obrázek z archivu ireceptar.cz

Lahodná čínská jahoda, liči, v ovocném salátu

Plod liči se podobá jahodě velikostí a zčásti také vzhledem. Je však jemně červenorůžový a povrch pokrývá tenká slupka, která je u zralých kusů křehká jako skořápka. Ukrývá lahodnou šťavnatou dužinu, která je výborná samotná i do exotických salátů.

 Liči čínské (Litchi chinensis) je stálezelený, je tropický, až třicet metrů vysoký strom s hustou rozložitou korunou.  Pěstuje se zejména v Číně a ve Vietnamu již více než tisíc let, dále na Madagaskaru a v dalších tropickcýh krajích. Stromy se dožívají stáří až tří set let. Patří do čeledi mýdelníkovitých.

Listy stromu liči jsou až patnáct centimetrů dlouhé s dlouhým řapíkem. Květy tvoří mnohočetná květenství – z velkého množství květů však dozraje pouze několik plodů, peckovic. Nacházejí se na konci větviček, ze kterých se při sklizni odlamují.

liči čínskéliči čínskéAutor: Archiv ireceptar.cz

Podivuhodné čínské jahody

Kulovité plody liči se velikostí podobají jahodám nebo malým švestkám. Jsou narůžovělé, mají dlouhé stopky. Slupka je drsná, kožovitá a výrazně bradavičnatá. Ukrývá šťavnatou, mléčně bělavou dužninu, která chutná příjemně nasládle, ale zároveň je osvěžující a voňavá. Vzdáleně připomíná vyzrálé hroznové víno. Uvnitř plodu je uloženo hnědé lesklé semeno ve velikosti fazole, kolem kterého se dílky dužiny ovíjejí.

Zasaďte semínko

Semena ze zakoupených plodů lze zasadit a vzešlé malé rostliny pak pěstovat jako zajímavé pokojové rostliny. Svědčí jim teplo a světlo. Ovšem plodů se v našich podmínkách dočkáme těžko.

Rostliny se rozmnožují většinou štěpováním. Vegetativně rozmnožované stromky rodí už za tři roky, semenáče až v osmi letech věku. Dospělé stromy vyžadují hluboké půdy s dostatkem vláhy a živin. Snášejí ale občasné vyschnutí, anopak v zamokřených půdách nerodí.

Liči, zdravá pochoutka

  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Plody liči se loupou velmi snadno, podobně jako vajíčko na tvrdo.

    Ovoce konzumujeme čerstvé jako součást ovocných salátů a koktejlů.
  • Používá se i do dezertů, džemů a zmrzlin, nebo se kompotuje.
  • V Číně se plody suší na slunci nebo v sušičkách na ovoce a vyrábějí se z nich likéry.
  • Aromatické sušené plody se také často přidávají do různých ovocných čajových směsí.

liči čínskéliči čínskéAutor: Archiv ireceptar.cz

Lahůdkový exotický ovocný salát s liči

Potřebujeme

  • pomeranč
  • kiwi
  • 2 máslové hrušky
  • 1 kyselejší jablko
  • 15 plodů liči
  • velké granátové jablko
  • 2 lžíce ovocného likéru
  • lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 75 g kešu ořechů

Jak na to

  1. Pomeranč oloupeme, rozdělíme na měsíčky a nakrájíme na kousky.
  2. Kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Hrušky a jablko omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  4. Ovoce promícháme v míse.
  5. Liči oloupeme, vyjmeme semeno, dužninu překrojíme a přidáme k ovoci.
  6. Granátové jablko rozkrojíme ostrým nožem na čtvrtiny, vybereme červené míšky a čtvrtky jablka také přidáme do mísy.
  7. Vše dokonale promícháme a zalijeme likérem. Podle chuti můžeme okyselit šťávou z limety a dosladit javorovým sirupem nebo medem.
  8. V pohárech ovocný salát posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi.