Houby dodávají tělu vlákninu, provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo. Pro lidi s citlivým zažíváním ale může být problémem horší stravitelnost hub. Houby samy nemají téměř žádnou energetickou hodnotu, problém může být v tom, jak se upraví. Smaženice nebo řízky plné tuku jsou energeticky vydatné a těžce stravitelné. Předností hub je velký obsah vlákniny, která působí preventivně proti velkému zabijáku Čechů - rakovině tlustého střeva.

  • Houby zatěžují trávení, a tak by je senioři měli jíst jen občas a ne před spaním.
  • Vývar z hub ale snesou bez obtíží, a to i když je jinak trápí žlučník.
  • Děti do tří let by houby neměly jíst vůbec, do šesti let jen v polévce nebo omáčce, nikoli jako samostatný pokrm. Větší obsah vlákniny může způsobit bolesti břicha a průjem.

S houbami je spojena řada mýtů, například že na houby se nemá pít alkohol. Pivo není problém, naopak hořčina a jemná perlivost piva zlepšují trávení. Mýty o škodlivosti alkoholu na houby souvisejí s tvrdým alkoholem a jedovatými houbami. Většina jedů ničí játra. Alkohol se také odbourává v játrech. Kombinace tedy rychleji játra poškodí.

Houby ve znečištěných oblastech mohou obsahovat těžké kovy. Protože ale houby procházejí trávicím traktem rychle, nestihnou se škodliviny vstřebat. Podle odborníků tedy zdraví nepoškodí a otravu nezpůsobí.

Pokud člověk omylem sní jedovatou houbu a udělá se mu nevolno, měl by se snažit vyvolat zvracení, sníst živočišné uhlí a vypít co nejvíce tekutin. V žádném případě to nesmí být alkohol nebo mléko. Důležité je přivolat lékařskou pomoc. Pro stanovení vhodné léčby je třeba přinést k lékaři vzorek požitých hub.

Zdroj: Partner pro zdraví