Jestliže se vám podařilo uvařit vejce tak dokonale, že na nich není jediná prasklinka, od těch syrových mohou být na pohled k nerozeznání. Ke zjištění jejich vnitřní konsistence budeme muset zapojit fyzikální pokusy.

Položte obě vejce na pracovní desku a prsty je roztočte. Vařené vejce bude rotovat rychle a rovnoměrně kolem své osy, zatímco to syrové se bude spíš kolébat a jeho rotace bude mnohem pomalejší. Pokud se rotujících vajíček zlehka dotknete prsty, vařené se na rozdíl od syrového okamžitě zastaví.

Rozdíl v rychlosti rotace je dán odlišnou vnitřní strukturou; natvrdo uvařené vajíčko se chová jako soudržné pevné těleso, jehož částice na vyvinutou sílu reagují stejným způsobem. Syrové vejce se oproti tomu skládá z volně se pohybujícího žloutku a bílku, které kladou vynaložené síle různý odpor, a rotaci tedy zpomalují.

Pokud ale obě vajíčka umístíte na šikmou plochu (například na vál podepřený z jedné strany salátovou okurkou), syrové vejce se skutálí rychleji. Je to tím, že žloutek s bílkem se do kutálení prakticky nezapojují, otáčí se jen skořápka a vrchní vrstva bílku. Vnitřní statické části skořápku táhnou rychleji dolů a syrové vejce z nakloněné roviny doslova "sjede". Vařené vejce se musí poslušně kutálet celé a trvá mu to o něco déle.

Tím se vysvětluje také onen zákon schválnosti, který se vám možná potvrdil v praxi: pokud vejce sjede ze stolu na zem, bude určitě syrové. Vidíme, že to není tak docela dílo škodolibé náhody, ale spíš obyčejný fyzikální jev: syrové vejce je zkrátka méně stabilní a kutálí se mnohem ochotněji než vařené.

Následující video ukazuje, jak snadno v domácích podmínkách zjistíme, které vajíčko je vařené a které syrové:

Zdroj: Youtube

(Zdroj: www.lidovky.cz/noviny/jak-rozezname-syrove-vejce-od-vareneho.A090411_000104_ln_noviny_sko, kof.zcu.cz/ak/veletrhy/1/brockma2.html)