První krok

Začnete správným výběrem špekáčků. Nabídka v supermarketu je sice široká, ale kvalita pokulhává. Podle normy musí obsahovat alespoň 70 % masa a velký podíl vepřového sádla, soli a koření, které dodá špekáčkům říz. Vyvarujte se látkám, které jsou v nich jen do počtu - barviva, škroby, stabilizátory a zvýrazňovače, které jen potlačují chuť. Čím méně masa, tím více přidaných a nekvalitních surovin. Špekáčky mají být tučné, ale velké mnozštví sádla je na škodu. Během opékání se rozteče a zbyde jen tvrdá slupka a trocha zpečeného masa. Spousta lidí má špekáčky spojené nezdravým jídlem, ale o kvalitu jde víc než kdy jindy.

Oheň

Může se to zdát jako malicherný problém, ale nesprávný oheň může pokazit dobrou chuť. Nepoužívejte stará nebo ztrouchnivělá prkna a barvené dřevo. Ideální jsou polena nebo větve z listnatých stromů a na podpal tenké větvičky z mladých břízek. S těmi bude úspěch při rozdělávání ohně zaručen i bez podpalovačů.

Jednou řež

Klasika s křížkem na obou koncích neomrzí a zároveň je tou nejlepší a nejpraktičtější volbou. Zařízněte hluboko, aby se oheň dostal do masa, ale nechte středovou část dost širokou. Bez problémů tak prostrčítě klacek a špekáček se nerozpadne na poloviny.

Při řezu do spirály nebo mřížky vznikne spousta tenkých plátků, které se opečou dřív než zbytek špekáčku. Na jedné straně budete marně čekat na prohřátí zbytku masa, na druhé budete přihlížet do černa opáleným koncům. Opékejte zhruba 10 centimetrů nad ohněm a mezi plameny je strčte až na poslední minutku, aby se na špekáčcích vytvořila pevná slupka.

Tip

Před cestou k ohni propíchněte špekáček špejlí. Stačí tři nebo čtyři hluboké dírky. Při opékání vyteče přebytečný tuk, ale maso bude "dýchat", zvláční a neztuhne. V opačném případě by zůstal vnitřek vlažný a tuk nerozpuštěný.