Některé druhy se rozmnožují na jaře, jiné v létě, další na podzim – proto se jich jen tak nezbavíme. Před kladením vajíček totiž jejich samičky nutně potřebují výživnou krev – a umí si ji opatřit velmi obratně.

Komáři nás najdou podle čichu

  • Komáři jsou zruční letci s výborným čichem, proto hostitele snadno naleznou i dostihnou.
  • Protože mají drápky a přilnavé polštářky na chodidlech, bezpečně se na něm udrží.

Krev sají pouze samičky (samci se spokojí s květním nektarem). Po nabodnutí kůže vpustí dovnitř sliny s protisrážlivou látkou, jinak by krev nenasály. Najít vhodného hostitele a usát mu kapku krve musí samičky ihned po spáření. Příroda jim velí být neuvěřitelně dotěrnými, neboť bez potřebné dávky potravy by se rozmnožování zastavilo. Například samičky rodu Anopheles nakladou v jedné snůšce až 500 vajíček, celkem za léto až 3000. A to už je nějaký výdej energie!

Komáry zabíjí skořice

Nezředěná silice dráždí kůži. Proto s ní spíše postříkáme oděv, nebo ji naředíme v olivovém slunečnicovém, sezamovém či jiném oleji a poté můžete potřít přímo kůži. V domácnosti je výborná i aromalampa, která silici postupně uvolňuje.

Zajímavým současným objevem, publikovaným v seriózních vědeckých časopisech, je překvapivý účinek skořicové silice. Pokusy ukázaly, že čtyři ze složek skořicové silice, cinnamaldehyd, cinnamyl acetát, eugenol a anethol, dovedou usmrcovat komáří larvy – konkrétně druh Aedes aegypti, který přenáší žlutou zimnici. Cinnamaldehyd je dokonce dvakrát účinnější než hlavní složka insekticidů.

Silice je těkavá, působí proto i na dospělé komáry. Příjemně voní a zakoupíme ji v lékárnách či v obchodech s bylinnými přípravky jako éterický skořicový olej.