkzs2Z4UHwBESb5n-omMFYqTVWPjEp~6Kx), 8. 10. 2014, 00:25

Dobrý den, dozvěděla jsem se, že je možné v Praze sehnat cukrovou třtinu - stvoly, jako pochoutku (ne k pěstování v květináči). Nemůžu ale zaboha zjistit, kde. Poradíte mi, prosím, kde bych ji mohla koupit nebo objednat? Děkuji za informace a přeji hezký den.

černý zázrak

(míla), 14. 8. 2013, 10:26

Na radu sousedky jsem začala užívat tento přípravek a kupodivu se mi úplně vytratila bolest kloubů. Samozřejmě to neúčinkuje hned, ale asi při třetím balení to zafungovalo bezvadně. Dnes už je zřejmě k sehnání všude, ale tehdy mi ho objednávali v lékárně.

přípodotek

(VWPsQNubWgnjEK7_9dBFRYTuVVSsQNu), 14. 8. 2013, 07:33

Ráda bych připomněla, že melasa je dobrá i z cukrové řepy!

třtina

(VWPsQNuL-gLLVb__~7bMQMvaVWR), 11. 1. 2012, 04:11

Tak asi přejdeme k pěstování cukrové třtiny. Je zdravější a podnebí se k tomu začíná přizpůsobovat.

(Bret), 24. 7. 2008, 12:03

Docela zajímavé, dá se pestovat i u nas treba ve skleniku? jak prezimuje?

RE: třina ve skleníku

(s7P~Qkt-W7a-m~7gbkxy.YsVVt%), 1. 7. 2010, 08:34

Moje kamarádka pěstuje třtinu jako pokojovou rostlinu. Jde to, i když není nikdy tak vysoká a silná, jako v tropech. Stojí v teple u okna a hodně ji rosí. Vytápěný skleník by byl pro ní to pravé, určitě nesmí zmrznout a ani chladno jí nesvědčí. Jde pěstovat i z řízku: zakoření vám ve vlhké směsi písku a rašeliny, kořínky raší z kolének, proto musí být aspoň jedno kolénko zahrabané v zemi. Ale i řízek se těžko shání: buď si ho přivezete z dovolené, nebo seženete v nějakém šlechtitelském ústavu, v institutu tropického zemědělství a pod. Třnina se pak musí přesazovat každoročně do většího květníku, dost zalévat a hnojit. Potřebuje teplo a vysokou vlhkost vzduchu.

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS