Iridologie předpokládá, že se v oční duhovce zobrazuje zdravotní stav celého těla, a řadu nemocí je tedy možné diagnostikovat pouhým prozkoumáním oka. Obor spadá do oblasti alternativní medicíny a u odborné veřejnosti naráží na skepsi. Následující řádky je proto nutné brát jako teorii, která ještě nebyla vědecky prokázána.

Ačkoli se Robert Morse zabývá hlavně oční diagnostikou, setkal se i s pacienty, kterým se při přechodu na zdravější stravu v řádu pouhých měsíců změnila barva duhovky. Nehovoříme teď o nějaké převratné změně z modré na hnědou, ale spíše o přechodu k intenzivnějšímu odstínu - například tmavě hnědé oči získaly světlejší nádech a rozjasnily se, zelenohnědé oči jsou nově ještě zelenější, modře zbarvená duhovka získala jasnější, sytou barvu.

Tyto změny prý na svých očích pozorují nejčastěji lidé, kteří přešli na veganskou nebo syrovou stravu. Robert Morse k rozjasnění odstínu duhovky doporučuje zejména následující potraviny:

  • špenát - dodá očím mladistvý vzhled a zářivý pohled
  • cibule - tím, že čistí organismus, "pročistí" i barvu očí
  • ořechy - při jejich pravidelné konzumaci bude barva duhovky intenzivnější
  • med - vnese do duhovky teplejší odstíny
  • ryby a mořské plody - obsahují omega–3 mastné kyseliny, které jsou důležité mimo jiné i pro zdraví očí
  • heřmánkový čaj - zesvětluje odstín očí a rozjasní je

(Zdroj: youtu.be/PTivAZ-WVtM)

Zdaleka ne všichni iridologové věří, že je to tak jednoduché. Podle Morseho londýnské kolegyně Yvonne Davis výraznější změnu barvy očí zaznamenají jen jedinci, kteří se podrobili radikální detoxikaci.

"V iridologii je žaludek spojen s oblastí těsně kolem panenky. Lidé se zažívacími potížemi mívají tuto část panenky zahnědlou. Změnou stravy se tento hnědý nádech ztratí a oko se ukáže ve své původní, čisté barvě," míní Yvonne Davis. (Zdroj: www.vice.com/en/article/bnpkwa/will-your-eyes-change-colour-on-a-raw-vegan-diet-or-is-it-all-bullshit)

Je více než pravděpodobné, že pouhou stravou barvu očí přímo nezměníme. Pokud ale do jídelníčku zařadíme zdravé potraviny a vzdáme se sladkostí a živočišných tuků, možná se nám rozjasní pohled. Pokud plánujete jarní detoxikaci, můžete to otestovat sami na sobě.