Květy na talíř i do lékárny

překvapí chutí, vůní a jistě i barvou. Mohou být sladké, ostré, pikantní či nahořklé. Existuje mnoho jedlých květů a jejich využívání v kuchyni má dlouhou historii. Okvětní plátky sedmikrásek, měsíčku a pampelišek se velmi dobře hodí na posypání dezertů a ovocných salátů.

Bazalkové květy mají stejné aroma jako listy. Pokud jich máme dostatek, můžeme vyzkoušet bazalkový ocet, který je spolu s olivovým olejem výborný jako dresink do salátů.

Je však dobré vědět, že květy různých rostlin mají i různé účinky na lidský organismus. Lze toho také využít a to třeba i během léta, když nás postihne rýma či zánět dýchacích cest. Máme-li na zahradě ty správné květiny, můžeme si připravit hojivý nálev z čerstvých květů.

  • Přečtěte si o léčivých a jedlých květech víc v článcích srpnového Receptáře Jedlé a chutné, Léčivé a krásné.

Blankyt proti splínu

Také květy brutnáku lékařského (Borago officinalis) se dají využít v kuchyni. Nenáročná a statná letnička dorůstá do výšky až půl druhého metru. Snadno se množí samovýsevem, do svého hustého porostu téměř nepustí plevel. Ozdravuje půdu a sladkým nektarem láká včely a čmeláky ze širého okolí.

Blankytně modrá kvítka dělají z brutnáku okrasnou rostlinu. Je to však především všestranně užitečná zelenina! Rostlinná barviva lahodí oku, v pokrmech však fungují i jako antioxidanty. Nať brutnáku obsahuje vitaminy, minerální látky, chlorofyl, saponiny, slizy, třísloviny i silice. Podle lidového léčitelství brutnák posiluje srdce i nervy, zlepšuje náladu, ozdravuje sliznice.

  • Čerstvé listy si můžeme zmrazit na zimu, nejlépe již spařené. Květy ozdobí špenát, saláty, dezerty, chleby i chlebíčky, doporučuje Receptář v článku Brutnák okrasný i chutný. Obsahuje i recept na brutnákový špenát.

Aroma uchová mráz či olej

Sušením se typické aroma bazalky, tvořené těkavými látkami, bohužel změní a ochudí. Výhonky nebo čerstvé listy oblíbeného bylinkového koření proto raději zamrazíme, nebo je naložíme do oleje. Při zamražení bazalkové větvičky nejprve opláchneme studenou vodou, necháme je okapat a uschnout. Oschlé lístky potom otrháme, naplníme jimi mikroténové sáčky, ze kterých pak vysajeme vzduch, svaříme je a dáme zmrazit.

  • Při skladování v olivovém oleji čisté lístky bazalky nejprve nasekáme, pak napěchujeme do sklenice a zalijeme panenským olivovým olejem tak, aby se k nim nemohl dostat vzduch. Při odebírání listů je třeba nad nimi udržovat malou vrstvičku oleje, připomíná Receptář 8/2015 pod titulkem Bazalka je koření i lék.

Nastala doba jablečná

Šťavnatá, příjemně nakyslá, křehká zelená jablíčka otevírají bohatou jablečnou sezonu. První čerstvé letošní malvice právem získala lidový název žňovky, neboť čas jejich zrání se víceméně shoduje se začínající sklizní obilí. Odborníci nazývají tuto odrůdu Průsvitné letní nebo též Skleněné žluté. Poetické názvy vystihují vlastnosti plodů – žlutozelená barva slupky je opravdu trochu průsvitná až na dužinu.

  • Pod titulkem Letňáky neboli žňovky přináší srpnový Receptář vedle řady užitečných informací i tři jablečné recepty: na povidla, kompot a jednoduchou přípravu dortu z letních jablek.
  • Zmínku o důležitosti jablek v jídelníčku přináší v Receptáři 8/2015 také dvoustránkové léčitelské téma nazvané Když se řekne vláknina: „Zařazujte do svého jídelníčku celozrnné pečivo (nejlépe žitné nebo špaldové), vločky, rýži natural, mrkev, banány a také jablka, která obsahují velmi přínosnou vlákninu pektin,“ doporučuje článek vedle moha dalších tipů.

Hlízy i na řízky

Jakonu se v českých podmínkách daří výborně, můžeme ho vypěstovat ve všech oblastech, a tak je dobré vědět, že hlízy této zeleniny lze podávat zasyrova i rozličně tepelně upravené.

Mohutné rostliny jakonu vytvářejí na bázi stonku dva druhy hlíz. Blíže povrchu půdy jsou hlízy stonkové (kaudexy), jimi se jakon vegetativně množí. Níže položené hlízy vřetenovitého tvaru, na jedné rostlině jich je kolem deseti, jsou určeny ke konzumaci. Mají příjemnou ovocnou chuť a jemnou sklovitou dužninu.

Zasyrova oloupané nebo jen oškrábané hlízy ochutíme například saturejkou a bazalkou. Nakrájené se hodí se do ovocných a zeleninových směsí, salátů i kompotů. Nastrouhané je lze zpracovat jako ovocnou dřeň. Lisováním syrových hlíz připravíme nápoj.

Omyté a oloupané hlízy se dají pokrájené vařit a zapékat. Nebo oloupat až po uvaření, podle účelu krájet napříč nebo podélně a použít s octem do salátu či smažit jako řízky. Nabízí se i dušení po předchozím osmahnutí.

  • Pěstitelské a zpracovatelské tipy současně přináší srpnový Receptář pod názvem Představujeme jakon.

Operace rozmnožování

K zahradním činnostem pozdního léta patří také řízkování stálezelených bylinek i popínavých rostlin a keřů vhodných pro výsadbu živých plotů. K úspěchu pomůže ostrý nůž a čisté až sterilní pomůcky včetně rukavic. Pak už stačí místo řízků v kuchyni připravit řízky rostlinné.

Hledáte-li rychlou, snadnou a levnou cestu k velkému množství rostlin, a přitom takových, kterým zůstanou vlastnosti rodičovských kultivarů, mějte srpnový Receptář ročníku 2015 po ruce až do září.

  • Pod titulkem Průvodce řízkováním najdete v Receptáři 8/2015 třístranu vysvětlujících informací, detailních rad, osvědčených postupů, návodných záběrů i obsáhlý seznam rostlin, které lze množit tzv. polovyzrálými řízky právě na konci léta.
  • A protože je pozdně letní množení nejvhodnějším obdobím také pro řízkování muškátů, přináší Receptář další dvoustranu k tématu a to pod názvem Množíme muškáty.

Bulharská bylinná viagra

Kotvičník zemní léčí nemoci ledvin a močových cest, rozpouští močové kaménky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi až o 25 %. Dále snižuje vysoký krevní tlak, léčí zrakové poruchy a ušní šelesty, zvyšuje potenci a zlepšuje mužskou plodnost (zvyšuje hladinu testosteronu až o 30 %). Pomáhá u stařecké hyperplazie prostaty a prostatismu u mladých mužů, léčí dnu a regeneruje játra. Má tonizující a regenerační účinky po těžkých nemocech. Z kotvičníku se v zahraničí vyrábějí speciální preparáty, v Bulharsku i tzv. bulharská bylinná viagra.

  • Kotvičník není úplně bez rizika, má i určité kontraindikace, upozorňuje v srpnovém Receptáři další pokračování cyklu Léčivé byliny podle Vládi Vytáska. Zmíněny jsou i varianty užívání.

Tip na výlet do Troje

Vydejte se s Receptářem za Odpočinkem i poučením do pražské Troje. Botanická zahrada hlavního města Prahy je areál vskutku ojedinělý.↓

Pěkný srpen s Receptářem!

Podrobný obsah

Předplaťte si Receptář