Díra v punčoše je jako magnet

Kdo někdy při důležitém jednání či společenské akci prožil chvíle s utíkajícím okem na punčochách, ví své. V tu chvíli totiž máte pocit, že tu ďuznu prostě museli zaregistrovat naprosto všichni kolem, minimálně ti, na kterých vám nejvíce záleží. Přitom stačí drobný trik a vaše silonky budou mnohem odolnější.

Trik na zvýšení životnosti punčocháčů

Zvýšení odolnosti punčocháčů je až podezřele snadné. Jen je třeba na ni myslet včas, ideálně hned po nákupu. Celý proces stačí podstoupit jednou. Nové punčocháče namočíme do studené vody. Ještě mokré je vložíme do sáčku, např. mikrotenového, dobře jej uzavřeme a vložíme do mrazáku. V mrazničce je ponecháme do dalšího dne. Pak je z mrazáku vyjmeme, necháme rozmrazit při pokojové teplotě a můžeme vyrazit do ulic s mnohem menšími obavami než obvykle. Celý trik spočívá v tom, že nízké teploty (v domácích mrazničkách se pohybují kolem -18 oC), zvyšují odolnost tkaniny a ty jsou pak odolnější.

Co prozradí zkratka DEN?

Denier (DEN) se používá pro označení jemnosti příze. Vyjadřuje sílu použitého vlákna. Čím je tedy toto číslo vyšší, tím jsou punčocháče, či jiné podobné zboží, silnější a zároveň i méně průhledné. Fyzikálně je denier definován jako váha devíti kilometrů příze v gramech. Dámské punčochy se obvykle vyrábějí v jemnostech 20, 15 až 7 DEN.