obrázek z archivu ireceptar.cz

Receptář na prosinec: bylinky, hrušky, orchideje, dárky, dekorace...

Advent, Vánoce a konec roku prolíná rubrikami prosincového Receptáře. Zaujme kulináře i příznivce rukodělných nápadů, zahrádkáře, chovatele, přátele přírody a další, kterým záliba naplňuje celý rok.

V následujícím výběru zmiňujeme jen zlomek toho, co je publikováno ve dvanáctém vydání Receptáře ročníku 2013. Kdo si ho pořídí, bude překvapen textovou a obrazovou zajímavostí řady dalších témat.

Věnce z přírody

Patří k adventní výzdobě stejně jako vánoční strom a vůně cukroví. Nejvíce potěší věnce podomácku vyrobené, jednoduché na práci a krásné díky použitým přírodninám. Materiál roste na zahrádce nebo v lese. Mech, šišky, kůra, seno, zimostráz, přísavník, skalník, zerav smrkové větve, dubové listy...

přírodní věncepřírodní věnceAutor: Archiv ireceptar.cz

Nechte se inspirovat nápady a radami z úvodních stránek zahradní rubriky v prosincovém Receptáři. Vytvořte věnec pro potěchu svou i svých hostů.

Odrůdy česneku

„Osobně vždy varuji před sázením konzumního česneku neznámého původu, protože si můžeme na pozemek zanést bílou sklerociovou hnilobu nebo háďátko zhoubné. Když sníme tisíc háďátek, ani si toho nevšimneme, když si přitáhneme do zahrady jediné, můžeme se navždy rozloučit s pěstováním nejen česneku a všech cibulových rostlin, ale i některých dalších plodin, například jahod,“ varuje známý český šlechtitel česneku ing. Jan Kozák z Poběžovic.

Aktuální vydání Receptáře přináší podrobné informace o česneku s popisy a snímky osmnácti odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize.

odrůdy česnekuodrůdy česnekuAutor: Archiv ireceptar.cz

Orchidej vždy potěší

Martin Zoun, dlouholetý pěstitel orchidejí, spolupracovník časopisu Receptář a autor knihy Orchideje — druhy vhodné pro pěstování v domácích podmínkách, připravil do prosincového vydání Receptáře článek, který se může hodit každému, kdo bude orchidejí obdarován nebo ji hodlá darovat. Autor radí, podle čeho rostlinu vybírat, jak poznat zdravé kořeny a kdy orchidej přesazovat.

Skleník aneb tropy v Česku

Prodlouží sezonu na jaře i na podzim, za chladnějších dní poskytne rostlinám teplo a stane se výrazným zdrojem pěstitelských radostí. Pořízení skleníku se může stát i velmi hodnotným dárkem pro celou rodinu.

tropy v Českutropy v ČeskuAutor: Archiv ireceptar.cz

Odvahu k investici si zájemci mohou dodat i díky článku Jany Bucharové v Receptáři 12/2013. Z redakčního zákulisí prozradíme informaci navíc: Plody na vysokých rajčatových liánách, jak jsou k vidění na 24. straně časopisu, se ve skleníku červenaly ještě během listopadu…

Svérázný aromatický ročník 2013

Vinařské ročníky 2011 a 2012 přinesly na Moravě a v Čechách vína hladká, jemně aromatická, společným charakteristickým znakem byla velká vyzrálost obou ročníků.  Bylo to dáno včasným rašením révy, dostatkem sluníčka v průběhu vegetace i mimořádně teplým létem a podzimem. Vína z letošního ročníku budou však trochu jiná — aromatická, svěže pikantní, píše vinař Pavel Vajčner v Receptáři a přidává množství podrobnosti o novém mladém víně. Kdo nahlédne, hned dostane chuť.

bydlení za sklembydlení za sklemAutor: Archiv ireceptar.cz

Bydlení za sklem

Zimní zahrada je poměrně drahá záležitost. Pro přesnější představu a také pro inspiraci nabízí nový Receptář sumář základních informací a fotografie osmnácti realizovaných zimních zahrad s popisem konstrukce, účelu i cen.

Jedlé dárky

Vánoční dárky mají odjakživa upevňovat mezilidské vztahy. Mnohé proto měly i svůj symbolický význam — lidé si nadělovali jablka pro zdraví, sílu a dlouhověkost, ořechy jako příslib moudrosti a zralosti, sladké perníčky z lásky. Dívky dostávaly náramky s tyrkysy nebo s bílými perlami symbolizujícími jejich čistotu, nevinnost a poslušnost rodičům. Olga Štěpničková připravila bezmála dvě desítky tipů a receptů dárkových dobrot. Od čokoládových jitrniček až třeba po pečený čaj.

pro šikovné rucepro šikovné ruceAutor: Archiv ireceptar.cz

Pro šikovné ruce

Předvánoční Receptář si dal záležet na sérií návodů na vlastnoruční zhotovení rozličných svátečních ozdůbek od Mikulášské punčochy přes Kapříka ze sena až po Lampičku ze soudku. Dají se jistě tvořit s dětmi a radovat se s nimi nad krásou a nápaditostí těch drobností.

Drobné hospodářské zvířectvo a zima

„Pokud ráno otevřu stáj a vidím vysráženou vlhkost na dveřích, okně nebo zdech, je to špatně. Znamená to, že zvířata mají i vlhkou srst a je jim tedy zima. Raději suchý mráz, než vlhké ,teplo´. Ve starých stájích jsou pod stropem průduchy. Je dobré je udržovat volné a čisté. Slouží k přirozené ventilaci vzduchu v uzavřené stáji a jsou dostatečně vysoko, aby neškodily ustájeným zvířatům průvanem,“ radí Martina Holcrová v dalším článku o životě na svém gruntě.

Drobné hospodářské zvířectvo a zimaDrobné hospodářské zvířectvo a zimaAutor: Archiv ireceptar.cz

V předchozích článcích upoutala řadu čtenářů Receptáře postřehy a zkušenostmi selky na plný úvazek. Ostatně, na zvířata ve stáji je dobré myslet také o Vánocích.

Podrobný obsah 

Předplaťte si Receptář

Akční letáky