Lufa válcovitá (Luffa cylindrica, syn. Lufa aegyptica) je jednoletá, popínavá bylina z čeledi tykvovitých. Výhony jsou až několik metrů dlouhé a plody, podlouhlé žebrované tykve, mohou v optimálních podmínkách dosáhnout až metrové délky. Právě pevné pletivo zralého plodu slouží po usušení jako skvělá přírodní masážní žínka. Ovšem uplatňuje se i v aranžérství, podrcené vylehčuje substráty podobně jako kokosová vlákna.

Lufa (neboli tivuk či tournef) je domovem je v tropech jihovýchodní Asie. Pěstuje se ale i v Africe a jižní Americe.

Lufa pro krásu a zdraví

Po použití stačí žínku důkladně vymáchat a usušit. Snáší i vysoké teploty, takže ji můžete občas vyvařit, aby se v ní nemnožily plísně.

Masáž žínkou z lufy je snadná a blahodárná procedura, kterou si můžete dopřát doma každý den při sprchování nebo koupeli. Je také ideálním doplňkem při saunování. Suchá žínka z lufy je pevná a tvrdá, ale po namočení okamžitě nasaje vodu jako houba a příjemně změkne. Její povrch a struktura je pak pro masáž jako stvořená.

Účinky masáže žínkou z lufy:

  • Prokrvuje pokožku, která se tak lépe regeneruje
  • Působí jako jemný peeling, pokožka je hladká a jemná
  • Odstraňuje odumřelé kožní buňky a uvolňuje ucpané mazové žlázy.
  • Je jednou z nejúčinnějších prevencí a pomocí při celulitidě
  • Pomáhá při revmatismu, neboť prokrvuje tkáně i v okolí kloubů
  • Přináší úlevu namoženým a unaveným svalům
  • Stimuluje krevní oběh a tak celkově osvěžuje a povzbuzuje unavený organismus.

Žínce z lufy nevadí kombinace s mýdlem, sprch. ovým gelem, ani sprchovým či koupelovým olejem. Před masáží ji také můžete pokapat vonnou silicí, například z uklidňující levandule, nebo naopak povzbuzující rozmarýny, borovice, zázvoru.

Lufa v kuchyni

Plody lufy jsou také jedlé, chutné a křehké. Ovšem pouze mladé, pokud je sklidíte do týdne či dvou po opylení květů. Později již jejich vláknina sílí.

Mladá lufa je bohatá na vitamíny a minerály, obsahuje i bílkoviny a oleje. Je nízkokalorická a velmi lehce stravitelná.

  • Hodí se do salátů, podobně jako salátová okurka.
  • Je výtečná do leča, dušených i smažených zeleninových směsí.
  • Můžete ji zapékat podobně jako lilek.
  • Plody lze zpracovat a nakládat stejně, jako mladé okurky nakládačky.

Pěstování

Lufa je vzhledem ke svému tropickému původu velmi teplomilná, přesto ji lze úspěšně pěstovat i u nás. Ideální je skleník či fóliovník, ale v teplejších oblastech bude růst a plodit i venku, pokud jí najdete chráněné místo. Ideální je stanoviště u jižně orientované zdi. Daří se jí i v prostorné, hluboké nádobě na jižně či jihovýchodně orientovaném balkóně. Vzhledem k teplým létům poslední doby lze lufu úspěšně pěstovat venku i oblastech, které nepatří k nejteplejším, pokud jí dopřejete výhřevné a chráněné stanoviště. Pokud rostlina prospívá, může na ní dozrát až 20 plodů.

  • Lufa kvete žlutými květy: nejprve vykvétají samičí, později samčí. Potřebuje opylení hmyzem, případně se pojistíme přenesením pylu na štětečku. Předpěstovat si sazeničky ze semínek je třeba již v březnu, a to v teple. Klíčí a rostou poměrně pomalu, později však zpoždění doženou.
  • Sazeničky se ven vysazují až po ledových mužích, v polovině května. Venku pěstované zpočátku chraňte bílou netkanou textilií. Nesnesou ani mírný mrazík.
  • Při růstu potřebuje popínavá liána oporu. Použít můžete různé konstrukce, po nichž se může rozpínat do výšky i do šířky (laťkové treláže, pletiva a podobně). Je třeba počítat i se značnou váhou budoucích plodů.
  • Lufě svědčí hojnost slunce a tepla, ale potřebuje zde také vydatnou zálivku. Substrát nikdy nenechávejte zcela proschnout.
  • Bujný růst a velké plody si žádají i výživu. Přihnojujte pravidelně kompletním hnojivem, nejlépe určeným pro plodovou zeleninu, a vyzrálým kompostem.

Sklizeň mycích žínek

Pro výrobu žínky musí být plody zcela zralé – někdy potřebují až pět měsíců. V našich podmínkách se sklízejí obvykle až v říjnu či listopadu. Pravou dobu poznáte snadno, neboť zralé plody jsou suché, lehké, a na jejich konci se otvírá víčko, z něhož se začnou uvolňovat semena. Plody však venku nikdy nenechávejte zmrznout.

  • Semena vyklepejte a uschovejte pro další rok.
  • Plody namočte do vody, v níž se po chvíli začne oddělovat slupka a později i dužina od cévních svazků, pletiva, které bude tvořit žínku. (Slupku lze také oddělit již předem, když plodem uhodíte o zeď)
  • Od zbytků dužiny pletivo očistěte pod proudem vody.
  • Vypreparovanou žínku důkladně usušte, nejlépe na slunci, které ji vybělí.

Dlouhé plody můžete podle potřeby nařezat na kratší úseky. Dutinami v žínce snadno protáhnete i provázek, za který lze poté žínku zavěšovat.