Subtropická zelenina kiwano, příbuzná vodních melounů, pochází z Afriky, před sto lety zdomácněla v Austrálii a na Novém Zélandu. Odsud pochází její název. Lze ji pěstovat ve sklenících.

Exotické ovoce nezvyklých chutí, barev i tvarů je lákavé. Zpestří jídelníček, osvěží smysly i tělo. K velmi chutným plodům zajímavého vzhledu patří kiwano, africký rohatý meloun. Můžete jej jíst jako ovocný dezert i přílohu k masu. A dokonce lze pěstovat podobně jako skleníkové okurky.

Kiwano (Cucumis metuliferus), liána blízce příbuzná vodního melounu z čeledi tykvovitých, pochází z Afriky. Před sto lety zdomácněla v Austrálii a na Novém Zélandu, odkud pochází její název. Liána je jednoletá a velmi rychle roste. Úponky opatřené výhonky dosahují délky až několika metrů. Celá rostlina je porostlá mírně pichlavými chloupky. Listy i sytě žluté květy, které opylují především včely, připomínají okurku.

Štavnatý rohatý meloun

Plodem kiwana je válcovitá bobule s oranžovou pokožkou , porostlou krátkými pichlavými ostny, dlouhá až dvanáct centimetrů. Plod je uvnitř rozdělen do několika komůrek, vyplněných semeny v zelené rosolovité dužnině. Chutí dužina připomíná kiwi i meloun – proto plod získal příznačné přízvisko africký rohatý meloun.

Kiwano lze pěstovat ve skleníku či pod fólií

  • Kiwana díky silné slupce snesou dlouhodobé skladování.

    Kiwano lze vypěstovat všude tam, kde se daří skleníkovým okurkám. Vyžaduje kyprou půdu bohatou na živiny, dostatek vody a slunce.
  • Můžeme použít semena ze zakoupených plodů, která vyséváme koncem února do květináčů nebo do truhlíků.
  • Semenáčky po zesílení přepichujeme a vysazujeme je do skleníku koncem května.
  • Do skleníků nebo teplých fóliovníků je lze i přímo vysít, ve stejných termínech jako okurky.
  • Při výsadbě volíme široký spon, nejméně osmdesát centimetrů od sebe, poněvadž se rostliny bohatě rozrůstají a větví.
  • Výhony pravidelně vyvazujeme na konstrukce nebo na sítě. Když dosáhnou délky přes jednoho a půl metru, můžeme je přistřihnout.
  • Plody sklízíme probírkou od počátku září do příchodu mrazíků, které rychle ukončí život rostlin. K přímé konzumaci sbíráme pouze dobře vyzrálé plody.
  • Rostliny ošetřujeme stejně jako okurky. Dbáme na prevenci plísňových chorob, v případě nutnosti je možné rostliny ošetřit fungicidními přípravky na okurky.

Jak jíst kiwano?

Plody se konzumují v zeleninových salátech s rajčaty nebo jako osvěžující a originální obloha k masu. Podélně rozkrojený plod je možné i dosladit, pokapat citronovou šťávou a podávat se šlehačkou jako lahodný ovocný dezert.

Ovocný salát z kiwana a melounu

Potřebujeme

  • kiwano
  • menší ananasový meloun
  • limetu nebo citron
  • šťávu z jednoho pomeranče
  • lžičku lučního medu
  • špetku soli
  • mletý pepř
  • lžičku ořechového nebo sezamového oleje
  • lžíci piniových nebo pekanových ořechů

Jak na to

  1. Kiwano oloupeme, podélně rozkrojíme a dužninu se semeny vložíme na čajové sítko. Lžičkou vymačkáme šťávu.
  2. Meloun oloupeme, dužninu nakrájíme na kostky.
  3. Z dokonale omyté limety nebo citronu oloupeme kůru a velmi jemně ji nasekáme.
  4. Vše vložíme do mísy, přilijeme šťávu z kiwana a dobře promícháme.
  5. Do pomerančové šťávy přidáme med, sůl, pepř, olej, dokonale ji napěníme a vlijeme do salátu; necháme půl hodiny uležet.
  6. Podáváme ve skleněných miskách posypané sekanými ořechy.