Subtropická zelenina kiwano, příbuzná vodních melounů, pochází z Afriky, před sto lety zdomácněla v Austrálii a na Novém Zélandu. Odsud pochází její název. Lze ji pěstovat ve sklenících.
Exotické ovoce nezvyklých chutí, barev i tvarů je lákavé. Zpestří jídelníček, osvěží smysly i tělo. K velmi chutným plodům zajímavého vzhledu patří kiwano, africký rohatý meloun. Můžete jej jíst jako ovocný dezert i přílohu k masu. A dokonce lze pěstovat podobně jako skleníkové okurky.
Kiwano (Cucumis metuliferus), liána blízce příbuzná vodního melounu z čeledi tykvovitých, pochází z Afriky. Před sto lety zdomácněla v Austrálii a na Novém Zélandu, odkud pochází její název. Liána je jednoletá a velmi rychle roste. Úponky opatřené výhonky dosahují délky až několika metrů. Celá rostlina je porostlá mírně pichlavými chloupky. Listy i sytě žluté květy, které opylují především včely, připomínají okurku.
Štavnatý rohatý meloun
Plodem kiwana je válcovitá bobule s oranžovou pokožkou , porostlou krátkými pichlavými ostny, dlouhá až dvanáct centimetrů. Plod je uvnitř rozdělen do několika komůrek, vyplněných semeny v zelené rosolovité dužnině. Chutí dužina připomíná kiwi i meloun – proto plod získal příznačné přízvisko africký rohatý meloun.
Kiwano lze pěstovat ve skleníku či pod fólií
- Kiwano lze vypěstovat všude tam, kde se daří skleníkovým okurkám. Vyžaduje kyprou půdu bohatou na živiny, dostatek vody a slunce.
Kiwana díky silné slupce snesou dlouhodobé skladování.
- Můžeme použít semena ze zakoupených plodů, která vyséváme koncem února do květináčů nebo do truhlíků.
- Semenáčky po zesílení přepichujeme a vysazujeme je do skleníku koncem května.
- Do skleníků nebo teplých fóliovníků je lze i přímo vysít, ve stejných termínech jako okurky.
- Při výsadbě volíme široký spon, nejméně osmdesát centimetrů od sebe, poněvadž se rostliny bohatě rozrůstají a větví.
- Výhony pravidelně vyvazujeme na konstrukce nebo na sítě. Když dosáhnou délky přes jednoho a půl metru, můžeme je přistřihnout.
- Plody sklízíme probírkou od počátku září do příchodu mrazíků, které rychle ukončí život rostlin. K přímé konzumaci sbíráme pouze dobře vyzrálé plody.
- Rostliny ošetřujeme stejně jako okurky. Dbáme na prevenci plísňových chorob, v případě nutnosti je možné rostliny ošetřit fungicidními přípravky na okurky.
Jak jíst kiwano?
Plody se konzumují v zeleninových salátech s rajčaty nebo jako osvěžující a originální obloha k masu. Podélně rozkrojený plod je možné i dosladit, pokapat citronovou šťávou a podávat se šlehačkou jako lahodný ovocný dezert.
Ovocný salát z kiwana a melounu
Potřebujeme
- kiwano
- menší ananasový meloun
- limetu nebo citron
- šťávu z jednoho pomeranče
- lžičku lučního medu
- špetku soli
- mletý pepř
- lžičku ořechového nebo sezamového oleje
- lžíci piniových nebo pekanových ořechů
Jak na to
- Kiwano oloupeme, podélně rozkrojíme a dužninu se semeny vložíme na čajové sítko. Lžičkou vymačkáme šťávu.
- Meloun oloupeme, dužninu nakrájíme na kostky.
- Z dokonale omyté limety nebo citronu oloupeme kůru a velmi jemně ji nasekáme.
- Vše vložíme do mísy, přilijeme šťávu z kiwana a dobře promícháme.
- Do pomerančové šťávy přidáme med, sůl, pepř, olej, dokonale ji napěníme a vlijeme do salátu; necháme půl hodiny uležet.
- Podáváme ve skleněných miskách posypané sekanými ořechy.