obrázek z archivu ireceptar.cz

Receptář na září: hřiby na zahradě, hrušně, mirabelky, obří šneci, pivo...

Zpestřit paletu ovocných dřevin na zahradě, rozmanitě využít švestky v kuchyni, získat si přízeň šneků v teráriu, najít zálibu v historii pivovarnictví, znovu vorařit, o tom a mnohém dalším píše Receptář 9/2013.

Zimní odrůdy hrušní

Srpnový Receptář představil letní  a podzimní odrůdy hrušní. Jsou sladké, lahodné, šťavnaté, ale dlouho nevydrží. Na rozdíl od zimních, které při dobrém skladování vydrží až do jara.

Zimní odrůdy hrušníZimní odrůdy hrušníAutor: Archiv ireceptar.cz

Zimním odrůdám hrušní je v zářijovém Receptáři věnován třístránkový obsáhlý přehled s popisem plodů, odolnosti vůči chorobám a výčtem vhodných opylovačů. Odrůdy hrušní na českém trhu jsou totiž cizosprašné, proto potřebují pro každoroční plodnost — opylení jinou odrůdou.

Na houby na zahradu

Je možné pěstovat houby, pro které chodíme do lesa? Není to sice pro každého a úspěšnost není vždy jistá, ale přesto není vůbec nereálné vypěstovat si vlastní hříbky.

Na houby na zahraduNa houby na zahraduAutor: Archiv ireceptar.cz

Jen je třeba mít na zahradě kousek „lesa“. Houby totiž potřebují stinné vlhčí stanoviště a vzhledem k tomu, že mnoho druhů žije v symbióze s dřevinami, musí mít jako sousedy i vhodné stromy, například břízy, duby, buky, smrky, borovice či jedle. A pro podhoubí byste měli zajistit i „deštíky“. Další rady a tipy najdete v Receptáři 9.

Zapomenuté ovoce

Meruzalka, též myrobalán třešňový, tvoří kulovité plody, které jsou šťavnaté, velmi sladké, v barvách od žluté až po tmavě červenou. Krajové názvy, například švestičky, blumičky, rynglátky a další dokládají, že mirabelky rostou všude. Vyznačují se i různou chutí, konzistencí dužniny a velikostí.

Opatřit si tuto dřevinu na zahradu je velmi snadné, stačí i menší odkopek. Přesto zřejmě meruzalky zůstanou hlavně dřevinou mezí a příkopů, i když bývají dobré čerstvé, v kompotech i pálence.

Zapomenuté ovoceZapomenuté ovoceAutor: Archiv ireceptar.cz

Zářijový Receptář nabízí informace také o dalších méně vídaných ovocných dřevinách a jejich plodech: o jeřábu sladkoplodém, mišpuli a kdouloni.

Pěstování ovoce

Ovocné dřeviny pro zahradu můžeme vybírat podle chutě i vzhledu. Vysokokmenná hrušeň, jabloň nebo moruše vytvoří dominantu zahrady a poskytne stín, zakrslé ovocné stromky se naopak hodí i na malý dvorek a lze je tvarovat například do ovocných stěn. Kompromisem jsou čtvrtkmeny s metr vysokým kmenem, nebo polokmeny s kmenem vysokým do 1,5 metru.

Rady v dalším pokračování cyklu určeného pro zahrádkářské začátečníky jsou i pro zkušenější dobrým připomenutím, že nastává čas podzimní výsadby.

Zářiový ReceptářZářiový ReceptářAutor: Archiv ireceptar.cz

Zelené oplocení

Všude tam, kde potřebujeme rozdělit zahradní prostor, oddělit klidové zákoutí či jednoduše nahradit plot, můžeme použít buď tvarované, nebo volně rostoucí listnaté či jehličnaté dřeviny. Které druhy vybírat, kdy provádět řez a další pěstitelské rady se budou hodit i na sklonku léta. 

Vinařův rok: V září vyrábíme víno

„Sklízet hrozny bychom měli zrána, za chladného, nikoli však deštivého počasí, a hrozny by měly být rychle transportovány do místa zpracování,” zní prostá rada vinaře Lubomíra Lampíře

Popisy následných výrobních procesů v dalším díle vinařského cyklu však svádějí k myšlence, že před mnoha staletími se Rudolfovi pražští alchymisté přesunuli na Moravu, skryli se ve sklípcích a pod záminkou výroby vína tam dodnes provádějí malolaktické kvašení a mnohá jiná chemická kouzla. Ovšem ke skutečnému obecnému prospěchu, pro zdraví a k radosti pijáků.

Obří mazlíčci ze třídy plžů

„Zprvu se před mou rukou se schovávaly. Ale jen do doby, než si na mě zvykly. Dnes mi ochotně vlezou do dlaně, líbí se jim dokonce šimrání ‚pod bradou‘.

Ačkoliv jsou zahrabané v substrátu, ihned vylezou, když na jeho povrchu ucítí okurku — čich mají tedy výtečný. A dokonce se dokážou ozvat, když se jim něco nelíbí. Když se nepohodnou mezi sebou nebo nesou nelibě, že jim beru oschlý salát, vydávají jasně slyšitelné bublavé zvuky.

Obří mazlíčci ze třídy plžůObří mazlíčci ze třídy plžůAutor: Archiv ireceptar.cz

Velmi roztomilé je, když spolu navzájem komunikují tykadly,“ popisuje Rút Žambochová chování svých oblovek žravých, velkých šneků původem z afrických pralesů, a přidává cenné chovatelské rady.

Z atlasu bylin: andělika lékařská

Proužky syrové oloupané lodyhy — nasekané jako řapíky celeru — přidáváme do salátu. Stejně upravená lodyha anděliky dodá zajímavou příchuť dušeným jablkům nebo rebarboře a hodí se i do ovocných koláčů a žemlovky. Přidává se také do džemů a kompotů. Jasně zelené proužky kandované anděliky, jimiž se používají ke zdobí dortů.

V zářijovém Receptáři najdete recept právě na kandování stonků a řapíků a také rady pro podzimní výsev v dalším pokračování Atlasu ovoce, zeleniny a bylinek.

Švestková kuchařka

Nejrychlejším způsobem, jak uložit švestky do knedlíkového těsta, je naklást omyté a dobře osušené plody na lehce zploštěný váleček z těsta o průměru asi 3 cm. Váleček pak mezi švestkami rozkrájíme nožem, těsto tence obalíme kolem ovoce, dobře uzavřeme a zakulatíme. A jedlíci mohou trhat rekordy. Švestková kuchařka v zářijovém receptáři vznikla na vále Olgy Štěpničkové a pojednává vedle jiného o koláčích, povidlech, omáčce, nádivce či kompotu.

Švestková kuchařkaŠvestková kuchařkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Úžasný parťák

„Ještě mě rodiče vozili v kočárku, když už jsem měla svého psa – samozřejmě kolii. Koupila mi ji babička, abychom spolu vyrůstaly,“ svěřuje se Jitka Jurová z Malého Rečkova, chovatelka dlouhosrstých kolíí. A také v jejím případě se potvrdilo tvrzení příznivců legendárního plemene ze severního Skotska, totiž že kolie jsou láskou na celý život.

Pivo, pivo, pivo

Vladimíru Linhartovi učaroval svět českého „tekutého chleba“. Sbírá nejrůznější předměty s pivní a pivovarnickou tematikou: kalendáříky, vizitky, pohlednice, hospodské účtenky a samozřejmě pivní tácky. Těch má ve sbírce přes 42 tisíc.

Pivo, pivo, pivoPivo, pivo, pivoAutor: Archiv ireceptar.cz

Sběratelovo obydlí krášlí dobové reklamní tabule i současné pivní magnetky, korbele rozličných velikostí. Spolu s dalšími nadšenci pomáhá dokumentovat historické budovy pivovarů. A také vlastní bohatou knihovnu dokumentující historii našeho pivovarnictví.

Ve své chalupě provozuje „pivní klub“ — pro své známé a kamarády točí lahůdky zejména z malých i ještě menších pivovarů.

Podrobný obsah 

Předplaťte si Receptář

Akční letáky