Podle odhadu expertů z České zemědělské univerzity například za rok 2018 nasbírali Češi kvůli suchu méně hub než v předchozích letech. Ale i tak to bylo téměř 6,62 kg na jednu domácnost, která houby sbírá.

Nejjedovatější houba – nejvíce úmrtí (90-98%) způsobených otravou jedovatými houbami má v našich končinách na svědomí muchomůrka zelená (Amanita phalloides). Obsahuje několik jedů na bázi amanitinu a několik falotoxinových jedů. I když se díky léčbě na specializovaných odděleních podařilo úmrtnost při potiží snížit ze 70 % na 25 %, měli bychom se před ní mít opravdu na pozoru. I v případě uzdravení zůstávají trvalé následky.

Nejzákeřnější houba – tenhle titul si vysloužil pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus) pro mimořádně dlouhou dobu, která uplyne mezi konzumací a příznaky otravy. Potíže mohou nastat po 2-20 dnech po konzumaci, smrt na urémii nastává po 2-3 týdnech. Ale je zaznamenán i případ úmrtí po 161 dnech od konzumace pavučince. Někdo zvrací a má průjmy, u někoho ale ledviny selhávají nenápadně. Otrava se prvně může projevit až za tři týdny a vypadá jako zánět močového měchýře. Při pozdním odhalení vážně hrozí doživotní dialýza či transplantace. Právě proto, že lidé dlouho netušili, že příčinou komplikací je pavučinec, byla tato houba až do roku 1960 řazena mezi jedlé. Přitom smrtelná dávka pro dospělého člověk je už 30 g čerstvé houby.

Největší houba u nás je vatovec obrovský (Langermannia gigantea), lidově zvaný pýchavka. Roste na loukách a pastvinách. Jeho okrové a později až kaštanově hnědavé, nepravidelně kulovité plodnice dorůstají výšky až půl metru. Za mimořádné, a tedy gigantické, se označují plodnice o váze 10 kg. Vůbec největší byla nalezena v roce 1955 v jedné z libereckých zahrad. Byla vysoká 46 cm, obvod měřil 212 cm a vážila 20,8 kg!

Nejsmradlavější houba – hadovka smrdutá (Phallus impudicus), lidově zvaná čertovo vajíčko. Pro svou podobnost s penisem bývala považována za účinné afrodiziakum, ale moderní výzkumy tyto vlastnosti nepotvrdily. Dospělá se plodnice pokryje slizem a vydává velmi pronikavý zápach, který láká hmyz, především mouchy.

Nejvzácnější houby na svou ochranu čekaly velmi dlouho. Velké houby se u nás poprvé objevily na seznamu zákonem chráněných druhů až v roce 1992 a to ve vyhlášce č. 395/ 1992 MŽP ČR. Nejvyšší ochranu mají kriticky ohrožené druhy, následuje skupina silně ohrožených druhů a nejméně druhů je ve skupině ohrožených druhů. Za sebrání či zničení plodnice takových hub, případně rušivý zásah do jejich stanoviště, může fyzická osoba dostat pokutu až do výše 50 000Kč! Do nejohroženější skupiny patří například dva nádherně zbarvené hřiby - hřib královský (Boletus regius) a hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri). Oba tyto chráněné druhy hřibů byly pro vědu objeveny a popsány na našem území. Hřib královský patří k nejkrásnějším houbám, které u nás rostou. Klobouk je sytě růžový a ostře kontrastuje s živě žlutými rourkami a třeněm. Hřib Fechtnerův, který popsal prof. Velenovský na počest jeho nálezce Františka Fechtnera (preparátora Botanického ústavu Univerzity Karlovy a nadšeného houbaře), má klobouk obvykle stříbřitě šedý a na žlutém třeni mívá růžový pásek.