Anebo je ještě víc?

Káva zlepšuje dlouhodobou paměť!

Není nad zjištění, že “droga”, kterou si s oblibou dopřáváme, je více než jen nápojem, který nás zaručeně probere. Její další kvality pro nás poodhalil tým z John Hopkinsnovy university z Baltimoru v Marylandu.

Konkrétně to byl Michael Yassa, asistující profesor psychologie a neurověd, jež se svým týmem objasnil a publikoval svá zjištění v publikaci Nature Neuroscience. “Vždy jsme věděli, že kofein podporuje kognitivní schopnosti, ale konkrétně zlepšení zapamatování a odolnost vůči zapomnění nebyly na člověku nikdy studovány detailně,” píše Yassa.

Tým provedl dvojí bádání, kdy bylo účastníkům podáno 200 mg kofeinu v tabletách a kontrolní skupině placebo. Toto množství je poměrně velké, ale pro dospělé osoby bezpečné. Všichni sledovaní nebyli pravidelnými konzumenty kávy ani jiných kofein obsahujících potravin nebo doplňků stravy. Také jim byl proveden test ze slin, aby byla zjištěna případná hladina kofeinu. Odběr byl opakován po 24 hodinách.

Účastníci byli, před podáním kofeinu a placeba, seznámeni se sadou obrázků, které si měli pro potřeby studie zapamatovat. Následujícího dne jim byly obrázky znovu předloženy zároveň s mnoha jim podobnými, ale také zcela odlišnými. Na tomto experimentu Yassa demonstroval hlubší schopnost zapamatování si díky použití podobných obrázků. Což bylo pro experiment klíčové, stejně tak jako okamžik podání kofeinu.

Proč byl tento experiment jiný?

Bylo to právě proto, že kofein byl podán až po studii obrázků. “U většiny předešlých experimentů byl kofein podán před pokusem. Proto nebylo možné zjistit, zda se zjištěné výsledky týkají pozornosti, bělosti nebo jiných faktorů,” uvedl lídr experimentu Yassa.

Administrací látky až po pokusu o zapamatování obrázků se tento problém zcela eliminoval, a tak je jasné, že stimulant ovlivnil paměť, nikoli stav sledovaných osob během experimentu.

Kávu, prosím!

Nezapomeňte, že káva je stále návyková a její nadměrná konzumace tělu škodí. Nic se nesmí přehánět. Nicméně je příjemné, že pití kávy si nyní můžeme dopřát s vědomím, že pomáháme i dlouhodobé paměti.

Také víme, že káva stimuluje i naše kognitivní dovednosti. Co víc si přát! Nyní se mohou vědci zaměřit například na pacienty s Alzheimerovou chorobou, kteří trpí kognitivní degradací. I toto Yassa zmínil a doufejme, že bude ve své práci i nadále úspěšný a jeho práce ponese i další plody.

Zdroje:

www.marianne.cz

www.hopkinsmedicine.org

neurosciencenews.com