1. Plnotučné mléko poznáme tak, že když do něj vsuneme lžíci a zase ji vytáhneme, zůstane na ní mléčný povlak. Nezůstane-li, je mléko křtěné (bez tuku). 1 l mléka by měl při 15 °C vážit 1028-1032 g.
  2. Mravence z bytu vystrnadí potrava složená z jednoho dílu droždí a dvou dílu vody. Rozprostře se na místa, kudy mravenci chodí. Starý recept z Německa: do škvír a skulin se nalije voda z ryb. (Jen jestli ta vůně nevyžene i lidi?)
  3. Chytne-li mi petrolejka, nehasím ji vodou, to nepomůže. Hasím ji mlékem.
  4. Když místnost páchne zatuchlinou , uzavřeme ji, na žhavé uhlí položíme trochu síry a necháme působit 24 hodin. Potom dobře vyvětráme.
  5. Přeleženiny na kůži poté, co vstaneme, rychleji odstraníme, když přeleželou pokožku přejíždíme kostkou ledu.
  6. Stříkance mastnoty na stěně počmáráme křídou v silnější vrstvě a druhý den křídu štětečkem oprášíme. Skvrny poté nejsou vidět.
  7. Aby mouchy nelétaly z venku do místnosti, dám na okno misku s mlékem a do něj nakrájím muchomůrku červenou či zelenou. (Když mě při sbírání této houby potká jiný houbař, řeknu mu, že to mám pro tchyni.)
  8. Krájení tvrdých sýrů usnadní, když nůž trochu nahřeji nad kamny.
  9. Slaměný klobouk bude zase jako nový, když ho vymáchám ve vodě, do které jsem předtím vymačkal citron. Klobouk však nesuším na slunci, nýbrž na půdě.
  10. Skvrny od rzi je možné z látky odstranit tak, že ji držíme napnutou nad párou, poté potíráme silně osolenou citronovou šťávou a nakonec vypereme.
  11. Když chci z citronu použít jen část šťávy, nerozřezávám ho vejpůl, nýbrž ho jen tak lehce napíchnu nožem. Potom mi v chladu vydrží i týden. Jen z něj ucvrkávám.
  12. Zčernalé nerez hrnce lze vyleštit tak, že se v nich uvaří špenát.
  13. Citron se dá lépe vymačkat, když ho předtím zahřejeme třeba v teplé vodě.
  14. Aby se při zametání betonové plochy neprášilo, posypeme ji navlhčenými pilinami. Ty navíc nachytají nejjemnější prach.
  15. Koláče by se v klasické troubě neměly připálit, pokud na její dno nasypeme hromádku soli. (Když je tam necháme o hodinu déle, než požaduje receptura, ani sůl nepomůže.)