obrázek z archivu ireceptar.cz

Nejlepší recepty ze Zahrady Čech 2010

Ve finále soutěže časopisu Receptář O nejlepší recepty ze Zahrady Čech 2010 vítězily saláty. Vyhrál ten s uzeným lososem před salátem se zelenými fazolkami a salátem s česnekovo-olivovým přelivem.

Vítězný recept Myrny Skálové:

Salát s uzeným lososem a žampióny

Potřebujeme 

200 g salátu (polníček, ledový salát), 100 g žampiónů, 150 g uzeného lososa, směs bylinek – pažitka, kopr, kerblík (petrželka), řeřicha, nať z karotky, zálivka – 4 lžíce oleje (nejlépe lanýžový), 2 lžíce balzamikového octa, malá lžička kremžské hořčice, posekané bylinky, mletý pepř

Jak na to 

Salát umyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Žampióny oloupeme a nakrájíme na plátky, Uuzeného lososa pokrájíme na nudličky, upravíme na talířky a zalijeme zálivkou. Můžeme posypat mandlemi nebo opečenou houskou, nenecháváme rozležet!

Vítězný receptVítězný receptAutor: Archiv ireceptar.cz

Recept Elišky Ruprechtové, 2. místo:

Salát ze zelených fazolek

Potřebujeme 

  • 500 g zelených fazolek
  • 300 g šunkového salámu
  • 2 cibule
  • pepř a sůl
  • cukr
  • hořčici
  • 1/4 litru šlehačky
  • 3 lžíce majonézy
  • kopr

Jak na to 

Nakrájené fazolky (2 cm) dáme vařit do osolené vody, po uvaření zchladíme, smícháme s pokrájenou šunkou a ostatními surovinami

2. místo2. místoAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Miroslava Vítková získala 3. místo za 

salát s česnekovo-olivovým přelivem

Hotový vypadá takto:

3. místo3. místoAutor: Archiv ireceptar.cz

Zeleninové inspirace není nikdy dost, a tak uvádíme recept dalšího z finalistů, který se velmi líbil publiku na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích:

Zeleninový tatarský biftek podle Antonína Moose

Potřebujeme

  • 1 lžíci jemně strouhané mrkve
  • 1 lžíci jemně strouhaného celeru
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • 4 lžíce umletých vlašských ořechů
  • 1 drobně nakrájenou cibulku
  • 1 lžíci bylinek (oregána, bazalky)
  • 4 lžíce strouhaného sýra (nivy nebo eidamu)
  • olivový olej
  • ostrý kečup
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíci hořčice
  • 1 lžíci worcesteru
  • 1 lžíci sojové omáčky

Jak na to 

Suroviny smícháme, zakapeme olejem a mažeme na topinky nebo toasty. Zdobíme petrželkou nebo pažitkou.