„Hafirovica je likér jedinečnej chuti vyrobený z čučoriedok nazbieraných nad obcou Zuberec. Recept na výrobu je tajomstvom,“ láká turisty prospekt. Kdo na Oravě pobyde, dozví se: borůvky, rum a cukr.
Slovenský Zuberec si příznivci horské turistiky oblíbili už dávno. Odsud vedou cesty dolinami, na hřebeny, k plesům, vodopádu a jiným kouzelným místům Roháčů, atraktivní části Západních Tater.
Ale blízko je odsud do celé oblasti Oravy nebo do sousedního Liptova, na Kysuce a dalších území Žilinského kraje. Také do Polska.
Turisté sem rádi jezdí, a tak je logické, že přibývá informací o možnostech, jak si dovolenou v horách vylepšit poznáváním místních zvláštností.
Oravský hradAutor: Archiv ireceptar.cz
Tajemství zuberecké hafirovice
Borůvkám se na Slovensku říká čučoriedky, ale v Zuberci hafiry. Je to zřejmě oblíbený výraz, půjčují si ho do názvu spolky fotbalové i občanské.
Z borůvek se vyrábí pálenka borůvkovice, z čučoriedok se na Slovensku pálí čučoriedkovica. Při podávání se do sklenky pálenky mohou vhodit i borůvky.
hafirovicaAutor: Archiv ireceptar.cz
V Zuberci robí z hafir rumový likér, kterému se tady říká hafirovica. Jednotlivé, řádně vymáčené bobule obsahuje i láhev. Recept celkem ochotně prozradily servírky v zuberecké kolibě Josu:
Jak připravit hafirovicu
- Do litrové lahve dáme 2 dcl borůvek, 2 dcl krystalového cukru a dolijeme rumem tuzemákem.
- Zhruba po měsíci je hafirovica nejlepší. Vyrábí se z čerstvých, ale i z mrazených borůvek. To v Zuberci dělají zejména, když je úrody hodně. Borůvky zamrazí a zpracovávají postupně.
- Likér se nescezuje. Naopak − do skleničky se patří nalít i několik rozmáčených plodů, které se v ústech rozplynou.
V některých domácnostech prý místo rumu používají vodku…
podzámčíAutor: Archiv ireceptar.cz
Upír na Oravském hradě a pltě pod ním
V tajemném hradě v Karpatech prý hrabě Orlok pije krev mladých lidí. Nemůže se bez ní obejít, je totiž upír, dozvídá se muž, který sem přijel se svou ženou... Část slavného němého filmového hororu z roku 1922 Upír Nosferatu natáčeli němečtí filmaři na Oravském hradě.
Hrad ze třináctého století se tyčí na skále nad řekou Oravou z jedné strany a střechami Oravského Podzámku z té druhé. Působí vskutku tajemně a starobyle.
Ve správný čas tu také potkáte dobově oblečené řemeslníky, průvod někdejšího hradního pána Juraje Turza se synem a sedmi dcerami. Jeho rod dal hradu dnešní stavební podobu zhruba před čtyřmi sty lety.
Plťe na OravěAutor: Archiv ireceptar.cz
A dole na řece plují se svými plavidly pltníci, voraři, kteří svého času plavili stavební dřevo z oravských lesů do Žiliny, Bytče, Hričova, Trenčína i dnešní Budapešti. Vozili též seno, obilí, keramiku, plátno, kámen, dřevěné šindele, hranoly a jiné zboží. Z Polska se po vodě dopravovalo olovo, měď a hlavně solné balvany.
Byl to právě Juraj Turzo, který začal vybírat mýtné z výnosné vodní přepravy, a tak ještě zvýšil příjmy ze strategické polohy hradu na obchodní cestě z Polska do Uher.
S dnešními pltníky se můžete po klidné řece svézt z Hornej Lehoty do Oravského Podzámku a dozvědět se další zajímavosti z historie.
Ale třeba vás zaujme vůně napouštědla, se kterým je vor ošetřen, aby dřevo odolalo vodě po celou sezonu i déle. Nebo jen tiché plynutí vody. Plavba trvá asi hodinku.
KorbáčikAutor: Archiv ireceptar.cz
Také Orava má své sýry
Podobně jako jinde na Slovensku můžete také na Oravě ochutnat sýrové speciality. Výrobou oblíbených korbáčiků proslula oravská obec Zázrivá v okrese Dolní Kubín. Během červencových Zázrivských dní se tady koná soutěž ve výrobě sýrových korbáčiků.
Korbáčiky se vyrábějí spíše z kravského mléka. Zvládnout správně postup vyžaduje zkušenost. Po přidání sýřidla, kterým bývá i zakysané mléko, je třeba vystihnout čas, kdy je sýr správné zralý a natolik vláčný, aby se v horké vodě dal táhnout. Pokud se nechá sýřit déle, zkřehne a na výrobu korbáčiků se už nehodí.
V horké vodě se kousky sýra hnětou, natahují, spojují a opět se natahují, tentokrát do studené vody, a současně se kroutí do tenkých vláken.
Nakrájené a svázané korbáčiky se máčejí v solném roztoku. Znalci tvrdí, že čím je roztok slanější, tím jsou korbáčiky méně slané a hlavně s hladším, pevnějším povrchem.
Meanderpark OraviceAutor: Archiv ireceptar.cz
Tip na koupání v teplé vodě pod horami
V Západních Tatrách, téměř na hranici s Polskou republikou, v Oravicích u okresního města Tvrdošín, byl v květnu roku 2005 otevřen Meanderpark Oravice. Sousedí se sjezdovkou Meander Skiparku a jak názvy napovídají, jde o společný sportovní areál.
Z hloubky 1611 m vyvěrá termální voda s blahodárným účinkem a teplotou 58 ° C. V bazénech dosahuje nejvyšší teploty 38 °C. Moderně vybavený areál obklopený horami a lesy nabízí vedle celoročního koupání v krytých i venkovních bazénech, ve vodě s léčebnými účinky i různé vodní atrakce včetně umělého vlnobití. Je to znát na ceně vstupného. Za celý den dospělý platí 17 euro, za 3 hodiny zaplatí 14 euro (v červenci 2010).
Jen několik stovek metrů odsud je starší otevřené geotermální koupaliště obce Tvrdošín, tedy dva venkovní bazény, rovněž s celoročním provozem a geotermální, sírano-vápenato-hořečnatou vodou s vysokým obsahem železa, která blahodárně působí zejména na nemoci pohybového ústrojí, močových cest a ledvin. Teplota vody v bazénech se zde pohybuje v rozmezí 34 až 38 °C. Zde dospělý zaplatí za celý den (v létě od 10 do 20 hodin) jen 5 euro.