obrázek z archivu ireceptar.cz

Rozhovor Receptáře speciál: herečka Jaroslava Obermaierová

V Praze přespává v garsonce a dvakrát třikrát týdně jezdí do svého domku na venkově. „Zkrátka, jak to jde, mizím z města,“ uvedla herečka v rozhovoru pro vánoční speciál Receptáře. Řeč byla také o vaření.

Jste vyhlášená kuchařka

Nepřehánějte, umím dobře jen pár jídel. Co člověku zbyde, když se chce slušně najíst? Dělám prověřené španělské ptáčky, svíčkovou, zvěřinu, jídla se zeleninou… Tu uznávám jako přílohu, ale musím mít na talíři i pořádnou flákotu. Vaření je mým balzámem na duši.

Jaroslava Obermaierová s Jiřím ŠtěpničkouJaroslava Obermaierová s Jiřím ŠtěpničkouAutor: Archiv ireceptar.cz

Ovšem sledovat, co je bio a co ne, mě nebaví. Naopak mi přijde protivné, když do mne někdo nacpe pod praporem zdraví bulgur nebo cizrnu — je mi pak hned špatně.

A smažený květák vám nevadí?

Já už nemám žlučník, takže nevadí. V mládí jsem se párkrát pokoušela držet různé diety, ale vyšlo to vždycky nastejno. Takže se jen snažím zbytečně nepřecpávat sladkostmi. Myslím, že v mém věku nemá už žádná dieta cenu.

Jaroslava Obermaierová s Rudolfem Hrušínským ml. v muzikálu Starci na chmeluJaroslava Obermaierová s Rudolfem Hrušínským ml. v muzikálu Starci na chmeluAutor: Archiv ireceptar.cz

Vaříte „z hlavy“?

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Další otázky a odpovědi najdete v Receptáři speciál 4/2015.

Mám doma spoustu kuchařek a pokaždé v nich zalistuju a inspiruju se. Od čeho by ty knihy jinak byly? Nejsem rozená kuchařka.

Mám i knihu receptů na zvěřinu, občas dostanu od kamarádů kančí a udělám je na víně, nebo upeču bažanta. V podstatě přidávám jen víno, brusinky a divoké koření, to úplně stačí.

Jaroslava ObermaierováJaroslava ObermaierováAutor: Archiv ireceptar.cz

Jste také houbařka?

To si pište! Letos houby rostly bohužel jen dva dny a pak už zase ne. Ale jsem lesní člověk, možná ještě nějaké najdu. Je zajímavé, že je raději sbírám než jím. Nejvíc hub rozdám, pro radost pár skleniček zavařuju, taky dost suším a zamrazuju, to je praktické. Říká se, že nevydrží v odpovídající kvalitě déle než rok, zbylé proto obvykle skončí u slepic.

Baví vás rýpat se v hlíně?

Rýpat úplně ne, mám jen malý záhonek u plotu. Ale od jara do podzimu mám v oknech truhlíky s petúniemi a těší mě, jak kvetou. Tentokrát jsem našla sazeničky úplně černých, na které všichni obdivně zírají.

„Venkov mám ráda více,“ říká Jaroslava Obermaierová.„Venkov mám ráda více,“ říká Jaroslava Obermaierová.Autor: Archiv ireceptar.cz

Jsou nádherné, úplně sametové, a když jsem k nim přidala bílé a barevné, vypadá to moc hezky a zvláštně. Jinak pěstuju pár bylinek, nejvíc libeček, a velké fazole na polévku.

Foto Receptář speciál 4/2015 (Martin Mašín a ČTK)

Celý rozhovor si přečtete v Receptáři speciál 4/2015

Předplaťte si Receptář

Akční letáky