Sezona pomela se kvapem blíží, mnohým z nás se již sbíhají sliny. I když loupání pomela není velká zábava, stejně po něm pokaždé v obchodě opět sáhneme. Pokud je v akci, jsme schopní zakoupit klidně i více kousků. Takové práce, než se dostanete k vynikající dužině! A snědené je za chvilku...

Dnes vám poradíme, jak vybrat takové pomelo, abyste nemuseli být naštvaní, že jste si dali tolik práce s loupáním, a nakonec jste si na ovoci ani nepochutnali.

Co je pomelo?

Pomelo je velký citrusový plod, který roste na stejnojmenném stromě. Těžko se věří tomu, že tak velké a těžké ovoce strom unese, ale příroda je mocná. Představte si, že plod může vážit i pět kilogramů! Možná vás též překvapí fakt, že je to asijský původní druh, což znamená, že pokud jste od někoho někdy slyšeli, že je pomelo kříženec, není tomu tak.

Zázrak pro naše zdraví

Složení pomela je zcela jednoduché: skoro samá voda, sacharidy a proteiny. Proto je vhodné ho konzumovat například při redukční dietě.

Čeho obsahuje nejvíce? Odpověď vás jistě nepřekvapí, ano, je to vitamín C. Ve 100 gramech pomela se nachází přes 70% doporučené denní dávky. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, hořčík, fosfor, draslík, sodík a je plný vlákniny, kterou naše tělo též potřebuje.

Nezapomínejte i na zdravotní rizika

Jelikož pomelo obsahuje furanokumariny, které mohou ovlivnit některé účinné látky léků, lidé by si s jeho vyšší konzumací neměli zahrávat. Pokud máte u svých léků v příbalovém letáku napsáno, že byste se měli vyhnout pojídání grepu, zbystřete! Jedná se totiž o stejnou látku, kterou oba citrusy obsahují.

Jak vybrat to pravé

Záleží také na tom, na jaké pomelo v obchodé narazíte. Můžete se setkat s pomelem červeným, růžovým nebo zeleným. Určité druhy mají v dužině semena, která někdo dloube ven, jiný si pomelo dopřává i s nimi.

Při vybírání správného kousku nezáleží na velikosti, ale soustřeďte se vůni (pokud není ve fólii) a zdravý vzhled. Na omak by měla být slupka pružná a trochu měkká. Barva slupky nesmí být moc zelená, sahejte spíše po žlutějších kusech. A co se týká váhy, čím těžší, tím větší možnost úspěchu, protože by těžší pomelo mělo být plné šťávy. Poslední fígl je ve fólii. Víte, proč se do ní balí? Aby tak lehce nevysychalo. Takže raději vždy sáhněte po tom baleném.

Bohužel i při splnění všech těchto kritérií, si můžete přinést domů suché nic. Čím si ale lze zvýšit šance, je období, ve kterém si pro pomelo půjdete. Ke zrání totiž dochází až koncem listopadu a ještě lépe uděláte, když s nákupem tohoto citrusu počkáte až do začátku prosince.

Zdroje: www.vitalia.cz, www.jenzeny.cz, www.nasezahrada.com