Procházet se pod kaštanem je v tomto ročním období vcelku nebezpečná činnost, která vás může stát pár ťukanců do hlavy. Kaštany fascinují lidi odnepaměti. Z „chlupaté“ pichlavé koule se vyloupne hnědý, vždy originální, kouzelný kaštan.

Jírovec maďal

Neboli kaštan koňský. Pro děti často „káďan“. Strom, který dosahuje až 30 metrové výšky. Je krásný, majestátní a zahrnuje 12 druhů. U nás se hojně vyskytuje jírovec maďal, který se vyskytuje v několika kultivarech.

Kaštany jen tak v kapse

Když na kaštany natrefíte, hoďte si pár kousků do kapsy, při každém dotyku na vás budou působit svou pozitivní energií. Naštvala vás prodavačka v obchodě? Sáhněte si do kapsy, opravdu by vás to mělo trošku zklidnit.

Do kapsy si jednoho krasavce dejte i před důležitou schůzkou nebo zkouškou, zbaví vás stresu a budete sebevědomější.

Já osobně nemívám v kapse jeden, ale alespoň pět šest kousků a rukou s nimi točím ze strany na stranu.

Některé pověry praví, že kaštan v kapse pomůže od bolesti kyčlí a kolen, zažene rýmu a pokud chce žena otěhotnět, měla by nosit alespoň tři kousky pořád při sobě.

Kaštany v posteli

Abyste byli celou zimní sezonu plní síly a energie, nasbírejte si tolik kaštanů, kolik vám je let (ano, u někoho to bude již větší balíček) – a přihoďte jeden navíc. Nasypte je do sáčku, nejlépe plátěného, a dejte pod polštář. Tam by měly být až do prvního jarního dne, pak byste je měli spálit. A nezapomeňte první jarní den také políbit zem, tento zvyk mám od prababičky, je to jakési vítání jara.

Proč se pod polštář kaštany dávají? Mají vás prý ochránit před nemocemi, nastuzením a vysávají z vás to "špatné".

Někdo si kupičku kaštanů strká pod postel, aby kaštany pohlcovaly negativní energii a ulevily od bolesti zad.

Koupel na revma

Tři lžíce nasekaných kaštanů smíchejte se smrkovými větvičkami (2 hrsti), přidejte 3 litry vařící vody a nechte hodinku odpočinout. Poté sceďte, nalijte do koupele a poležte si ve vaně 20 minut. Pak honem pod duchnu, alespoň na 20 minut si odpočinout. Tento postup opakujte pět dnů.

Kaštanová domácí francovka

Do uzavíratelné sklenice nalijte 60 ml francovky a do ní vložte 2 kaštany, které rozřízněte na čtvrtky. Na měsíc nechte uležet, ale pokud půjdete okolo, obsah protřepejte. Po měsíci stačí scedit obsah a máte hotovo. Hodí se na bolavé klouby, křečové žíly, otoky, při migrénách, krásně vás uvolní po fyzické námaze.

Zdroje: living.iprima.cz, www.lifee.cz, zena-in.cz