V časopise i na výstavě
Na oblíbeném lyském výstavišti začíná 16. června Růžová zahrada 2016 s programem Receptáře. Pozvánku najdete v červnovém vydání časopisu stejně jako článek věnovaný mnohokvětým růžím, mezi něž se Pálava řadí. Díky prošlechtěnosti vynikají zdravím a odolností. Snadno se pěstují: Za malou péči přichází velká odměna.
- Červnový Receptář představuje odrůdy různých barev a vůní v článku nazvaném Mnohokvěté růže.
Růžové téma a pozvánka na výstavu jsou samozřejmě jen zlomkem užitečných, praktických a inspirativních informací pro zahradu, dům i dílnu, které na sto stranách přináší červnové vydání hobby magazínu. Tady jsou tipy na další:
Semenaření na záhonu
Tykve jsou cizosprašné, proto se mohou mezi sebou nechtěně křížit různé odrůdy. Abychom tykve udrželi odrůdově čisté, můžeme je místo obvyklé prostorové izolace opylovat ručně a to v červnu nebo v červenci. S trochou znalostí ve vhodném čase a citlivou rukou si v předvečer akce připravíme jeden samičí květ z jedné rostliny a několik květů samčích z jiných rostlin.
- Postup popsaný slovem i fotografiemi nabízí Receptář 6/2016 v cyklu Semenaření pod titulkem Opylujeme tykve. Návod je postaven tak, aby získaná semena z dýní dlouhodobě disponovala genetickou variabilitou uvnitř odrůdy.
Napajedlo pro žíznivé hosty
Napajedlo pro opeřené kamarády by nemělo chybět na žádné zahradě. I to nejmenší jezírko obvykle přiláká ptáky, kteří se v horkých dnech potřebují napojit a vykoupat. Největší radost budou mít z malé mělčiny vyložené oblázky. Za ptačí napajedlo poslouží i jezírko ve vědru. Jen by nemělo stát na místě, kam má snadný přístup kočka nebo poblíž keře, pod kterým může nenápadně číhat.
- Červnový Receptář připomíná, čím užitečným a současně pěkným se dá vylepšit zahrada. Inspirace pro snadné založení zahradní ministudánky se jmenuje Malé osvěžení.
Prohlédněte si sadbový květináč i zespodu
Základem pěstitelského úspěchu je zdravá, dobře vypěstovaná rostlina. V posledních letech se kvalita prodávaných sazenic velmi zlepšila. Vytáhlé rostliny v kelímcích od jogurtu už z trhů vymizely. Přesto se však vyplatí si nakupované rostliny důkladně prohlédnout, a ty, které se nám nezdají v pořádku, raději nekupovat. Špatný výpěstek může mít na svědomí jak pěstitel, tak prodejce. Jak má zdravá sazenice vypadat?
- Pod titulkem Výběr květinové sadby přináší nové vydání Receptáře souhrn znaků kvalitně vypěstovaných a správně prodávaných sazenic včetně návodných fotografií.
Gril místo trouby?
Když se řekne grilování, mnoha lidem se vybaví masové či uzenářské lahůdky. Jenže spousta labužníků už dávno griluje zeleninové přílohy, sýr i ovoce, a tak se výrobci grilů snaží a zásobují trh nesčetnými doplňky, které paletu jídel připravovaných na grilu výrazně rozšiřují.
Vedle tipů pro grilování získáte v Receptáři 6/2016 velkou dávku inspirace ze čtenářských receptů třešňových a višňových dobrot. A také vyhlášení kulinářské soutěže Receptáře.
Zejména grily s víkem se tak klidně mohou proměnit i v troubu.
- Červnový Receptář právě včas připomíná, co je k mání za grily a za kolik, které typy a modely se hodí k letnímu grilování nejlépe a přitom patří k těm nejoblíbenějším. Podrobnosti najdete na čtyřech stránkách nazvaných Grilovat nemusíte jen maso.
- V tomtéž vydání najdete i recepty a to pod titulkem Grilujeme.
Kolik stojí bydlení v pasivním domě
„Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že 21 nebo 22 °C na teploměru je v domě
s pasivním energetickým standardem pocitově mnohem víc než tatáž teplota v klasickém domě. Perfektní tepelná izolace totiž zajišťuje i velkou akumulaci
tepla. Povrchová teplota všech materiálů v interiérech je díky tomu stálá a jen
minimálně se liší od teploty prostředí. Je–li někdo zvyklý mít v běžném bytě na termostatu 23 nebo 24 °C, aby se cítil příjemně, v pasivním domě si s velkou pravděpodobností vystačí s teplotami nižšími o dva tři stupně,“ říká v rozhovoru Luboš Novotný, jenž takové domy projektuje a také v něm bydlí.
- Receptáři 6/2016 vyprávěl o svých zkušenostech se stavbou a popsal vývoj vlastních každoročních výdajů za provozní energie. Pod titulkem Jako nafukovací pytlík najdete uživatelské informace, které se mohou hodit každému, kdo uvažuje o stavbě či pořízení nového domu.
Zahradní lavičky s rukopisem
Skoro by se chtělo napsat, ukaž mi zahradní lavičku, já ti řeknu, jaký jsi kutil. Jenže kolik z nás se dnes ještě pouští do její výroby? A přitom je to tak jednoduché. Receptář 6/2016 nabízí inspiraci, jak si pro radost vlastnoručně vyrobit lavičku s patinou, zářivou, ve stylu stavebnice či dokonce pastelkovou. Nejspíš vás zaujme i nápad na ozvláštnění běžné lavičky...
- Posaďte se u nás, zve červnový Receptář do rubriky Hobby.
Zač se koně stydí
Přestože má kůň čtyři kopyta, patří mezi lichokopytníky, což ho po celý život frustruje a stydí se, že neumí počítat, tvrdí spisovatel, hudebník, textař a novinář Vašek Vašák v dalším svém originálním náhledu na faunu.
Kůň je usměvavé a oblíbené zvíře. Předchůdce tohoto milého tvora coural po třetihorním pralese už před šedesáti miliony let, takže je tu — na rozdíl od nás — starousedlíkem. Zmíněný prakoník měl na končetinách pět prstů, požíral listí a byl prý velký asi jako liška. Ale třeba je to jen pomluva. Raději to žádnému koni neříkejte. Víte, jak umějí mít smutné oči, doporučuje autor.
- Proč pojmenoval své postřehy a dedukce Strašpytel v bačkorách, to se dočtete v červnovém Receptáři ročníku 2016.