obrázek z archivu ireceptar.cz

Podzimní Receptář speciál: inspirace pro zahradu, do kuchyně, na cesty…

Jak se stalo zvykem, třetí speciál Receptáře vychází na sklonku léta. Téměř jistě se vám však bude hodit kdykoliv, třeba za rok cestou do Francie, během zimy v Krkonoších, nebo na houbách v Bílých Karpatech.

Ve Francii, zemi, kde má geometricky tvarovaná zahrada svůj domov, jsou klášterní zahrady oblíbené a vytvářejí se dodnes. Příkladem je Jardin de Valloires v Pikardii vytvořená v roce 1987 na pozemku u cisterciáckého opatství.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Receptář speciál 3/2015 nabízí postřehy z klášterní zahrady ve Valloires.

Bylinková a užitková část zahrady mají čtvercové záhony zapuštěné do vydlážděného čtverce. Uprostřed čtverců většinou roste ovocný zákrsek nebo keř. Kolem něj jsou vysazené keříky levandule, rozmarýny a dalších bylinek, ale i barevný salát, mrkev apod.

klášterní zahrada ve Valloiresklášterní zahrada ve ValloiresAutor: Archiv ireceptar.cz

Nádherná květinová část zahrady roste na čtvercových záhonech o velikosti 5x5 metrů, které jsou zasazeny přímo do trávníku. Každý záhon je ještě pravoúhle nebo úhlopříčně rozdělen na políčka, ve kterých se vzájemně doplňují keře, trvalky, letničky a bylinky. Základem voňavých čtverců je tady vždy růže.

Štěrk a jiné tipy pro záhony

Podzimní výsadba a období vhodné pro přípravu zahrady na příští sezony se přirozeně zrcadlí také v jednom z témat třetího Receptáře speciál roku 2015.

  • Článek s názvem Zahrada pro lenochy aneb jak si usnadnit práci popisuje možnosti, jak a kde pěstovat užitkové a okrasné rostliny tak, aby přinášely hodně radosti, a přitom vyžadovaly pokud možno minimum údržbové péče.

Zahrada pro lenochy Zahrada pro lenochy Autor: Archiv ireceptar.cz

Hodně práce si lze usnadnit způsobem zavlažování, pěstováním ovocných stromů a keřů, vybudováním vyvýšených nebo správně založených štěrkových záhonů, výběrem suchomilných trvalek a skalniček, dobrou volbou půdopokryvných a plazivých rostlin, založením květinové louky.

Že lenost ve spojení se zahradničením ve skutečnosti znamená píli a znalosti, to lenošiví čtenáři Receptáře vědí už dávno. Na čtyřech stranách je připravena spousta praktických informací pro krásnou zahradu s lehátkem.

Mlynářství v Buřanech

Dodnes prý vzpomínají babičky z údolí Františkovského potoka, který u Jablonce nad Jizerou ústí do Jizery, kterak jim u Janatů pekli koláčky na svatbu. Mají tím na mysli Janatův mlýn, ve kterém se mlela mouka už od osmnáctého století a také se tu peklo v peci. Janatovi koupili mlýn v roce 1841 a vlastnili ho až do roku 2006. Ve mlýně se postupně vystřídaly čtyři mlynářské generace téže rodiny a obilí tu mleli do roku 1951, kdy byl provoz mlýna úředním výnosem ukončen.

Janatův mlýnJanatův mlýnAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Ve mlýně však zůstala zachována kompletní dobová mlýnská technologie. Prohlédněte si v Receptáři speciál 3/2015 pětipodlažní roubený Janatův mlýn;  dozvíte se podrobnosti o jeho historii a funkčním technickém vybavení, o záměrech jeho současných majitelů a také o tom, kdy bývají interiéry historického mlýna, národní kulturní památky, přístupné veřejnosti.  

Léčivá síla přírody a vůle

„Bylinkám děkuji za jejich léčebnou sílu a za všechno dobrodiní, které dokážou poskytnout. Bez vlastního přičinění to však nejde,“ tvrdí Alena Mohrová. V podhůří Orlických hor žije od narození. Od mládí náruživě sportovala, před sedmnácti lety však onemocněla boreliózou. A objevila se i další onemocnění. „Stále častěji jsem proto sahala po knihách o bylinkách, studovala jsem jejich účinky a vybavovala jsem si babičku, která vždy dokázala bylinkami pomoci od bolesti a různých neduhů,“ líčí motivy a počátky svého vážného zájmu o léčivou sílu přírody.   

Léčivá síla přírody a vůleLéčivá síla přírody a vůleAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Pro čtenáře podzimního speciálu Receptáře popisuje své vyzkoušené postupy na přípravu čajů z čerstvých a sušených bylin, vlastní zkušenosti s kostivalem, jedlými kaštany, třezalkou a dalšími bylinami. „V současné době již sbírám asi sto druhů. S manželem pijeme denně bylinné čaje již patnáct let. Vždy dáváme přednost čerstvým bylinkám, které mají větší léčivou sílu a energii než sušené,“ říká bylinářka z Javornice.

Pohádka o houbaři z Vlissingenu

Ve městě toho jména, v Království nizozemském, v provincii Zeeland žil, byl Jan Willem Jongepier. Ač z cechu stavebních inženýrů učil se už jako mládenec rozpoznávat houby. A jednoho dne léta Páně 1971 ocitl se uprostřed Československa. Nebylo to naposledy, a tak se po letech přihodilo, že na louce v Bílých Karpatech potkal svou budoucí ženu Ivanu, specialistku na luční kvítí.

Pohádka o houbaři z VlissingenuPohádka o houbaři z VlissingenuAutor: Archiv ireceptar.cz

Jan Villem řečený Honza užasl: „Bohatost rostlinstva v této nádherné krajině je fascinující. Spočítal jsem, že v Bílých Karpatech roste stejný počet druhů rostlin jako v celém Holandsku.“

  • Jak to bylo dál a proč jsou louky a listnaté lesy v jižní části Karpat rájem hřibologů, to si přečtěte v Receptáři speciál 3/2015 v rubrice Houbaření, pod titulkem Honza z Holandska, milovník Bílých Karpat.

Pohádkový podzim se speciálem Receptáře!

Podrobný obsah 

Předplaťte si Receptář

Akční letáky