Koblihy s makovou nádivkou
Na Vysočině, či přesněji v oblasti označované jako České Horácko, se koblihám říká "šišky" a plní se mákem. Kamila Skopová, výtvarnice a spisovatelka, nám prozradila svůj nejoblíbenější recept na tuhle pochoutku, která patří k tradičnímu pohoštění účastníků masopustních obchůzek. Více receptů a inspirací spojených s lidovými zvyky najdete v knížce Kamily Skopové Hody půsty masopusty (slavíme, vaříme, zdobíme a hrajeme si celý rok podle lidových tradic).
Těsto na koblihy
- 500 g mouky (směs polohrubé a hladké)
- 40 g cukru
- 4 žloutky
- 40 g droždí
- 40 g teplého másla
- 4 lžíce rumu
- špetka soli
- citrónová kůra
- teplé mléko k zadělání vláčného (nikoliv řídkého!) těsta
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
- náplně (džem, mák, ořechy)
Maková náplň
Umletý mák nasyp do vařícího mléka, chvilku povař na hustší kaši, přidej špetku soli, cukr podle chuti, lžíci másla, skořici, rum, 1-2 lžíce kakaa, rozinky (nemusí být), zahusti strouhaným perníkem nebo malým množstvím dětské krupičky (mu musíš nechat spařit v máku). Nádivka má být hustá, ale ne suchá.
Těsto nech vykynout a pak máš dvě možnosti. Buď jej rozválíš na placku a rádlem pokrájíš na čtverce, které plníš mákem a zabalíš jako buchty. Zbývá "pošúlat" v ruce na šišky a nechat na pomoučněném vále pod utěrkou znovu kynout. Druhou možností je odkrajovat těsto lžící, rozplesknout prsty a plnit mákem. Ostatní jako u předešlého.
Šišky dozlatova osmaž ve vysoké vrstvě oleje nebo sádla (musejí plavat), podle zvyklostí. Správná kobliha se má v oleji sama otočit na „zádíčka“, má přeskočit a po usmažení má mít na bocích pěkný světlý proužek. Při obracení a vyndávání do koblih nepíchej, k obracení se hodí drátěná nebo dřevěná podběračka. Pak už jen zbývá hojně pocukrovat, nalejt slivovici a vostatky můžou začít...
Masopustní obchůzka čili vostatky
Masopustní obchůzku, lidově zvanou vostatky, na Veselém Kopci letos předvedou obyvatelé z Vortové u Hlinska. V 10 hodin bude slavnostně uděleno povolení k obchůzce, tento obřad bude zopakován ještě jednou ve 13 hodin, následně průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. U každé roubenky masky zatancují obřadní kolečko.
K návštěvě láká i Hlinecký Betlém
Návštěvníci samozřejmě budou moci po celý den nahlédnout do jednotlivých expozic Souboru lidových staveb Vysočina na Veselém Kopci, které budou otevřeny do 15.30. Budou mít možnost nákupu upomínkových předmětů, tiskovin a drátované keramiky. Bude také možné zakoupit publikaci nazvanou Masopust na Hlinecku, která přibližuje minulost i současnost tohoto jedinečného obyčeje. Ve stylové Hospůdce Na vejměnku přímo v areálu muzea bude připravena staročeská zabíjačka.
V době od 12. 12. 2016 do 14. 4. 2017 je Veselý Kopec uzavřen. Výjimkou je Masopust na Veselém Kopci v sobotu 4. února. Více informací najdete na webu Veselý Kopec - soubor lidových staveb Vysočina www.vesely-kopec.eu