obrázek z archivu ireceptar.cz

Rozhovor Receptáře: herec Michal Novotný

V divadle hraje císaře Josefa v komedii Amadeus, v muzikálu Antoinetta zase ztělesňuje jeho švagra Ludvíka XVI. V televizních seriálech se převtěluje do postav dobráckého doktora Vágnera či policisty Uhlíře.

Z televizní obrazovky ho známe i jako interpreta soutěžních diváckých vtipů. O svém vztahu k humoru řekl Michal Novotný lednovému Receptáři ročníku 2015: „Osobně miluju drsný a chytrý humor na hranici únosnosti, třeba Monty Pythony. A taky Cimrmany – ti jsou laskavější. Hlavně nic prvoplánového. Ale oblíbený vtip vám neřeknu, protože od chvíle, kdy jsem jimi obklopený, si žádný nepamatuju. Možná tenhle: Připadá vám vaše koťátko málo hebké? Použijte aviváž -- zhebne. Drsné, ale chytré, že?“

Prý rád vaříte?

Jasně. Jím všechno, lidi byli přece stvoření jako všežravci. Rozhodně jsem nikdy nedržel diety, i když asi mám pár kilo navíc. Vařím, na co mám chuť, většinou to nejsou právě zdravá jídla. Jednou těstoviny s rajčaty, jindy svíčkovou nebo guláš. Vařit mě naučil život.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Další otázky a odpovědi najdete v Receptáři 1/2015.

U guláše mám výbornou vychytávku: orestuju zvlášť maso i cibuli. Jeden kuchař mi totiž poradil, abych se nebál cibuli trochu spálit, že rajský protlak vytáhne hořkost, což je pravda. A platí to vlastně u všech omáček, jenže ženské se toho bojí. Pak cibuli a maso smíchám a pomalu a dlouho dusím. Pět šest hodin. A držím se zásady, že správný kuchař má mít svůj gulášový kastrol, který nepoužívá na nic jiného!

herec Michal Novotnýherec Michal NovotnýAutor: Archiv ireceptar.cz

Donedávna jsme s kamarády pořádali vařicí večírky, jednou za měsíc jsme se u někoho sešli, ten nachystal dobroty – a prostě jsme se přecpali. A taky samozřejmě hodnotili a předávali rady.

Kde nabíráte energii?

Nechodím objímat stromy, ale do přírody jsem vždycky vyrážel rád, tam jsem si skutečně odpočinul, nabilo mě to. Miluju Českosaské Švýcarsko, kde jsem vždy míval záchytný bod a vřele ten kraj doporučuju. Aspoň na mne působí velmi silně – pískovce, borovice… Dnes mi musí stačit pár hodin spánku – a jedu dál. Loňskou krátkou dovolenou jsem prožil v Chorvatsku na lodi, což je jediné místo, kde dokážu nemyslet na práci a vyčistit si hlavu. Koukám do vln a vůbec nic neřeším. Nemám ambici udělat si kapitánské zkoušky, i když vím, že bych to zvládl. Jsem vůči vodě a větru pokorný, netoužím zkrotit živly. Stává se totiž, že dají člověku přes čumák. Zatím jsem naštěstí nic dramatického na moři nezažil, to mnohem nebezpečnější momenty se mi přihodily na dálnici D1.

Umíte si poradit s drobnými pracemi, jste manuálně zručný?

Nejsem úplné nemehlo, ledacos si zvládnu udělat sám. Pokud chci. Ať už kolem domu nebo v širším měřítku. Nějakou dobu jsem pomáhal tátovi v obchodě se sportovními potřebami a naučil jsem se spoustu praktických věcí: Umím smontovat kolo, připevnit vázání na lyže, vyplést tenisovou raketu… Ovšem když nemusím, říkám, ševče, drž se svého kopyta. Nemíním připravit o práci instalatéry nebo opraváře aut.

Foto Martin Mašín

Celý rozhovor si přečtete v Receptáři 1/2015

Předplaťte si Receptář

Akční letáky