Medvědí česnek obsahuje jód, vápník a hořčík – tedy vitamíny a další minerály pro naše tělo velmi prospěšné. Znalí mu připisují protizánětlivé, protivirové, protiplísňové i protiparazitální účinky. Navíc pomáhá při detoxikaci těla, po níž všichni toužíme zejména zjara.

Březen a duben je ten správný čas, kdy se na medvědí česnek vydat a tímto přírodním antibiotikem se hojně zásobit. Od konce března, ale hlavně v dubnu a na začátku května se lidé houfně vydávají do lesů, a to i přesto že trhání medvědího česneku v chráněných lokalitách je zakázáno.

Roste všude, ale nejraději má chráněné oblasti

V běžné volné přírodě rostlina chráněná není a můžete si ji beztrestně utrhnout, nejvíce se jí daří právě tam, kde se nic trhat nesmí. Na porušení zákona většinou v chráněných oblastech upozorňují cedule, jako například v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Podobně je tomu i v Poodří nebo Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví.

Sběr rostlin v chráněných oblastech zakazuje zákon, jelikož kromě samotného česneku nešetrným chováním trpí i další chráněné rostliny, jako třeba sněženky a bledule.

Ač se ochranáři snaží na zákaz trhání medvědího česneku (a čehokoli jiného) v chráněných oblastech upozornit, lidé často nedbají. „Informační cedule jsme umístili nejen k lokalitám, kde se medvědí česnek vyskytuje, ale také na začátky lesů, aby lidé zvážili svůj záměr vstupu do lesa,“ říká Antonín Tůma z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Česnek v městských parcích

Letos je díky chladnému počasí situace o něco lepší než v předchozích letech a Antonín Tůma je rád, že dosud nemuseli řešit ani jeden incident. Na medvědí česnek totiž můžete narazit i zcela běžně.

S medvědím česnekem se ale můžete setkat nejen ve volné přírodě, ale někdy výjimečně třeba i v městských parcích, jako je tomu například v Mariánských lázních, kde medvědí česnek roste v parčíku za místním EkoAkváriem. Odbor životního prostředí města Mariánské Lázně se rozhodl tuto část parčíku z důvodu ochrany oplotit.

Pokuta až 10 000 Kč

Ochránci přírody upozorňují, že při porušení zákazu trhání této byliny tam, kde je zapovězeno, hrozí od strážce přírody v chráněných lokalitách pokuta na místě, a to až do výše 10 000 korun. Medvědí česnek roste často právě tam, kde vznikla chráněná rezervace. Má rád lužní a listnaté lesy, zejména stinná a vlhčí místa. Kromě pokuty byste si měli dát pozor i na to, abyste medvědí česnek nezaměnili s podobně vypadající konvalinkou nebo ocúnem. Při trhání listů česneku ochránci přírody doporučují vždy z jedné rostliny odstřihnout co nejblíže u země dva listy tak, aby cibule zůstaly pod zemí.

Kuchyně i zdraví se mohou prodražit

Medvědí česnek je cibulovitá rostlina, s cibulkami dlouhými 4-6 cm, z nichž v těchto dnech, tedy brzy zjara, raší až 20 cm dlouhé kopinaté listy. V dubnu až květnu medvědí česnek kvete. Podle květu jej od konvalinky můžete odlišit velmi snadno.

Květenství se postupně změní v tobolky. V té době začínají listy žloutnout a uvadat. Pod zemí však cibulky stále čekají na další sezonu, kdy se zase probudí k životu.

Medvědí česnek lidé sbírají nejen pro jeho léčivé vlastnosti, ale využijí jej i v kuchyni. Měli byste si dát ale pozor, aby vás česnečka, špenát, nebo orestovaný medvědí česnek se zeleninou a dalšími bylinkami nevyšel dráž než jídlo v té nejdražší restauraci.

Zdroje: ct24.ceskatelevize.cz, chomutovsky.denik.cz