obrázek z archivu ireceptar.cz

Jarní Receptář speciál 2015: květy, víno, chov, řezbáři, Velikonoce…

Slunce svádí k úsměvu a stejně tak speciál Receptáře. Příjemné čtení, pěkné nápady, tipy ke stolu, užitečné informace, zajímavosti až senzační a též veselý tón řady článků. V redakci už jaro je. Přesvědčte se sami.

Dřeviny a jejich květy

Pětičetné bílé květy vyrůstají v březnu a dubnu jednotlivě, ale častěji v převislých okolících a obsahují poměrně velké množství nektaru, takže zjara přilákají hodně hmyzu. Plodem je malá trpká peckovice, která se na podzim zbarví domodra a na keři mnohdy vydrží i přes zimu. Přeměnou postranních větviček vznikají na větvích tmavé ostré trnovité výběžky, kterým se říká kolce. Věděli byste, že jde o trnky?

kvetoucí dřevinykvetoucí dřevinyAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Pod titulkem Už se těšíme, až vykvetou přibližuje Jarní Receptář speciál šestnáct kvetoucích dřevin a to slovem a obrazem čili popisem a fotografiemi jejich květů a květenství.

Za poznáním dobrého vína

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jarní polévky, vaječné a masové recepty, Velikonoce v cizích kuchyních a jiná kulinářská témata přináší příloha jarního speciálu, Recepty Receptáře 1/2015 s podtitulem Velikonoční hodování.

Také první Receptář speciál ročníku 2015 přináší další z poučných nahlédnutí do celoroční práce vinařů. Na přelomu února a března mnozí slavnostně vylisovali drahocenné hrozny, které nejméně před třemi měsíci pečlivě uložili na čisté slámové podestýlky a nechali je sušit někde v chladném průvanu. Vysušené bobule podobné rozinkám ze sebe vydaly jen málo šťávy. Z hutného a voňavého moštu vyzraje během příštích měsíců slámové víno.

za dobrým vínemza dobrým vínemAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Přečtěte si podrobnosti, zauvažujte nad tím, zda je lepší sladké, nebo suché, a řiďte se radou vinaře: „Poznejte vína suchá, polosuchá, polosladká i sladká. V rozmanitosti je přece krása.“

Zápisky selky

„…První kuřata pípají ze skořápek, husa je v půli sezení na hnízdě a chovatel mého typu se ukládá ke spánku ve stáji. Někdy doslova. Začínají se totiž bahnit ovce a kozlit kozy. Je dobré být u porodu. Občas je plod velký a pro matku je šetrnější, když jí pomohu kůzle vytáhnout, občas je plod v nepřirozené poloze nebo s podloženou nohou, musím jej pootočit či srovnat…“

zápisky chovatelkyzápisky chovatelkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Martinu Holcrovou pravidelní čtenáři Receptáře již znají. Navzdory hromady chovatelské práce stihne občas popsat, jak hospodaří a co právě dělá, aby se podělila o své zkušenosti a poznatky.

  • Pod titulkem A jaro už se ptá tentokrát líčí frmol kolem páření, líhnutí, porodů, odchovů a krmení mláďat. Podrobná zpráva z frontové linie.

Kolíková řehtačka z Receptáře speciál

Takovou nikde nekoupíte, protože jsme ji vymysleli v Receptáři. Lze ji vyrobit na koleně, stačí k tomu lepidlo na dřevo, pilka, vrtačka, sukovník, vrták, dlátko nebo nůž, svěrka a několik kousků dřeva: hranolek, spojovací kolíky, rukojeť a boční lišty. Kdekdo bude mít materiál doma, běžně ho nabízejí železářství a hobby markety. Rámusící lištu lze vyříznout také z přepravky na ovoce zhotovené z tenké lepené překližky.

kolíková řehtačkakolíková řehtačkaAutor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Na jaře se v Česku odehraje hokejové mistrovství světa. Začíná 1. května 2015. Jarní Receptář speciál přináší rozhovor s trenérem reprezentace Vladimírem Růžičkou.

Vyzkoušeli jsme, že jednoduchý hranolek se čtyřmi kolíky řehtá až až, tedy že nemá význam vyrábět složitější tvar, například osmihran, a osazovat ho více kolíky. Právě svou jednoduchou konstrukcí se naše kolíková řehtačka liší od těch kupovaných.

  • Podrobný obrazový návod hledejte v jarním Receptáři speciál pod titulkem Když zvony odlétají

Kurz řezbářství

„Vyřezávání do dřeva může zkusit každý,“ tvrdí řezbářka a sochařka Magdaléna Mézlová. Vede řezbářské kurzy v suterénní dílničce na pražském Smíchově. „Vím ze zkušenosti, že úspěch má i ten, kdo neumí moc kreslit,“ říká v reportáži Receptáře speciál a přidává další cenné rady. Třeba o výběru dřeva, o jeho tříletém vysychání, o dlátech, jejich používání i broušení.

kurz řezbářstvíkurz řezbářstvíAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Fotografie pod titulkem Nechť dřevo ožije prozrazují, že do kurzů přicházejí začínající řezbáři v každém věku.

Tipy Všeuměla

„…slovinský větrník „klopotec“ zřizuje se podobně jako naše větrníky, ale má klepátka velmi důmyslně upevněná v jakýchsi kladkách (jež se mohou sbíti ze dvou kulatých prkének, přibitých ke kulatému špalíčku). Kromě toho k poplašnému klepání užívá se přeražené staré kosy, jež se lehce zavěsí, by na ni klepátka dopadala,“  píše se u nákresu v jednom z osmi vydání  Československého všeuměla. Brožurky vycházely v letech 1927 až 1929 a sloužily jako návody pro ruční práce dětí různého věku.

tipy Všeumělatipy VšeumělaAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Nahlédněte v jarním Receptáři speciál do článku Dědo, nauč mě to, třeba se vám některý ze starožitných nápadů bude hodit i dnes.

Velikonoční zdobení

Kdo zatím odolával pokušení vyrobit vlastníma rukama něco malého pěkného, stěží si jen pročte čtveřici návodů vytvořených pro velikonoční dekorace a veselé jarní stolování.

Díky miniaturním látkovým čepičkám zůstane uvařené vajíčko dlouho teplé. Drátěné kalíšky na vejce vybavené nožkami a drátěnou čepičkou spolehlivě vyvolají zaslouženou pozornost. Výtvarnou technikou zvanou papírmaš stvoříte obří skořápku, která poslouží jako miska na velikonoční dobroty nebo barevná vajíčka. Navíc se naučíte z hladké mouky a vody vyrobit lepidlo zcela bezpečné i pro lepiče velmi útlého věku.

velikonoční zdobenívelikonoční zdobeníAutor: Archiv ireceptar.cz

A třešničku přidáte na dortík velikonočního tvoření v okamžiku, kdy se pustíte do tvarování slepice. Tělo má z alobalu, lepicí pásky a hedvábného papíru, nožky z drátu, hřebínek a volátko z červené čtvrtky a oči z čalounických hřebíků. Slepičí matku usaďte na hnízdo nebo ji nechte postávat na stole mezi vajíčky a užívejte si Velikonoce s jarním Receptářem speciál!

Podrobný obsah 

Předplaťte si Receptář

Akční letáky