Jistě, víra v čísla svádí k povrchnosti. Nicméně o tom, že si internetový Receptář plnými doušky užívá slušné přízně čtenářů, jistě nevypovídá jen těch patnáct milionů zobrazených stránek, ale jistě i příspěvky v diskuzích, zájem o soutěže a také o nejrůznější uživatelská vylepšení.

Novinky se zabydlely

Jak známo, internetový Receptář má déle než rok svůj speciální návodový web MojeDilo.cz, který vznikl, aby se stal spolehlivým zdrojem návodů a nápadů pro začínající i pokročilé kutily a také pro příznivce ručních, výtvarných, ba i tradičních řemeslných prací. Přibývá čtenářů, kteří vkládají návody, aby se právem pochlubili nebo aby prostě inspirovali druhé. Mnozí totiž z vlastní práce znají, jak důležité je udělat si jasnou představu o svém budoucím díle, ať už je jím pergola, šperky z modelovací hmoty nebo třeba renovace koupelny. MojeDílo.cz inspiruje. Dnes můžete najít na serveru již přes sedm set návodů.

Tzv. rozcestníky, oblíbené internetové přehledy, které zájemcům šetří čas, protože je rychle vedou k cíli ‑ ke hledané informaci, se zabydlely také v internetovém Receptáři. Čtenáři je využívají ve velkém počtu.

vznikly jako první a další připravujeme.

Eshop iReceptáře

Rok 2011 přinesl také otevření internetového krámku iReceptáře.cz. Uživatelé mohou v eshopu vybírat knihy, tištěné i elektronické publikace a další produkty za výhodné ceny.

Jak jinak: Také internetový Receptář je v kontaktu se svými příznivci prostřednictvím stránky na facebooku. A líbí se!

Soutěže

Sponzoři věnovali do soutěží iReceptář.cz a MojeDílo.cz výhry v ceně více než sto tisíc korun. Šlo o produkty značky Bosch do dílny i na zahradu, nářadí Dremel, elektrický gril a další pomůcky Weber, pánve Zepter, modemy U:fon, fóliovník z eshopu LanitPlast a další hodnotné ceny!

Témata, která loni zaujala

K nejvyhledávanějším informacím internetového Receptáře stále patří ty, které obsahuje série poradenských článků o orchidejích.

V sezoně se na webové recepty iReceptáře.cz tradičně spoléhají mnozí z těch, kteří nakládají zelí, okurky, ovoce a houby.

V redakci nás ovšem těší, že jsme schopni poradit mnohým, kteří hledají rady týkající se pěstování růží, hortenzií, malin, rajčat, cuket, rakytníku, levandule, pohanky a mnoha dalších okrasných a užitkových rostlin.

Přibývá publikovaných textů a fotografií týkajících se rostlinných chorob a živočichů, které kazí zahrádkářům radost ze záliby. Na některé radíme jít tvrdě a nesmlouvavě, existují však i takoví, kteří si zaslouží být viděni z jiného úhlu pohledu. U někoho se přímluva za jiné chápání obyvatele zahrady nesetká vždy se souhlasem. Budiž, od toho tu jsou diskuze.

Užasli jsme v redakci a jistě i čtenáři nad stavbou pasivního domu svépomocí, nad dřevostavbou z hlíny a slámy, nad viničním domem budovaným ve vinohradu.

Kéž by podobně aktuální výměny názorů přibývaly pod články o stavbách a přestavbách, o zařizování bytů a domů, o údržbě domácnosti.

Stavební technologie se rychle vyvíjejí a mnozí stavebníci a kutilové by si zasloužili vědět o novinkách co nejvíc i ze zkušeností jiných.

Uživatelské výhody

Práce, která nás, redakci iReceptáře, baví, přináší také motivaci zkusit vylepšit i to, co funguje dobře. Například nás těší, že mnozí čtenáři si zvykli nahlížet do kalendáře akcí, když si plánují víkend. Jsme vděční i pořadatelům nejrůznějších akcí pro veřejnost se zájmem o zahradu, bydlení, kutilství nebo výtvarné práce, že nám posílají informace o chystaných událostech a programech. Přesto pracujeme na tom, abychom nabídku aktuálních informací o výstavách, trzích, soutěžích, slavnostech, ochutnávkách a dalších akcích ještě zintenzivnili.

Uživatelům, kteří se při vstupu na stránky internetového Receptáře, přihlašují ke své registraci, jsme nově nabídli zvýhodněné ceny produktů v novém eshopu, jehož sortiment se v roce 2012 samozřejmě bude dál rozšiřovat.

Myslíme i na to, aby internetový Receptář byl zajímavý pro čtenáře tradičního tištěného časopisu Receptář a obráceně. Také proto mají uživatelé iReceptáře.cz možnost objednat si výhodné předplatné.

Pečlivě sledujeme diskuzní příspěvky, snažíme se, jak to jen jde, zajistit odborné odpovědi, upozorňujeme autory článků, někdy i předchozí diskutující na nové otázky, které by si zasloužily odpověď. Víme totiž, že články v internetovém Receptáři dokážou čtenáři i po letech doplnit pozoruhodnou zkušeností nebo zážitkem, a tak vlastně dál každé téma dopisovat a doplňovat!

Jak už naznačeno, přízeň a důvěra čtenářů nás velmi těší, ale i zavazuje. Věříme, že v roce 2012 obohatíme nejobsažnější český server o zahradě, domově a kutilství užitečnými novinkami, které vás zaujmou.

Redakce portálu iReceptář.cz a MojeDílo.cz