obrázek z archivu ireceptar.cz

Receptář na září: pivoňky, listnáče, jehličnany, houby, dětem, Provence…

Zářijové vydání provází čtenáře cestou od léta k podzimu. Na zahradě, v kuchyni, mezi bylinkami, při výletech. A začnou-li růst houby, tak i v lese. Připraveny jsou koše receptů i výstrahy z houbařské poradny.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Raději mrkněte do Receptáře 9/2015 co nejdřív. Neboť od 16. září je v prodeji Receptář speciál 3/2015.

Také v září časopis připomíná, na kterou péči o užitkové a okrasné rostliny nastal teď nejvhodnější čas, jak postupovat, aby úroda plodin a květů byla co nejpříjemnější letos i napřesrok. Kdo si zahrádkářskou zálibu nejraději užívá od slunka do slunka, má nyní hody.

Pivoňkové keře pro jarní krásu zahrady

Zatímco bylinné pivoňky množené dělením mateřských rostlin vysazujeme do půdy kolmo, dřevité pivoňky roubované na kořeny pivoňky čínské zasadíme šikmo do hloubky tak, aby se místo srůstu roubu s podnoží nacházelo 10—15 cm pod povrchem země. Při tomto šikmém vysazení ze spících oček na roubu pod zemí vyrostou kolmo vzhůru mladé stonky, které vytvoří více základních větví budoucího keřovitého růstu. Naroubovaná část pivoňky vysazená šikmo v zemi rychle vytvoří více vlastních kořenů.

Pivoňkové keře pro jarní krásu zahradyPivoňkové keře pro jarní krásu zahradyAutor: Archiv ireceptar.cz

Roubovancům vysazeným příliš mělce a kolmo podrůstá podnož a při nedostatečné péči se často oslabí, případně odumře naroubovaný kultivar pivoňky, varuje v zářijovém Receptář jeden z článků věnovaný okrasné zahradní květeně.

  • Podrobnosti o pěstování nádherně kvetoucích a dlouhověkých keřů najdete pod aktuálním titulkem Množíme dřevité pivoňky.

Rumba, Honeoye, Elvíra…

Jahodníky bychom měli obnovovat každý třetí rok. Dobře uděláme, když sáhneme po takzvané uznané sadbě. Vedle jiných výhod budeme vědět, co od ní můžeme čekat.

Rumba, Honeoye, Elvíra…Rumba, Honeoye, Elvíra…Autor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Rostliny vysazujeme svěží, proto by měly být před sázením umístěné v chladnu. Při mírném zavadnutí je namočíme, snadno se vzpamatují.

Například Elvíra, poloraná odrůda holandského původu, má až dvojnásobný obsah vitaminu C než jiné odrůdy. Spolehlivě plodí v nižších i středních polohách, přestože původně byla doporučována jen pro teplejší oblasti.

  • Hodit se budou jistě i další rady, návody a tipy, které přináší Receptář 9/2015 v článku Plánujeme výsadbu jahod.

Trik s tričkem a podzimním listím

Kdo si chce za krásami babího léta vyjít ve vyladěném modelu, může si vyrobit tričko s listy v barvách podzimu. Stačí nasbírat ty zajímavě tvarované, mít barvy na textil a světlé tričko. Listy obrátíme rubem k sobě, potřeme je barvou a obtiskneme na tričko. Záleží už jen na nás, zda budeme opakovat jeden motiv a jednu barvu, nebo zda nasbíráme více druhů listů a použijeme více barev. Každý předchozí otisk necháme vždy zaschnout.

Barvy přírodyBarvy přírodyAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Stylové pak bude, když si v ozdobeném tričku v zářijovém Receptáři vychutnáme text a fotografie pod titulkem Barvy přírody.

Světla ubývá, zelený chlorofyl se rozpadá a odkrývá žluté, oranžové, červené i jiné karotenoidy… Nechte se okouzlit různobarevností javorů, těšte se, že po slunečném létě zezlátne listí bříz, habry zbronzoví a listy kaštanů ve žlutém odstínu dají vyniknout svému žebrování. A vyzkoušejte nejen tričko, ale také některý z pěstitelských návodů. Třeba javor v kořenáči.

Množení jedle, tisu, cypřišku. borovice…

Stovky rozmanitých druhů a kultivarů zahradních jehličnanů můžeme množit polodřevitými nebo dřevitými vyzrálými řízky. Ideální dobou je podzim — ta pravá řízkovací sezona jehličnanů začíná právě v září.

Množení jedle, tisu, cypřišku. borovice…Množení jedle, tisu, cypřišku. borovice…Autor: Archiv ireceptar.cz

  • Proto také zářijový Receptář přináší podrobný návod pod názvem Podzimní řízkování jehličnanů. Vedle jiného i tip, jak se postarat, aby zakořeněný řízek jehličnanu narůstal vzhůru a nikoliv do strany.

Záměny hub: málo významné, ostudné a nebezpečné

„Například oblíbenou muchomůrku růžovku si lidé běžně pletou s její varietou muchomůrkou růžovkou žlutoprstennou, která se od typického masáka liší žlutým prstenem a bradavčitými skvrnami na klobouku. Tato záměna však není z praktického hlediska významná, obě houby jsou jedlé. Mohou ji však také zaměnit s muchomůrkou drsnou, která je jedovatá, nebo dokonce s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou,“ říká mykolog Rudolf Mašek v Receptáři 9/2015 a přidává výčet nejčastějších záměn při určování hub. Posteskne si i kvůli neznalosti chráněného hřibu královského.

Záměny hub: málo významné, ostudné a nebezpečnéZáměny hub: málo významné, ostudné a nebezpečnéAutor: Archiv ireceptar.cz

„Někteří houbaři ho nejen seberou, protože si ho spletou s modrajícím hřibem kovářem, ale rozkrojí ho, a když nezmodrá, a hřib královský samozřejmě nemodrá, vyhodí ho! A já pak smutně chodím a sbírám rozkrájené kusy aspoň na výtrusy.“

  • Přečtěte v článku nazvaném Historky z houbařské poradny také příběh o kočce, které dali houbaři na zkoušku ochutnat svou smaženici, a přesto nebo spíš právě proto se pak ocitli v péči zdravotníků.

Bilboquet

Možná to děláte právě tak: Nejdřív ze všeho nalistujete rubriku Pro šikovné ruce a kocháte se nápady i provedením. A jestli jste Receptář v poslední době v ruce neměli, začněte v zářijovém vydání třeba stranou 67.

Protože věčná otázka pro volné dny zní: Jak zabavit děti? Na výletě, u řeky nebo za deště nejspíš přijde víc než vhod jednoduchá hračka. Vyrobíme ji z plastového kelímku, kousku pestré látky, lepidla, šňůrky a korálku.

BilboquetBilboquetAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Pod titulkem Elá hop do kelímku najdete návod a rovněž zmínku o francouzské královské historii této hry.

Včelí pastva v Provence

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Se zářijovým Receptářem se na chvíli nazvanou Levandule ocitnete na jihu Francie uprostřed léta.

Kvetoucí levandule lákají od rána do večera množství včel. Díky nim a štědré nektarodárné rostlině tady vzniká vyhlášená specialita — levandulový med.

Pěstitelé při sklizni sem tam vynechají fialový ostrůvek, aby se včelky poměly. A dokonce vysazují políčka jen pro ně; nesklízejí je ani příliš neošetřují, levandule se v nich mísí s plevelem, voní a sytí včely.

Včelí pastva v Provence Včelí pastva v Provence Autor: Archiv ireceptar.cz

Sklizeň květenství pro výrobu levandulové silice začíná na přelomu července a srpna. Konejšivá vůně se šíří široko daleko. Ostřihané keříky zůstávají stále celkem pohledné…

Podrobný obsah 

Předplaťte si Receptář

Akční letáky