obrázek z archivu ireceptar.cz

Recept na masopustní koblihy: Nejlepší jsou na sádle.

Kdysi se koblihy smažily jen na masopustní hostinu, a tak se na ně lidé těšili celý rok. Dnes si je dáme, kdykoliv se nám zamane. Sváteční koblížek se však dá chuťově odlišit: Usmažíme ho na sádle. V ústech se rozplyne!

Masopustní koblihy a kroužky

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 40 g droždí
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 6 žloutků
  • 3 lžíce rumu
  • asi 0,25 l mléka
  • tuhá marmeláda na plnění
  • moučkový cukr s vanilkovým na posypání
  • sádlo na smažení

domácí koblížkydomácí koblížkyAutor: Archiv ireceptar.cz

V míse zaděláme řidší těsto − při zpracovávání by se mělo lepit na stěny mísy, zasypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Během kynutí dvakrát propracujeme.

Řidší těsto lépe kyne, koblížky jsou pak jak měchuřinky.

Výběr marmelády přizpůsobíme své chuti. Kdo má rád výraznější, ostřejší, sáhne po rybízové či ostružinové. Koblihy se ovšem dají plnit i mákem.
Po vykynutí těsto nabíráme na lžíci, každý kousek rukou vyválíme a položíme na posypaný vál.

Když všechno těsto takto zpracujeme, plníme jednotlivé kousky marmeládou nebo je necháme prázdné a před smažením uprostřed roztáhneme, aby vznikly kroužky. Ty se napíchané na tyčce snadno rozdávají maškarám v masopustním průvodu.

Smažíme v rozpáleném sádle z obou stran.

Koblížky vyjmeme a necháme okapat od tuku, nejlépe na síťce nebo ubrousku, pocukrujeme z obou stran a necháme vychladnout.

Z knihy Vladimíry Jakouběové V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc