obrázek z archivu ireceptar.cz

Receptář na srpen: gazánie, bonsaje, pletí, špenát, ovce, výšivka ze šupin…

Srpnový Receptář nabízí tipy pro okrasnou a užitkovou zahradu, které se budou hodit i na podzim, v zimě a na jaře. Na sto stránkách objevíte také mnoho inspirace a nápadů do bytu, ke stolu, na cesty, pro záliby.

Nádherná letnička září barvami

Gazánie, původem z jižní Afriky, kvetou žlutě a oranžově, ale najdou se i květy hnědé, růžové a červené. Svědčí jim slunné stanoviště; sušší stanoviště snesou lépe než přemokření. Květy se na slunci otevírají až kolem desáté dopoledne, po sedmi hodinách se zavírají a pod zataženou oblohou zůstanou většinou přivřeny.

Pěkně kontrastují s modrokvětou lobelkou, všelichou, nestařcem. Vynikají na ploše i jako lemy a prvky kompozic. Daří se jim v nádobách a truhlících.

ganzanieganzanieAutor: Archiv ireceptar.cz

Obvykle se každé jaro znovu vysévají. Trsy gazánií však mohou i přezimovat na světlém místě s teplotou 5—10 °C. V Receptáři 8/2014 najdete podrobný návod v článku nazvaném Veselé gazánie.

Léto bonsajisty

V srpnu a září se bonsaje ocitají na vrcholu celoroční vegetace a pěstitelé si je užívají v celé jejich kráse a zároveň je připravují na zimní období klidu.

Srpnové paprsky již nepálí tak prudce, a tak můžeme na slunné místo postavit choulostivější venkovní rostliny i letněné pokojové bonsaje. Podpoříme tím vyzrávání letorostů a ukládání zásobních látek na zimu. Nejlepší je umístit rostliny na police či bonsajové stolky na chráněné slunné stanoviště u zdi či u plného plotu, kde na vhodném pozadí vynikne jejich krása. Srpen je také posledním měsícem, kdy bonsaje prostříháváme a zaštipujeme, připomíná mj. v srpnovém Receptáři Martin Zoun, autor článku Chystáme bonsaje na zimu.

bonsajbonsajAutor: Archiv ireceptar.cz

Druhá míza špenátu

Podzimní kulturu špenátu vyséváme v polovině srpna. Využijeme záhon v polostínu, protože vysoké srpnové teploty a rychlé prosychání půdy klíčícím semínkům špenátu nesvědčí.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Semena pro letní výsev je vhodné namočit a nechat je 24 hodin v lednici, což v nich nastartuje proces klíčení. Takto nabuzená semena však nesmí po výsevu proschnout!

Během klíčení udržujeme záhon rovnoměrně vlhký. Pomůže i bílá netkaná textilie, která odráží sluneční paprsky a brání nadměrnému výparu vody z půdy.

Podrobné i méně obvyklé rady, jak úrodu špenátu sklízet co nejdříve, ale přitom nechávat listy znovu dorůstat, najdete v článku Podzimem sezona nekončí. Zájemce potěší přehled vhodných odrůd a také zmínka o dalších užitečných druzích špenátové zeleniny.

špenátšpenátAutor: Archiv ireceptar.cz

Teplomilné ovoce v podhůří

Srpnový Receptář nabízí již nyní tipy, které se budou hodit na podzim, v zimě a na jaře. Patří k nim i přehled současných odrůd broskvoní vhodných k jarní výsadbě v českých zahradách.

Zájemci si mohou ujasnit rozdělení broskvoní do skupin podle znaků a vlastností plodů, udělat si představu o devíti odrůdách broskvoní a šesti odrůdách nektarinek a dozvědět se, proč a jak lze dobré broskve a nektarinky pěstovat v polohách až 500 m nad mořem.

broskve z podhůříbroskve z podhůříAutor: Archiv ireceptar.cz

Houbové kulinaření

Dr. Aleš Vít, znalec hub a jednatel České mykologické společnosti, umí připravit mnoho nevídaných houbových delikates. Kupříkladu sírovec ve smetanovém karí, houbovou fazolandu, kyselajdu se ztraceným vejcem...

V článku nazvaném Sen o pravých lanýžích najdete jedinečné recepty a dozvíte se, že kulinářsky vyspělý houbař sbírá kolem 100 druhů hub i více. Nebo že s houbami se mají rády tymián, koriandr, bazalka, oregano, rozmarýn, petrželka, pažitka, ze zeleniny šalotka, pórek a samozřejmě česnek a cibule… Že k houbám se skvěle hodí cukety!

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Čtenářskou lahůdku Receptáře 8/2014 je radno hltat s jistou zásobou hub ve spíži, košíku nebo aspoň někde za humny.

A také že: „Oblíbená bedla vysoká, suchomasá houba, dokáže upravená jako přírodní řízek pojmout všechno sádlo, na kterém ji připravujete. Chutná sice dobře, ale kaloricky i gastroenterologicky vás nadměrně zatěžuje. Přitom tatáž bedla obalená v trojobalu a usmažená ve vyšší vrstvě sádla nepojme kapku tuku navíc! S trochou strouhaného křenu a zakápnutá citronovou či limetkovou šťávou představuje pravý kulinářský skvost.“

černý lanýžčerný lanýžAutor: Archiv ireceptar.cz

Rotavátor a plečka

Čtenář Receptáře se ptá, čím se liší rotavátor a motorová plečka. Zahradník Jan Kopřiva v poradně odpovídá a přidává doporučení, jak tyto stroje správně používat a kterým příslušenstvím je v závislosti na typu půdy vybavit.

Tak například:

  • Na lehkých či písčitých půdách jsou praktičtější kypřicí hvězdice s pravoúhlým zakřivením nožů, protože se v ní tolik nezahrabávají. Na ostatní půdy radí používat hvězdice kopinaté.
  • Při nasazování nožů je rovněž důležité, aby hvězdice byly na obou stranách převodovky rotavátoru umístěny zrcadlově převráceně. Jinak se stroj bude stáčet ke straně a jeho obsluha bude namáhavější.

Rotavátor nebo plečku?Rotavátor nebo plečku?Autor: Archiv ireceptar.cz

Postel na zahradě? Ano, to je ono!

Zahrada by vedle jiného měla rozšiřovat obytný prostor domu, chalupy či chaty. Aspoň během léta bychom v ní měli mít připravena místa pro odpočinek, stolování či posezení, abychom se mohli kdykoliv přesunout z domu ven a poklábosit tam s návštěvou u kávy, posnídat s rodinou, relaxovat u večeře, poležet s knížkou…

Zahrada by pro takové účely měla být od počátku plánována. Tipy pro budování odpočinkových zahradních zákoutí nabízí srpnový Receptář pod titulkem Zahradní inspirace.

Výšivka z rybích šupin

Ludmila Dominová z Hluboké nad Vltavou vedle jiných ručních textilních technik zvládla unikátní výšivku z rybích šupin, a vlastně ji tak probudila k novému životu.

Z vymáčených, vymydlených, vykartáčovaných, naškrobených a vyžehlených kapřích šupin nejprve vystřihuje zdobné motivy. „Někdy se mě na ty tvary lidi ptají, a já jim říkám: No, to už mi tak rybáři ty ryby vypěstovali, na zádech kytičky a na břiše lupínky,“  žertuje výtvarnice pod titulkem Zdobené „jihočeskou perletí“.

výšivky ze šupinvýšivky ze šupinAutor: Archiv ireceptar.cz

Šupina upravená jen mýdlem a škrobem zůstává stále ohebná a ani u sto padesát let staré výšivky se nezlomí. Díky Ludmile Dominové se výšivka z rybích šupin vrátila na panenky, kroje, oděvní doplňky i oděvy.

Bahnění pod kamerou

Srpnový Receptář se vydal k chovateli Josefu Pazderovi na Plzeňsko za ovcemi masného plemene oxford down. „Kvůli podsaditosti a velké hmotnosti jim přezdívám čeští bizoni,“ říká. Ovce nechává připouštět v polovině října, takže bahnění vychází na březen.

„Porody si hlídám, zejména u prvniček, které je někdy mívají těžší, protože rodí jehňata s velkými hlavami. Pomáhám jim na svět, aby se neudusila. Většina porodů probíhá v noci na pastvě nebo v salaši.

chovatel ovcí s rodinouchovatel ovcí s rodinouAutor: Archiv ireceptar.cz

V salaši mám kamery a v noci kontroluji, zda se některá z bahnic nepřipravuje k porodu. Nedělám to kvůli pohodlí, ale abych ovce zbytečně nerušil svou přítomností, když v noci odpočívají,“ prozrazuje v článku Bizoni na ovčích nohou a přidává další cenné chovatelské zkušenosti.

Podrobný obsah 

Předplaťte si Receptář

Akční letáky