Liči čínské (Litchi chinensis) je stálezelený, je tropický, až třicet metrů vysoký strom s hustou rozložitou korunou. Pěstuje se zejména v Číně a ve Vietnamu již více než tisíc let, dále na Madagaskaru a v dalších tropickcýh krajích. Stromy se dožívají stáří až tří set let. Patří do čeledi mýdelníkovitých.

Listy stromu liči jsou až patnáct centimetrů dlouhé s dlouhým řapíkem. Květy tvoří mnohočetná květenství – z velkého množství květů však dozraje pouze několik plodů, peckovic. Nacházejí se na konci větviček, ze kterých se při sklizni odlamují.

Podivuhodné čínské jahody

Kulovité plody liči se velikostí podobají jahodám nebo malým švestkám. Jsou narůžovělé, mají dlouhé stopky. Slupka je drsná, kožovitá a výrazně bradavičnatá. Ukrývá šťavnatou, mléčně bělavou dužninu, která chutná příjemně nasládle, ale zároveň je osvěžující a voňavá. Vzdáleně připomíná vyzrálé hroznové víno. Uvnitř plodu je uloženo hnědé lesklé semeno ve velikosti fazole, kolem kterého se dílky dužiny ovíjejí.

Zasaďte semínko

Semena ze zakoupených plodů lze zasadit a vzešlé malé rostliny pak pěstovat jako zajímavé pokojové rostliny. Svědčí jim teplo a světlo. Ovšem plodů se v našich podmínkách dočkáme těžko.

Rostliny se rozmnožují většinou štěpováním. Vegetativně rozmnožované stromky rodí už za tři roky, semenáče až v osmi letech věku. Dospělé stromy vyžadují hluboké půdy s dostatkem vláhy a živin. Snášejí ale občasné vyschnutí, anopak v zamokřených půdách nerodí.

Liči, zdravá pochoutka

  • Plody liči se loupou velmi snadno, podobně jako vajíčko na tvrdo.

    Ovoce konzumujeme čerstvé jako součást ovocných salátů a koktejlů.
  • Používá se i do dezertů, džemů a zmrzlin, nebo se kompotuje.
  • V Číně se plody suší na slunci nebo v sušičkách na ovoce a vyrábějí se z nich likéry.
  • Aromatické sušené plody se také často přidávají do různých ovocných čajových směsí.

Lahůdkový exotický ovocný salát s liči

Potřebujeme

  • pomeranč
  • kiwi
  • 2 máslové hrušky
  • 1 kyselejší jablko
  • 15 plodů liči
  • velké granátové jablko
  • 2 lžíce ovocného likéru
  • lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 75 g kešu ořechů

Jak na to

  1. Pomeranč oloupeme, rozdělíme na měsíčky a nakrájíme na kousky.
  2. Kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Hrušky a jablko omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  4. Ovoce promícháme v míse.
  5. Liči oloupeme, vyjmeme semeno, dužninu překrojíme a přidáme k ovoci.
  6. Granátové jablko rozkrojíme ostrým nožem na čtvrtiny, vybereme červené míšky a čtvrtky jablka také přidáme do mísy.
  7. Vše dokonale promícháme a zalijeme likérem. Podle chuti můžeme okyselit šťávou z limety a dosladit javorovým sirupem nebo medem.
  8. V pohárech ovocný salát posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi.