Každý správný Čech pije pivo. Vždyť Česká republika už několik let obhajuje světové prvenství ve spotřebě piva na obyvatele. V roce 2015 to bylo neuvěřitelných 143 litrů na hlavu. S 340 pivovary na našem území jsme i zemí s největším počtem pivovarů na hlavu. Můžeme to zkusit i jinak. Rozhodně ale zapomeňte legendární (…brr…) Magické oko.

Black Velvet

  • Guiness
  • šumivé víno

Začneme klasikou, kterou je tento naprosto jednoduchý koktejl kombinující tmavý Guiness a šumivé víno v poměru 1:1. Kdo si chce vyhrát, lije Guiness do sklenice přes lžičku. Tím se nespojí se spodní vrstvou šumivého vína a vy můžete servírovat dvoubarevný drink. Šumivé víno, kterým by mělo být pravé šampaňské, lze nahradit i ciderem, takovýto drink je ale považován za Black Velvet chudých (Poor Man‘s Black Velvet).

Caipbeerinha

  • 60 ml Cachaçy
  • 15 ml agave sirupu
  • 2 měsíčky citrónu
  • 2 měsíčky limety
  • 6 listů máty
  • 30 ml piva na dolití

Koktejly začínající na caip- (nejznámější caipirinha a caipiroska) se už řadu let těší velké oblibě. Jde o jednoduchou kombinaci destilátu a citrusů, v tomto případě doplněnou o pivo typu IPA. Citrón, limetu a agave sirup nadávkujte do shakeru a pořádně podrťte. Přidejte mátu a cachaçu a protřepte s ledem. Přelijte do sklenky a doplňte pivem.

Summer Hoedown

  • 40 ml maraschina (višňová pálenka)
  • 120 ml světlého piva
  • červený meloun
  • cukr

Červený meloun je pomalu symbolem léta. Jakmile se objeví na pultech supermarketů, okamžitě mizí v košících nakupujících. A málokteré ovoce (ačkoli v případě melounu vlastně zelenina) svádí tolik ke kombinaci s alkoholem. Vedle vodkové variace nebo varianty s šampaňským vyzkoušejte i spojení s pivem. Led, meloun a cukr rozmixujte v mixéru na sorbet. Ten nadávkujte do sklenic a dolijte pivem a maraschinem. Pokud se vám nechce vytahovat mixér, pak stačí jen meloun a cukr podrtit v shakeru, dolít maraschino a na ledu vytřepat. Přelijte do sklenice a dolijte pivem. A máte ideální letní koktejl k bazénu.

Pivní koktejl s malinami

  • 1 hrnek zmražených malinam
  • 4 láhve vychlazeného piva
  • 1 láhev malinové limonády
  • půl hrnku vodky
  • plátky citrusů na ozdobu

Pokud čekáte větší společnost, je ideální nachystat punč. Nenechte se zmást oním proslulým vánočním punčem, za punč lze považovat vše, co obsahuje ovocnou složku a je servírováno v bowli. Příprava punče je navíc neuvěřitelně jednoduchá. Prostě v míse (bowli) smícháte všechny suroviny, led je samozřejmě nutností. Dozdobíte plátky pomeranče a citrónu, přidáte sběračku na podávání a máte vystaráno.

Kapitánův sud

  • 30 ml spiced rumu
  • 30 ml guava sirupu
  • 30 ml šťávy z červeného grapefruitu¨
  • 120 ml světlého piva
  • limeta na ozdobu

Drink, za který by se nemusel stydět leckterý námořník. Rum můžete použít například Captain Morgan, jak název napovídá, ale i takový Lamb´s Spiced nebo Old J vykovají stejnou, ne-li lepší službu. Postup je stejný jako u předchozích drinků, ingredience kromě piva nadávkujte do shakeru a protřepte na ledu. Přelijte do sklenice a, však víte, doplňte pivem.

A na závěr jedna specialita pro ty, kteří se nebojí experimentovat. Příběh o vzniku tohoto drinku je zajímavý a rozhodně by jeho servírování bylo začátkem úžasné intelektuální debaty (a po jeho dopití bezesporu i značně filosofické). Drink totiž roku 1960 vymyslel spisovatel Anthony Burgess, autor Mechanického pomeranče. Proč? To už může být předmětem oné debaty.

Katova krev

  • 80 ml ginu
  • 80 ml whiskey
  • 80 ml rumu
  • 80 ml brandy
  • 80 ml portského
  • 100 ml šumivého vína
  • Guiness na dolití

V originálu Hangman´s blood lze přeložit i jako Oběšencova krev. Možná je to příhodnější, protože z téhle kombinace a množství (drink se chystá do pinty) by si to člověk vážně šel nejraději hodit. Namíchat tenhle koktejl může jen velký odvážlivec nebo velké prase. Pravděpodobně kombinace obého.

Autorka je šéfredaktorkou časopisu Barlife (www.barlife.cz)