Pochlubte se na stránkách iReceptář.cz…

…vyzvali jsme vás 20. března, když jsme vyhlásili Jarní soutěž.. Nabídli jsme vám možnost pochlubit se tím hezkým, zajímavým či jedinečným, co zvalo k usednutí k vašemu jarnímu stolu. Do soutěže jste mohli poslat snímky vlastnoručně připravených velikonočních dekorací i pokrmů, recepty nebo návody, ale stejně tak třeba fotografii a popis unikátního grilu.

Koho jsme v Jarní soutěži odměnili?

S přihlédnutím ke čtenářským ohlasům posíláme slíbenou knihu Moje zeleninová zahrádka z nakladatelství Reader´s Digest Výběr těmto výhercům:

  • Lubomíru Majerovi z Boleradic za jedinečný gril. (Příspěvek č. 6)
  • Petře Šplíchalové z Hořovic za podrobný recept na velikonoční perníčky. (Příspěvek č. 7)
  • Adolfovi a Jaroslavě Bernatíkovým z Havířova za dvě pozvánky na jarní procházky přírodou. (Příspěvky č. 8 a 10)
  • Marii Machů z Uherského Brodu za nápady, které vymýšlí mj. proto, aby se vnoučata nenudila, a za veselou vzpomínku v nářečí. (Příspěvky č. 11, 15, 16, 20)
  • Vladimíře Šajtarové ze Studénky za snímek zátiší s uzeným. (Příspěvek č. 14)
  • Bronislavě Novákové z Prahy za starost o žaludky kamarádů. (Příspěvek č. 17)
  • Blance Lakomé z Vilémova za krásného velikonočního beránka. (Příspěvek č. 25)

Děkujeme všem soutěžícím za účast!

iReceptář.cz

Příspěvek č. 1

Příspěvek č. 2

Víte, čím se kdysi barvila vejce?

Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i barvení vajíček. Dnes si zajdete do obchodu a koupíte si barvy i otisky. Naši předci si museli vystačit s tím, co nabídla příroda. A uměli toho využít! Chcete si s vajíčky pohrát tak, jak se to kdysi dělávalo? Tady je několik receptů na barvení vajíček. Některé jsem se naučila už jako dítě, a to bylo před více než sedmdesáti lety. Je mi 87.

  • Červeně obarvíte vajíčka vývarem ze slupek červené cibule šalotky nebo z červené řepy.
  • Žlutou, zlatožlutou až oranžovou barvu získáte jedině výluhem ze šafránu..
  • Bledě žlutou barvu vyvaříte z ovsa, kůry plané jabloně, kmínu, sena.
  • Zlatavou žluť mají vejce obarvená čajem, zázvorem, kmínem.
  • Tmavě žlutě barví koření kurkuma neboli japonský šafrán.
  • Jemnou světle zelenou dosáhnete pomocí jabloňové kůry, poupat, osení, jetelinky, kopřivy, jmelí.
  • Tmavě zelenou barvu poskytne list jasanu, rozmarýny nebe petržele.
  • Temně hnědou vyvaříte ze směsi olšové kůry a zelené skalice.
  • Hnědočernou barvu namícháte ze sazí a kousků rezavého železa.
  • Černou poskytne silný vývar z kávy a cikorky.

Do všech odvarů je třeba přidat ocet!

A jak obarvená vajíčka vyleštit? Potřeme je mastným hadříkem a suchým vyleštíme.

F Kubíková, Lanžhot

Příspěvek č. 3

Příspěvek č. 4

Příspěvek č. 5

Příspěvek č. 6

K tomu, co vidíte na snímcích, určitě přispěla má nedobrá zkušenost s kupovanými grily. Všechno ovšem začalo, když jsem musel na pár dní ulehnout do postele s chřipkou a hrozně jsem se bál, že se budu nudit. Napadlo mě, že se blíží několikery kulaté narozeniny, kde se sejde více lidí, a na takové akci by se pěkný a hlavně spolehlivý a kvalitní gril neztratil. Začal jsem si malovat různé skici, přemýšlel jsem o technickém řešení různých detailů, abych byl s výsledkem opravdu spokojen. Zadání bylo docela jednoduché a jako strojař jsem se s ním popral po svém. Vytkl jsem si základní požadavky, které gril musí splňovat:

  • Nesmí docházet ke styku tuků s ohněm.
  • Regulace teploty musí být jednoduchá.
  • Gril musí nabízet možnost grilovat větší kusy masa, jako jsou třeba vepřová kolena
  • K dispozici musí být variabilní vnitřní prostor, aby se maso dalo péct na žulové desce i na roštu
  • Do grilu bude možné instalovat otočný rožeň s pohonem na 220V.
  • Součástí zařízení bude vestavěné dmychadlo
  • Obsluhu musí snadno zvládnout jedna osoba
  • V grilu se bude topit dřevem i dřevěným uhlím
  • Snadná údržba.

Jak vše dopadlo můžete posoudit sami. Gril váží přes 100 Kg, evokuje spíše starý parní stabilní motor, ale na druhou stranu je toto zařízení technickou ozdobou, která se bude jistě hezky vyjímat i na zahradní párty. Nic se v něm nepálí, maso je pěkně propečené až na kost a přitom zůstává šťavnaté a krásně voňavé. Není ani potřeba vymýšlet žádné speciální recepty. Maso stačí den předem potřít česnekem, lehce okořenit a nasolit. Proč taky přebíjet přirozenou chuť různými marinádami?

Vzhledem k technické náročnosti tento gril jako námět pro kutily asi moc vhodný nebude, přece jen je zde potřeba poměrně těžká technika ke zpracování 4 až 5 mm silných ocelových plátů. Nicméně ohlas je takový, že jsem nucen stavět další.

Lubomír Majer, Boleradice

Příspěvek č. 7

U nás dáváme koledníkům vejce obarvené v cibuloví a také perníčky s velikonočními motivy, ale všechno děláme těsně před Velikonocemi, tak posílám jen osvědčený recept na perníčky. Když to stihnu, foto pošlu za tři týdny.

Perníčky velikonoční

Potřebujeme

  • 65 dkg hladké mouky
  • 25 dkg cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 10 dkg tekutého medu
  • 5 dkg rozpuštěného másla
  • 2 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce mléka
  • kakao pro barvu

Naše perníkové koření obsahuje na 1 kg mouky:

  • 0,5 dkg skořice
  • 0,5 dkg hřebíčku
  • 0,5 dkg nového koření
  • 1 dkg anýzu
  • 1 dkg badyánu
  • 1 vanilkový cukr

Vše utlučeme v hmoždíři nebo umeleme

Jak na to

Z výše uvedených ingrediencí vypracujeme husté, hladké těsto. Těsto se musí lesknout. Na vále si ho rozválíme a vykrájíme různé velikonoční motivy. Pečeme v mírně rozpálené troubě (140 oC). Ještě za horka potíráme rozšlehaným vajíčkem. Vychladlé zdobíme.

Zdobící hmotu si připravíme z bílku z 1 vejce, cukru moučky, který přesejeme přes síto, a 1 lžičky šťávy z citronu. Množství cukru závisí na hustotě hmoty. Mícháme tak dlouho, dokud se neutvoří „rampouch". Zdobíme buď speciálním cukrářským sáčkem, nebo malým igelitovým, u kterého ustřihneme 1 růžek.

Petra Šplíchalová, Hořovice


Příspěvek č. 8

Rád vzpomínám na dobu, kdy jsme spolu s manželkou a dětmi vytvářeli kraslice, barvili vajíčka. Dnes jsou naše děti dospělé, ale několik kousků kraslic nám zůstalo dodnes. Musíme být hodně opatrní,aby se nepoškodily.

Perníčky pečeme pravidelně podle maminčina receptu. Vždy odpoledne ve velikonoční pondělí se zajedeme podívat na přehradu za městem. Tam na statku se již zjara pasou ovečky. Pokud jsou v tuto sváteční dobu doma děti, jedeme všichni. Každým rokem je stádečko větší.

Adolf Bernatík, Havířov

Příspěvek č. 9

Jidášovy oči

Co budete potřebovat?

  • 10 krajíčků bílé veky
  • 10 vajec
  • olej
  • petrželovou nať
  • 125 ml zakysané smetany
  • 50 g hladké mouky
  • 125 ml masového vývaru
  • 50 g másla
  • pepř, sůl

Postup

Z veky nakrájíme silnější krajíčky. Vydlabeme střídku a oválky z kůrky opečeme z obou stran na oleji.

Do každého oválku opatrně rozklepneme vejce, osolíme, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou.

Smažíme na mírném plameni, až se bílky srazí. V zakysané smetaně rozmícháme mouku, přidáme vývar, povaříme, zjemníme máslem, osolíme a nalijeme na vejce. Hned podáváme.

Marta Kocourková, Horšovský Týn

Příspěvek č. 10

Ráda bych Vás pozvala na procházku jarní přírodou.Určitě o Velikonocích přijde každému vhod projít se a udělat něco pro své zdraví i duši. Třeba najdete inspiraci i pro ozdobu svého velikonočního stolu. Krása motýlích křídel, něžné lupínky jarních kvítků i pilné včelky nám dokážou zvednout náladu a dodat nám sílu do všedních dní. Vyrážejí i první houby.Většina sice není k snědku, ale zcela stačí, když se nabaží naše oči.

Jaroslava Bernatíková, Havířov

Příspěvek č. 11

Příspěvek č. 12

Recept na mazanec, který pečeme u nás doma

Nejdřív si připravíme všechny suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 22 dkg tuku
  • 22 dkg cukru
  • 4 žloutky
  • 6 dkg droždí
  • 0,5 l mléka
  • citronovou kůru
  • vanilku
  • 4 dkg hrozinek
  • 7 dkg soli
  • půl vejce na potření

Čím začneme?

4 dkg cukru a droždí s hrstí mouky necháme zmladit. Pak utřeme rozehřátý tuk s cukrem. Mouku prosejeme k utřenému tuku, trochu si necháme na vál. Přidáme špetku soli. Těsto se vám bude zdát řídké, ale později zhutní. Pak ho vypracujeme na vále, přidáme hrozinky a mandle a necháme nakynout. Když je těsta dvakrát tolik, vypracujeme ho do tvaru mazance a na vrcholu ostrým nožem nařízneme kříž. Pečeme ¾ hodiny až hodinu. Zprvu zprudka, pak teplotu zmírníme a dopékáme.

F. Kubíková, Lanžhot


Příspěvek č. 13

Příspěvek č. 14

Příspěvek č. 15

Velikonoční kytice

Mám ráda modrou barvu, je dobrá a tak ji hodně používám. Letos jsem modře ozdobila i velikonoční kytici. Vajíčka jsem ozdobila jak modrými motivy z ubrousků, tak modrými akrylátovými barvami a skořápkami. Mám ráda špagát a tudíž jsem ho použila na uvázání vajíček z větvičky i na dozdobení vázy. Skořápkami jsem dozdobila i květináč a maxi vajíčko, které jsem vyrobila z lepidla na tapety a starých novin. Povrch maxi vajíčka jsem ozdobila pletením papírových pásků. I toto jsem udělala na modro.

Marie Machů, Uherský Brod


Příspěvek č. 16

Příspěvek č. 17

Bronislava Nováková, Praha

Příspěvek č. 18

Příspěvek č. 19

Příspěvek č. 20

Veselé Velikonoce

Eště za doby, kdy sem nebyla babča, sme bývali na Valachoch a tož jak to bývalo zvykem, gdyž byly v baráku veliké cérky, chodilo k nám mrskáčů bezpočet a tož aj gdyž sem měla narychtovaných moc všelijakých mašlí, barevných vajec a aj jiného, tož za oběť nakonec padl aj veselý velikonoční baran, který zdobil velikonoční stůl ve světnici. Slivovice už bylo též hodně vypité, ale té bývá na Valašsku v chalupách víc jak vody ve studňách a tak sa nalévalo po kalíšku, do jednéj nohy, aj do druhéj nohy...

Nekteří mrskáči tak přišli na pomlázku aj nekolikráť během dňa a protože při pití aj dobře trávilo, aj chlebíčky mizely ze stolu, pojedly sa aj bárjaké buchty, frgále aj pagáče a a tak mňa už nenapadlo nic jiného než vytáhnut z lednice domácí tlačenku, nakrájet cibulu, dat ocet a pokrájat poslední chleba, který zostal v kredenci.

Aby ogaři zas tak rychlo tlačenku nezjedli, při popřání dobréj chutě sem jim neopomněla povědět, že u nás už tuto tlačenku ani pes nechce žrát. Ogaři po tlačence divně hleděli, ale nakonec aj tuto pojedli. Šak byla čerstvá, prasa sme zabíjali ve čtvrtek před velikonocama a tak eště zabíjačků voňal celý barák.

Dyž už bylo po pomlázce a z baráku sa nám podařilo dostat aj ty mrskáče, co se u nás vyspali zmožení "opiců", začala sem uklůzat. Ovšem gdyž sem došla do špajzky a podívala sem se na kýble s čerstvým sádlem, chtělo sa mně řvát.

Kýble ze sádlem si nekterý z mrskáčů spletl ze záchodem a tak sa do nich vyzvracal... Sádlo šlo do hnoja a nové smaltované kýble, které sem si pořídila před zabíjačků, sem dala starém.

Marie Machů, Uherský Brod

Příspěvek č. 21

Příspěvek č. 22

Na velikonoce se každoročně velmi těším víc než na Vánoce, protože jaro je už za oknem, svítí sluníčko a vše se zelená.

Slaninový pletenec

Seznam ingrediencí:

  • 200 g anglické slaniny
  • 450 g hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 150 ml vlažného bílého vína
  • 150 ml vlažného mléka
  • na potření vejce
  • sýr na posypání

Postup přípravy

Na oleji vyškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky a necháme zchladnout. Do mísy dáme mouku, droždí, sůl, cukr a promícháme. Přidáme slaninu i s vyškvařeným tukem, víno a mléko. Vypracujeme těsto, které se nelepí. Je-li příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme pořádně nakynout.

Pak na pomoučeném vále těsto rozdělíme na tři stejné díly, z každého vyválíme váleček dlouhý asi 35 až 40 cm. Spleteme cop, položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 20 ninut kynout.

Potřeme vajíčkem a posypeme sýrem. Dáme péct do vyhřáté trouby ( 190 °C , asi 35 až 40 minut).

Edith Svobodová, Děčín


Příspěvek č. 23

Velikonoční svátky jsme zahájili velikonočními jidáši :

100 g másla, 2 žloutky a 30 g cukru jsem utřela do pěny.

Přidala jsem 200 mi mléka, špetku soli, špetku citronové kůry, rovnou lžičku instantního droždí a 300g hladké mouky.

Vypracovala jsem hladké těsto a nechala jsem ho vykynout.

Vytvořila jsem jidáše, které jsem dala na plech a ještě chvíli jsem je nechala kynout.

Potřela jsem je rozšlehaným vejcem a pekla jsem je asi 25 minut při 160 C.

Dobrou chuť a krásné a pohodové prožití velikonočních svátků.

Libuše Cahová, Havířov


Příspěvek č. 24

Příspěvek č. 25

Prostor pro Váš soutěžní příspěvek: Každý rok na Velikonoce peču dětem beránka a perníčky. Letos to byla i perníková vajíčka. Beránek je nazdobený bílkem s cukrem šlehaným v horké páře. Na perníková vajíčka nepotřebujete formičku, stačí hluboká lžíce.

Blanka Lakomá, Vilémov

Příspěvek č. 26

Dana Bušková, Turnov